Foto: Profimedia
Друштво Србија

ЖИВОТА ЈЕ САДИО ВОЋЕ, А ОНДА ОТКРИО НЕШТО ЧУДНО! Позвао стручњаке и сазнао ШОКАНТНУ ИСТИНУ! ЧУДО КОД ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Насеље старо 3.500 година откривено је на имању породице Младеновић у селу Грачац код Врњачке Бање.

ДАН ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ УБИО МАРИЈА, ПОСЛАО ЈЕЗИВУ ПОРУКУ ЊЕГОВОМ ОЦУ! Убиство кума Гоце Тржан најављено стравичним речима!

Тај археолошки локалитет откривен је сасвим случајно, када је власник имања Живота Младеновић, копајући да посади воће, више пута налазио разне археолошке остатке. Стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе су истраживали то налазиште и открили остатке насеља из бронзаног доба.

НОЖЕМ ИЗБО ЖЕНУ, ПА ОТИШАО ДА СЕ ИСТУШИРА! Детаљи породичне трагедије у Смедеревској Паланци!

FOTO: AP/ILUSTRACIJA

– Пронађени материјал указује да је реч је о насељу које је у то време постојало у долини Јужне и Велике Мораве, а то је параћинска културна група. Иначе, ово је једини локалитет пронађен дуж Западне Мораве, на потезу од Краљева до Крушевца.

ПОРОДИЦА И ЈА ДОБИЈАМО ПРЕТЊЕ СМРЋУ! Хрват који је критиковао слављење Олује дошао за Београд, али страх није разлог!

Откривени предмети биће конзервирани и предати Народном музеју у Краљеву, а на основу предстојећих анализа одлучићемо да ли су неопходна даља ископавања – каже археолог Марија Алексић Чеврљаковић.

Локалитет на којем се радови изводе, уз дозволу Министарства културе и информисања, откривен је захваљујући Животи Младеновићу који је, на свом имању, још пре двадесетак година пронашао бронзану шналу приликом садње воћа, а годинама касније и керамички ћуп са платином и друге предмете.

(ВИДЕО) МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ: Хрватско-немачка агентура припрема јавност за предају Космета!

FOTO: AP/ILUSTRACIJA

– Приликом садње воћа, стално сам налазио поједине предмете. Прво сам помислио да су предмети бакарни или керамички, али онда сам временом схватио да они нису из неког скоријег датума, него да датирају из праисторијског доба. Све сам то односио у врњачки Културни центар или Народни музеј у Краљеву – испричао је Младеновић.

(ФОТО) ДА ЛИ СЕ СЕЋАТЕ ЊЕ? Учествовала је у „Фарми“, удала се за певача, развела се и продавала пљескавице! Сада је НЕПРЕПОЗНАТЉИВА!

Археолошка истраживања стручњака краљевачког Завода за заштиту споменика културе са 200.000 динара финансира општина Врњачка Бања. – Желимо да сазнамо шта је у давним временима било на нашим локалитетима – појаснио је Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

Место где су настајале нације

На основу пронађене керамике, насеље нађено на имању породице Младеновић засада се датира у позно бронзано доба. Дебљина културног слоја на истраженој површини указује да је насеље кратко време било у функцији, што указује и на његов сезонски карактер.

УЖАС НА ОНКОЛОГИЈИ: УМИРУ ГЛАДНИ, БЕЗ КЛИМЕ И УЗ МИШЕВЕ!

Археолози и историчари кажу да је истраживање културних група у долини Западне Мораве веома важно, нарочито на потезу према Краљеву и Чачку, који су кроз историју чинили природну границу различитих култура и утицаја. Како наводе, у периоду касног бронзаног доба, из ког потиче и откривено насеље, дошло је до стварања етничке основе народа који су били носиоци гвозденог доба овог дела Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗЛОЧИН ЗА КОЈИ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО Деца ушла у реку да се купају, метак је усмртио Ивана, а потом и Пантелију, Ђорђе, Богдан, Марко и Драгана једва преживели

ПАКАО ОД ВРЕМЕНА СЕ НАСТАВЉА: Данас до 34 степена, ево кад стиже освежење

ПУПИН СЕ СВИМ СИЛАМА БОРИО ЗА СРПСТВО! Због једне изјаве чак су га оптуживали за САРАЈЕВСКИ АТЕНТАТ!

ДОКУМЕНТ ИЗ РАМБУЈЕА открива шта је нуђено Приштини, ово је била Слобина последња порука Западу!

Kurir.rs/Telegraf

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
30°
Thu