Занимљивости

Зелени морски сунђер можда крије тајну лечења рака

Мали зелени морски сунђер, откривен у мрачним, леденим водама Тихог океана у близини Аљаске, могао би да постане прво ефикасно средство у борби против рака панкреаса, саопштили су научници, пренела је агенција „Франс прес“.

Рак панкреаса спада у најагресивније малигнитете, а према подацима Светске здравствене оргаизације (СЗО), број оболелих од тог карцинома је у сталном порасту.

„Гледајући овај сунђер, нико никада не би могао да замисли да би могао да буде чудотворан“, рекао је Истраживач америчке Националне управе за океане и атмосферу (НОАА) Боб Стоун за АФП.

Стоун је током експедиције на Аљасци 2005. године открио сунђер загасите боје назван Latrunculia austini. Тај сунђер налази се на океанским стенама, на дубини између 70 и 219 метара.

Лабораторијске анализе су показале да неколико молекула у том сунђеру селективно уништава ћелије рака панкреаса, рекао је истраживач Универзитета у Јужној Каролини Марк Хаман, наводи Франс прес.

„Ово је несумњиво најактивнији молекул (у борби) против рака панкреаса који смо приметили. Иако има још много тога да се уради, ово представља први кључни корак у открићу и процесу развоја лечења“, рекао је истраживач.

О антибиотицима које су научници пронашли у рачићима из Бајкала прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТАЈНЕ МЕСЕЦА: 10 занимљивости које нисте знали о Земљином сателиту (ВИДЕО)

Наруквица која возачу не дозвољава да заспи

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Пронађена ,,анђеоска честица“!

Оставите коментар