Printscreen
Америка Свет

ЗНОЈИО СЕ И ЗАMУЦКИВАО ПРЕД СУДИЈОМ! Јеремић признао: Хо ми је нудио да крадемо и делимо паре пола-пола

Другог дана суђења Патрику Хоу у згради Окружног суда САД за јужни округ у Њујорку лидер Народне странке је до детаља морао да објасни природу своје везе са бившим министром полиције Хонгконга, који је оптужен за корупцију и прање новца.

Јеремић је одиграо кључну улогу у повезивању Гадија и Сам Кутесе, бившег министра иностраних послова Уганде, који је био повезан са другом наводном Хоффовом шемом мита.

НОВЕ НАМЕРЕ АЛБАНАЦА: Ујединити и владати Митровицом!

Зарађује као опозиционар

Мада је раније тврдио да су он и Хо само познаници, Јеремић је јуче морао да призна да су били много више од тога, а из њихове међусобне преписке мејловима, коју је суду доставило тужилаштво, види се да су имали многобројне пословне аранжмане.

РАСТЕ НАПЕТОСТ У МИТРОВИЦИ! Срби на протесту испред ЕУЛЕКСА, Шиптари код моста на Ибру славе албански Дан заставе!

Јеремић је јуче био први сведок, а са исказом је почео у 10 ујутру, након што се са подигнутом десном руком обавезао да ће говорити истину. На почетку га је судија питала за генералије – име и презиме, образовање, функције које је обављао. На питање судије од чега зарађује за живот, Јеремић је одговорио:

– Од три ствари. Ја сам лидер опозиције у Србији, челник института који се зове ЦИРСД, а радим и као међународни консултант.

На потпитање судије да објасни шта то тачно значи, лидер опозиције Јеремић је рекао да се налази на челу партије која се снажно бори против актуелне власти.

СУПРУЗИ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА ПРЕЋЕ СМРЋУ! МИЛЕНА: Живим у страху, стижу ми језиве поруке од Албанца

Утисак свих у судници, а то су приметили и многобројни извештачи кинеских и хонгкошких медија, био је да је Јеремић видно нервозан. Ту нервозу, иако је покушавао, није успевао да прикрије. Непрестано је правио неке покрете рукама, трљао врат, као да би хтео да појача глас, а упркос упозорењима судије, стално се одмицао од микрофона, па нико није могао да чује шта говори. У неколико наврата је и замуцкивао.

Препознавање

Када је почело саслушање, судија је инсистирала да до детаља објасни функцију коју је имао у Уједињеним нацијама, откад докад је био на челу Генералне скупштине, где је ту дужност обављао. Тражила је и да на екрану препозна зграду УН. Потом га је питала да ли у судници види Хоа, да ли га препознаје и може ли га описати.

– Не видим добро из овог угла. Али ту је, то је човек у љубичастој мајици – рекао је Јеремић, а онда и на фотографији коју му је дала судија препознао оптуженог.

ПОЧЕЛО РАТНО СТАЊЕ У УКРАЈИНИ! ПОРОШЕНКО: Русија јача војску на граници, прети нам ТОТАЛНИ РАТ!

На питање када је упознао Хоа, лидер НС је одговорио да је то било у новембру 2012. године, када је од њега добио позивницу да као председник Генералне скупштине УН дође на церемонију у Линколн центру. Онда је објашњавао на ком су језику причали (енглеском), а судија га је додатно питала да ли је тачно разумео целу садржину разговора.

– Причали смо највише о томе како да помогнемо различитим културама и цивилизацијама да се разумеју јер је то и била тема скупа који се тада одржавао у Линколн центру. Хо ми је рекао да ради за кинеску компанију ЦЕФЦ, да је у финансијском сектору и да највише ради на одрживом развоју. Рекао ми је и да је на челу невладине организације коју је компанија ЦЕФЦ формирала – навео је Јеремић.

Потом је лидер НС наставио да набраја сусрете с Хоом. Морао је да призна да су се видели још два пута, док је још био на челу Генералне скупштине УН, а испоставило се и да је на велики бизнис-форум, познат као кинески Давос, који се одржавао на острву Ханан, путовао преко Хонгконга управо да би се срео са Патриком Хоом.

ШАХ-МАТ! СРПСКА У РУСИЈИ ОТВАРА ПРЕДСТАВНИШТВО: Санкт Петербург идеалан за промоцију РС, АМЕРИ ЋЕ ТЕК САД ПОЛУДЕТИ!

Ништа није случајно

Мада је упорно покушавао тај трећи сусрет да представи као малтене случајан и непланиран, Јеремић је признао да је управо тада лично упознао свог пријатеља с Харварда који је био на челу највеће мексичке енергетске компаније „Пемекс“ са Хоом. И гле чуда, Хоу се, између осталог, суди и због покушаја да муља с мексичком компанијом и помоћу мита омогући својој фирми повластице.

Затим је уследио најшокантнији детаљ првог дела саслушања (Јеремић је у првом делу давао исказ два сата и 15 минута, а онда је одређена пауза, па се саслушање наставило). Тужилаштво је као адут из рукава извукло многобројне мејлове које су размењивали Јеремић и Хо. Јеремић је био убедљиво најнервознији у тренуцима када је читана преписка од 26. септембра 2014. године. Када је објашњавао о чему се ради, грцао је, прекидао реченице и поново их почињао испочетка, знојио се…

У питању је договор о томе како да ЦЕФЦ дође до руских деривата, а у преписци му Хо отворено нуди да део новца преусмере у своје џепове. Како је рекао, план је био да се у тој трансакцији заобиђе ЦЕФЦ и да се профит преусмери на оне који уговарају посао, што значи на њега и Јеремића, у сразмери пола-пола. Такође, у једном тренутку судија га је натерала да призна да су актери разговора управо он и Хо с обзиром на то да су се у преписци ословљавали са Ј и Х.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО обећао Украјини политичку и практичну подршку

ДАЧИЋ: ДОСТА ЈЕ ИГАРА, ПРИТИСНИТЕ ПРИШТИНУ, Србија неће дозволити да је ставе У ИСТИ РАНГ СА ХАРАДИНАЈЕМ!

ОСТАВИО ТОРБУ СА „ЕКСПЛОЗИВОМ“: Ухапшен младић (17) због изазивања опште опасности у Зајечару

Митрополит Амфилохије писао посланицима: Не усвајајте Резолуцију, не свађајте нас с браћом

(ВИДЕО) ВЕЛИКА АКЦИЈА ХАПШЕЊА ЗБОГ ДРОГЕ И ОРУЖЈА! Погледајте шта су припадници МУП запленили!

Ало/Српски телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue