Друштво Србија

„ЗОВИ МЕ МОЛИМ ТЕ“ Ово су СВЕ ЗАМКЕ српског интернета, а ево како да не постанете жртва ОНЛАЈН ПРЕДАТОРА

Крађа идентитета, лажна наградна игра, педофилија... Све ово представља интернет преваре чије смо потенцијалне жртве сви ми. "Блиц" је истраживао које све онлајн преваре постоје, ко се крије иза њих, али и како их спречити.

– Најугроженија на интернету су деца, јер она екстремно добро баратају технологијама, али немају животно искуство – каже за „Блиц“ Драган Јовановић, заменик начелника Одељења за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова.

Како објашњава, деца могу бити и жртве, али и починиоци интернет превара, јер често не могу да процене да ли је следећи корак који ће на интернету начинити добар или лош, односно хоће ли због њега сносити последице.

(ВИДЕО) НОВ ЖЕСТОК УДАР НА СИРИЈУ: Експлозије толико јаке да су изазвале ЗЕМЉОТРЕС! 40 погинуло!

– Не можете да направите профил жртве интернет преваре. У њима има и доктора наука и инжењера, али и продавачица. Због доступности телефона, интернета, постаје се и жртва и починилац – објашњава Јовановић.

Како каже, у прошлој, али и у овој години најбројније интернет преваре су финансијски сајбер-криминал.

– У овој врсти криминала мете су велике финансијске компаније или средња предузећа. Уместо да криминалац оде да опљачка банку, њему је сада много лакше да открије систем компаније и новац преусмери на свој рачун – објашњава Јовановић.

Како наглашава, и одрасли треба да обрате пажњу на то шта раде на интернету.

– Нико не сме да буде параноичан када је у питању интернет. Само треба обратити пажњу шта на њему ради. Одрасли често не воде рачуна шта објављују на друштвеним мрежама, па тако каче на интернет своја кола, адресу, број телефона, слике из дворишта, слике куће. Људи на интернету треба да раде управо оно шта раде у животу. Све оно што нису спремни да раде у животу не треба ни на интернету – истиче Јовановић.

Како наглашава, Одељење за високотехнолошки криминал се бори против интернет превараната, а подршку им пружа и екстремно добра међународна сарадња.

ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Данас сунчано и топло, а ове области ће погодити пљускови

– На нашем одељењу има доста жена и девојака које раде као инспекторке. Оне су веома важне за овај посао, јер су оне особе које разговарају са децом и обучавају их – наглашава он.

Како истиче, у Србију је стигао тренд који омогућава хакерима да компромитују мејлове неких компанија које се баве бизнисом.

– Они пресрећу њихову комуникацију. Убаци се вирус и прати комуникација. Након тога они у тај разговор убацују лажне документе, а између осталог и свој рачун у некој страној земљи, тако да нико не примети. Штете од таквих напада се процењују од 10.000 до неколико стотина хиљада евра. На такав начин у Србији је за неколико година украдено неколико милиона евра – објашњава Јовановић.

Према његовим речима, овакви преваранти приступају оваквим комуникацијама или са скривених ИП адреса, или у земљама које не сарађују са Интерполом, Еурополом… Ипак, оно што је фацинантно у случају хакера и превараната јесте то што су у великом броју то деца од 15, 16 година.

– Имали смо прилике да откријемо децу од по 15, 16 година чија су знања о технологијама толико широка, да су фасцинирали чак и најбоље инспекторе. Они најчешће одлазе у гранични криминал – играјући се, несвесни последица које тај њихов клик може да донесе, несвесни тога да им то дело нико неће опростити.

– Они хоће да се докажу и покажу, а онда се на тај начин лако улази у криминал. То што они раде њима изгледа слатко од почетка, несвесни да им се то неће опростити – објашњава наш саговорник.

ПРИМЕРИ ПРЕВАРА

„Зови ме, молим те“

Велики број људи се жали да им је с броја +79542134355 или неког сличног из иностранства стигла порука садржине „зови ме, молим те“, иако никада нису контактирали некога с тим бројем. Препорука је да никако не позивају бројеве са којих су примили поруку јер, у случају да то ураде, ризикују астрономске рачуне за телефон. Поједини су насели и добили месечни рачун за телефон у износу већем од 20.000 динара.

„Нигеријска превара“

Још прошле године „нигеријска превара“ стигла је на мејлове широм Србије, а ко наседне може да остане без скоро 500 евра. Ова интернет превара осмишљена је до детаља, а преваранти уз емотивне мејлове чак шаљу и фотографије као „доказ искрености“. Наиме, ова превара функционише овако: На мејл будуће жртве стиже писмо написано лошим српским језиком и са бројним правописним грешкама. Оно, наводно, стиже са адресе „Госпође Целине Јоуберт“ која у мејлу каже да сте изабрани електронском претрагом. „Она“ додаје да је болесна од рака грла, да је имала тешку судбину и да је одлучила да своје наследство остави некој особи одабраној насумице. Након сат, два на мејл одговара и наводни бележник који објашњава да је он у ствари адвокат и да ћете сасвим сигурно на свој банковни рачун ускоро добити 850.000 евра. Све што треба да урадите је да му проследите све своје податке: име, презиме, адресу… све до банковног рачуна. И онда долази до зачкољице. „Адвокат“ вас обавештава да ће новац лећи на ваш рачун, али да он прво мора да направи даровницу која кошта 498 евра. „Даровницу“ ви плаћате, након чега и адвокат и госпођа с наследством нестају.

(ВИДЕО) НИСАМ ПРЕШАО, САМО САМ СЕ ВРАТИО У ВЕРУ ПРЕДАКА: Овако је Сулејман Муратовић са Косова постао Душан Обреновић!

„Још само број ваше кредитне картице“

На друштвеним мрежама се обично нуди учешће у наградној игри у којој могу да учествују сви који желе. Нема посебних захтева, само одговорите на лагана питања, и у игри сте. После неколико дана вас контактирају и обавештавају да сте добитник награде и да су им потребни број ваше картице и личне информације. Наравно, уверавају вас да је све легално и да неће тражити пин код картице.

Ипак, побринули су се да вам, док сте испуњавали своје податке на сајту, убаце вирус који ће само чекати да негде извршите плаћање картицом преко интернета и онда ће имати и ваш пин.

Шта никако не смете да радите

не шаљите ником свој ЈМБГ (такав податак сме да вам тражи полиција и комунална полиција, БИА и ВБА, судови, царина и порезници – ако почините порески прекршај)
немојте слати фотографије ваших личних докумената
не шаљите фотографију себе док држите отворен пасош или личну карту
не одајте адресу свог пребивалишта, као ни број мобилног или фиксног телефона
не јављајте се на непознате бројеве из иностранства
не уплаћујте новац непознатом примаоцу
Крађа идентитета

Крађа идентитета је популарна међу преварантима у случајевима превара које вуку новац.

– Такође је има ако неко жели да направи лажни профил да се представи као неко ко заправо није. Такве преваре често знају да направе жртвама пакао од живота, јер преваранти преузимају личне податке особе користећи лажне сајтове – објашњава наш саговорник.

Он додаје да су преваре са платним картицама идентичне овим, јер се на разне начине узимају подаци са њих.

Лажне наградне игре

У Србији се догодио бум са преварама са наградним играма.

(ВИДЕО) ДАЧИЋ ИСПРИЧАО АНЕГДОТУ ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ И СВЕ НАСМЕЈАО: Седимо код Лукашенка и ођедном у канцеларију улази 10 топ манекенки! Нисам могао да се суздржим, одмах сам предложио…

– Многи преваранти праве лажне фејсбук профиле користећи лого неке познате робне марке. Тако направе неку страницу на којој пратиоцима обећавају да ће добити патике, новац, гардеробу. Међутим, ту постоји цака. „Срећни добитници“ морају да пошаљу фотографију личне карте, пасоша. Међутим, они нису свесни да те податке ти преваранти могу искористити у различите сврхе – каже Драган Јовановић, заменик начелника Одељења за високотехнолошки криминал МУП-а, и апелује на грађане да обрате пажњу на то и не наседају на овакве врсте игара.

Дигитално насиље

– У Србији се неретко дешава дигитално насиље над младима. У школи се туку, а онда то њихови вршњаци снимају и навијају. Нико неће да притрчи, већ узимају телефоне и снимају, а затим то објављују на друштвеним мрежама, који у мањим местима до краја дана виде сви. То је веома лоше за жртве, јер после тога деца имају проблема. Избегавају школу, а затим то резултира и посетама психологу због проблема. Због тога ми доста радимо на превенцији, али и предавањима – истиче наш саговорник.

„Секс торшн“

Према речима нашег саговорника, „секс торшн“ је омиљени посао хакера: хакери преузимају фотографије својих жртава, а затим их њима уцењују.

– Превара се заснива на социјалном инжерњерингу. На пример, жртви се на скајп јави згодна девојка која хоће да прича с њим. После неког времена креће експлицитнија преписка, па га натера да се скине. Па да скине доњи веш, а након што то уради, креће уцена: „Не би било добро да ово види твоја жена. Плати 200 долара, да јој не кажемо“ – објашњава наш саговорник.

ПРЕОКРЕТ У ИСТРАЗИ ЗЛОЧИНА ИЗ КУЧЕВА! Потресни детаљи суочавања мајке и детета: Сине, ти си убица свога оца!

Малолетници и малолетнице су најрањивији.

– Девојчице вребају и стављају звучна имена компанија за моделе. Прате их на Фејсбуку, виде да она гори од жеље да постане модел. Они јој предложе да постане њихово заштитно лице, али да мора да пошаље слику где је потпуно гола. А онда крену уцене – наглашава наш саговорник.

Предатори користе децу која живе са баком, која немају родитеље или децу разведених родитеља.

Инспектор: Како смо открили тинејџ хакере

Драган Јовановић осврнуо се на хапшење двојице младића Јована М. (19) и Вукашина Д. (21), које је српска полиција обавила у сарадњи са полицијама из неколико земаља, међу којима је и амерички ФБИ. Како је објаснио, сајт „њебстресер“ чији су администратори били ови младићи, функционисао је тако што је криминал постао сервис.

– Они су функционисали тако што су пружали криминалну услугу по принципу „убићу неку њеб страницу ако ми платиш“. Онда су људи уплаћивали тој страници новац у биткоинима, наводили домен који су нападали неко време – наглашава наш саговорник.

Према његовим речима, ову страницу је користило више од 136.000 корисника, а разлози због којих су унајмљивали ове младе људе су различити – ради уништавања конкуренције. Њихови клијенти нису морали да буду хакери, они су унајмљивали хакере, и то за минимално 15 евра – наглашава он.

Како објашњава, криминал на интернету се углавном одвија на дарк нету, схадоњ нету, а некада су и јавно видљиви и доступни. Плаћа се у криптовалутама.

ДОВЕО ДЕТЕ У ВРТИЋ, ПА НА ЊЕГА ИСПАЛИЛИ 7 МЕТАКА! Пуцњава у Панчеву, рањен мушкарац (29)! НАПАДАЧ ПОБЕГАО КА БЕОГРАДУ!

– „Њебстресер“ је наплаћивао своје услуге у криптовалутама и преко Пејпала. Приликом хапшења ових младића ми смо им замрзнули 1,87 биткоина – 16.000 долара, 6.500 долара на пеј палу и више од 23.000 долара на рачунима – објашњава наш саговорник.

„Дрога Србија“ данак неискуству адолесцената

Као озбиљан пример неискуства је и профил „дрога Србија“ где су малолетници објављивали на инстаграму фотографије вршњака са наркотицима. Према речима нашег саговорника, дечаци који су отворили овај налог су најбољи ђаци у школи, интелигентни и бистри.

– Имају савршене оцене, омиљени у друштву. Притом нико од њих не конзумира дроге, нити је имао проблем с тиме. Екстремно бистри и одлично баратају дигиталном опремом, само што су је искористили за шта не треба – наглашава наш саговорник.

Шта ако сте жртва интернет преваре

– Грађани могу да пријаве злоупотребу интернета, али и угрожавање безбедности деце на интернету путем Националног контакт центра за безбедност деце на интернету на број телефона 19833, слањем мејла на адресу бит@мтт.гов.рс или путем електронске пријаве на порталу њњњ.паметноибезбедно.гов.рс

– Грађани могу своје пријаве да пошаљу и на електронску адресу Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал у Београду, ул. Катанићева бр. 15. и то на: втк@београд.втк.јт.рс или Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против високотехнолошког криминала на: пријавипедофилију@муп.гов.рс или втк@муп.гов.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Додик: Градити што већи аутономни статус за Републику Српску

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ: Одбранити и сачувати КиМ, иако европски и амерички МОЋНИЦИ НЕМАЈУ СЛУХА ЗА ПРАВДУ И ИСТИНУ!

СТЕФАНОВИЋ О СЛУЧАЈУ „ПРЕСТИЖ“: Полиција поштује одлуке суда!

(ВИДЕО/ФОТО) ДРАМА У БЕОГРАДУ! Власник хотела Престиж поново ПРЕТИ ДА ЋЕ СКОЧИТИ СА КРОВА због судских извршитеља!

Извор: blic.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
21°
Fri
23°
Sat
26°
Sun
22°
Mon