CC0 / Gjeke Gjonaj / wikipedia
Друштво Србија

ЗЛО НИЈЕ ОД ЈУЧЕ! Документ о Србима и Албанцима који је више од 100 година чекао на објављивање!

Иван Јастребов, руски конзул на Косову и Метохији у 19. веку, био је велики заштитник српског народа. Из његовог дела "Стара Србија и Албанија", које је на српском језику објављено први пут, може се много научити. Од његовог времена на КиМ се ништа није променило - насиље је само попримило други облик.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Погледајте снимак СУРОВЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ власника подгоричке дискотеке

За Ивана Степановича Јастребова, руског дипломату и конзула у Призрену, Скадру, Јањини и Солуну, шира српска публика први пут је чула захваљујући роману „Руски конзул“ Вука Драшковића из 1988. године. Тако се тај човек, који није био само дипломата, већ и историчар, етнолог и археолог у свест српског народа увукао најпре као митска фигура, књижевни лик.

Тада је била исправљена једна од неправди нанета том великом заштитнику српског народа на Косову и Метохији. Сада „Службени гласник“, објављивањем Јастребовљевог дела „Стара Србија и Албанија“, исправља још једну неправду.

„Стара Србија и Албанија“ први пут се појављују пред српском публиком у интегралном издању. Да своје дело објави за живота, Јастребова је спречила изненадна смрт 1894. године, по свему судећи насилна, у Солуну, последњем месту у којем је службовао.

ФОРЕНЗИЧАРИ ОТКРИЛИ НОВЕ ДЕТАЉЕ УБИСТВА: Јеленин леш имао „БЕТОНСКЕ ЦИПЕЛЕ“ да не би испливао!

– Аутор на простор који дефинише као Стару Србију не гледа као простор који директно припада хришћанима и Србима, него као простор националне и верске комплексности, једног врло необичног међуживота, из којег вероватно полазе све добре и лоше стране једне такве егзистенције. Ова књига је можда једна заборављена перспектива о томе шта живот у некаквој својој пуноћи постојања на једном простору заиста јесте – каже Петар Арбутина, директор издавачког сектора „Службеног гласника“.

У савременом контексту дело Ивана Јастребова, каже историчар Дарко Гавриловић, чита се као дуго путовање по српској историји које је приредио један Рус, желећи да упозна не само српску, већ и светску јавност са местима, пределима и земљама у којима су некада живели Срби, а којих је тамо, у његово време, у другој половини 19. века, било све мање.

CCO/Public domain

– Када је Јастребов писао о Србима, често је правио паралеле и параболе на оно што је виђао у својој Русији. Будући да је поникао из свештеничке породице и био одлично школован, успео је да, на више него пластичан начин, путујући по старим српским крајевима, а то се пре свега односи на потез од Косова до Охрида и од Охрида до Скадра, заокружи један простор на којем су живели Срби и у исто време опише тај простор са којег они у великом броју одлазе – каже Гавриловић.

СТЕФАНОВИЋ О ШЕШЕЉЕВОМ УПОЗОРЕЊУ ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: Српске службе могу да сачувају Вучића! Неће дозволити да његов живот буде угрожен!

Према речима уредника издања Бориса Челиковића, Јастребовљево дело актуелно је и данас, иако је писано пре скоро 130 година, зато што је руски конзул довољно добро спознао све етничке актере простора о којем пише.

– Од Јастребова се може научити пуно, јер је био интердисциплинарног образовања. Он је био у стању да се издигне изнад тог простора. Нема он нека предубеђења, ни национална, ни верска. Говори позитивно и негативно о свим народима. Али сагледава их такве какви јесу – каже Челиковић.

Ипак, иако се у књизи критички односио према свим народима који су живели на простору Старе Србије, дипломата Јастребов није се либио да штити српски народ од турског и албанског насиља, а ако је било потребно и лично је узимао оружје у руке.

(ВИДЕО) Хероји са Кошара и Паштрика у Доњецку: Ако не знаш на чијој страни треба да се бориш погледај чија деца гину

Лично је спречио турске власти за затворе Призренску богословију, чије је оснивање помогао, а не тако ретко штитио је српске девојке од турских и албанских отмица. Јастребов је, тако, био сведок свих насиља над Србима, поготову у Призрену, где се најдуже задржао на служби.

Од времена Ивана Јастребова на Косову и Метохији ништа се није променило. На том простору правила се изгледа не мењају и као што је Јастребов морао да се креће са наоружаном пратњом, тако је и данас ситуација слична, закључује Челиковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Више није само теорија: Турска разматра куповину руских ловаца

ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК У ГРЧКОЈ НАПРАВИО КОЛАПС: Колоне на граници, отказани летови, ко полази на одмор нек се наоружа стрпљењем

Новак може да добије Рафу, али недостаје му ЈЕДНА СТВАР

Русија спремна за дијалог, без обзира на непредвидљивост Трампа

ПРИЈАТЕЉИ ИЗ ДЕВЕДЕСЕТИХ: Како је ликвидирани Милорадовић постао сарадник Луке Бојовића

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
23°
Wed
25°
Thu
26°
Fri
22°
Sat