Земан и Путин, архивска фотографија, извор: sputnik.com
Европа Русија Свет

Земан: Укините санкције Русији, већ су постале комичне

Председник Чешке Милош Земан изјавио је да су економске санкције уведене Русији због анексије Крима постале комичне када се ЕУ побунила због америчких санкција Русији и предложио је да се укину, јер никакве санкције нигде нису ништа успеле да реше.

„Расправа о санкцијама за мене је већ комична. ЕУ је продужила санкције Русији. И нека је. Одједном, САД уводе санкције Русији и шта се дешава? ЕУ протестује против америчких санкција Русији зато што би то угрозило неке послове у енергетици, рецимо гасовод ‘Северни ток’. То ми изгледа комично“, рекао је Земан после састанка са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером.

Земан је нагласио да решење види у укидању санкција Русији, а као илустрацију колико санкције нису никад решиле ниједан проблем поново је навео пример америчких санкција Куби.

„Примењивали су санкције на Кубу 50 година. И биле су врло успешне, једино што је Фидел Кастро све то време остао председник Кубе. Мислим да управо пример Кубе показује колико су санкције неефикасне и према малој земљи, а камоли према велесили“, рекао је чешки председник.

Немачки председник је, међутим, упозорио да ЕУ није Русији увела санкције зарад самих санкција, него због анексије Крима.

„Нико не прича да ми хоћемо у начелу санкције као такве. Увек сам говорио да санкције нису зарад санкција, него су у вези са анексијом Крима. Као шеф дипломатије ангажовао сам се да помогнемо у решавању сукоба у Украјини. Потребно је направити кораке који би водили решењу кризе у Украјини“, рекао је Штајнмајер, који данас, први пут у својству председника Немачке, борави у Прагу.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Претње бомбама у Москви, евакуисано више од 10.000 људи (ВИДЕО)

Медијска инвазија САД на регион

ТЕХНОЛОШКО ЧУДО: Кина тврди да поседује погон којим може да стигне до Марса за пар недеља! (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat