pixabay.com
Друштво Србија

Званично: 1. септембра штрајк у 750 школа у Србији

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) најавила је да ће 1. септембра ступити у једнодневни штрајк скраћењем часова на 30 минута у 750 школа.

Наводи се и да ће у подне тај синдикат организовати протесте у више градова, због лошег положаја запослених у просвети.

Како је на конференцији за новинаре рекла председница УСПРС Јасна Јанковић, 1. септембра на степеништу испред Министарства просвете у Немањиној улици у Београду биће одржана конференција за новинаре.

„Штрајк је само почетак наших синдикалних активности“, каже Јанковићева и наводи да ће УСПРС до 4. септембра знати да ли су прихваћени њихови предлози на Нацрт закона о запосленима у јавним службама или они државу не занимају.

Упитана зашто се нису договорли са Синдикатом радиника у просвети Србије и Синдикатом „Независност“, који су најавила штрајк за 4. септембар, Јанковићева каже да је УСПРС већ 18 година „најборбенији синдикат“, те да је питање за друге синдикате зашто су се одлучили за 4. септембар.

УСПРС је саопштила да ће ове школске године у односу на претходну бити око 800 одељења мање, да је у просвети 4.574 човека који су технолошки вишак, а да је током лета 460 запослених остало без посла.

У том синдикату негодују зато што су, како кажу, плате запослених у просвети 12 одсто испод републичког просека.

Извор: Танјуг, Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Аутномни женски центар тражи од Брнабићеве скандалозан закон

МОРИНА ЋЕ ИПАК ЗАВРШИТИ У СРБИЈИ? Суд одобрио изручење, одбрана се жали

Спреман нови закон, за прву бебу 100.000 динара

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun