tanjug ap
Блиски исток Свет

ЗНАЛИ СМО ЗА НАПАД, НИСМО СЕ УПЛАШИЛИ! Ево шта кажу Срби који бораве у Сирији!

У Сирији се налази неколико хиљада држављана Србије који су ту углавном са својим породицама, а прексиноћни напад их није уплашио пошто је био очекиван.

(ВИДЕО) ХАОС НА „МАРАКАНИ“! „Гробари“ са Југа кренули на Запад, летеле бакље, столице…

То каже Милан Вијатовић, отправник послова Амбасаде Србије у Сирији.

Он за данашње „Вечерње новости“ наводи да се већина Сиријаца који су студирали у бившој Југославији оженила нашим девојкама, да они сада имају децу, унучиће, а да су по нашим законима сви они су српски држављани.

– Један део наших држављана је евакуисан, али је много њих остало овде због имовине. Трудимо се да им олакшамо живот. Процедура око издавања путних исправа и виза је поједностављена – рекао је Вијатовић.

Према његовим речима, прексиноћни напад био је очекиван, а били су и упозорени.

(ВИДЕО) ЛОНДОН ПРОВОЦИРА ПУТИНА! С-400 НЕ МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ ТОМАХАВКЕ: Тај систем никад није проверен у стварном рату!

– Напад је био очекиван. Били су познати и време и мете. Ти подаци подељени су дипломатском кору, а ми смо, на основу искуства из Југославије, знали да ће бити гађани војни циљеви, пре свега они који се доводе у везу са хемијским оружјем, и војни аеродроми – рекао је он.

Вијатовић тврди и да Сирија не располаже хемијским оружјем, те да је после потписивања споразума 2013. уништила постројења за њихову производњу, а наоружање и супстанце су одавно предати.

– Званичници су то више пута потврдили нашој амбасади, као и колегама из других земаља – истиче Вијатовић.

Он објашњава да је сиријска влада почетком фебруара покренула операцију ослобађања Гуте и да је постигнут договор са терористима који су једним делом прихватили програм помирења који подразумева потпуну аболицију, док је други део прихватио евакуацију. Међутим, 6. априла поново су почели да гранатирају центар Дамаска и нападају јединице сиријске армије.

– Сиријска армија је извела операцију која је трајала негде око 36 сати и 7. априла дешава се инцидент где је наводно употребљено хемијско наоружање. Стицајем околности видео сам тај напад из Дамаска – каже Вијатовић.

ХОЋЕ ЛИ СУТРА ОВАКО БИТИ И У БЕОГРАДУ: Велики протест у Атини, горела застава САД!

– Ветар је дувао у правцу центра града. Да су коришћени хемијски отрови број жртава би био огроман. Постоји још доказа који потврђују да се ради о сценарију који је био увод да се оправда овај напад – наводи он.

Амбасада Србије налази се у центру Дамаска. Само годину дана, до маја 2014, била је измештена у Бејрут, а онда је враћена у Сирију. Поред Вијатовића, у нашој амбасади у Дамаску је и његов заменик Вељко Пиљак. Тамо су без породица, јер је наше Министарство иностраних послова одлучило тако, због сложености ситуације у Сирији, пишу „Новости“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЦРНА ГОРА БИРА ПРЕДСЕДНИКА: Већ виђено или почетак промена?

У СРПСКОМ ФИНАЛУ СЛАВИЛА БУДУЋНОСТ! ЕВО И ДОКАЗА ДА СУ „ВАРВАРИ“ СРБИ!

(ВИДЕО) СУМА И ДОНАЛД У КЛИНЧУ! Хватање за гушу, гурање и на крају црвени картони!​

Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed