Свет

Земља до 2100: Неподношљиве врућине, екстремне олује, пожари…

Глобално загревање ће за 15 одсто премашити најгора предвиђања стручњака Уједињених нација, а температура ће дотада порасти за четири степена Целзијусове скале. То је много више од границе од два Целзијусова степена, коју су као критичну поставили међународни стручњаци за глобално загревање.

Патрик Браун и Кен Калдеира, климатолози са Института „Карнеги“ на калифорнијском Универзитету Стенфорд, израчунали су да ће „глобално загревање бити много снажније“, а резултате истраживања објавили су у часопису „Натуре“.

Брзина глобалног загревања је потцењена, због чега ће бити врло тешко испунити циљеве које је 2015. године поставило 200 земаља на састанку у Паризу. Ради се о ограничењу пораста температуре на мање од два Целзијусова степена, у односу на прединдустријско раздобље.

„Резултати нашег истраживања упућују на то да ће стабилизовање глобалне температуре захтевати још ригорозније смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, него што је раније било израчунато“, упозорили су Браун и Калдеира.

Према извештају УН, садашња настојања влада да ограниче емисије гасова који производе ефекат стаклене баште преслаба су да би се постигли циљеви зацртани Париским споразумом 2015. године.

„Добра вест је да знамо више о будућим климатолошким збивањима, а лоша, јако лоша, да ће нам будућност бити топлија него што смо предвидели“, каже професор метерологије Универзитета Рединг, који није учествовао у изради студије, Вилијам Колинс.

Према једном од песимистичнијих сценарија, по коме ће емисија гасова стаклене баште наставити и даље да расте до 2100. године, температура би могла да порасте за 4,8 степени Целзијусових у односу на 4,3 колико је било предвиђено на панелу стручњака УН, одржаном 2014. године.

„Не постоји начин како да се заустави глобално загревање. Све што се до сада догодило дубоко је укорењено у климатски систем. Не можемо да зауставимо емисију штетних гасова већ сутра, али морамо да успоримо климатске промене довољно да бисмо били сигурни да можемо што безболније да им се прилагодимо“, сматрају научници.

Од 2070. године могу се очекивати бројне екстремне олује, пожари и неподношљиви топлотни удари.

До 2100. године наша планета ће бити негде између „мало топлијег и много топлијег него што је данас“, а разлика између мало топлијег и много топлијег броји се у милионима спасених људских живота.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) У Новом Саду протест против хапшења новинара Томислава Ловрековића

Шешељ: Кад они нама Клинтонове, ми њима Радету и Јојића

ПСГ и Народна бојкотују изборе, Шутановац у чуду

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon