Аналитика Занимљивости Русија

Због овог оружја Америка НИКАД није смела, нити ће смети да нападне Русију! (ВИДЕО)

Сви су приметили како руски председник Владимир Путин увек у међународној арени наступа доминантно, наизглед незабринут спољним притисцима које Запад покушава да наметне Русији. Један од разлога за то је и специфични тајни оружани систем који руском лидеру дословце дозвољава да судбину света држи у својим рукама.

У актуелној међународној клими обнављене хладноратовске реторике, пажњу јавности поново скрећу и нека стара, скоро заборављена ,,чудовишта“ пређашњих епоха. Једно од таквих ,,чудовишта“ је мистериозни совјетски аутоматски нуклеарни систем ,,Мртва рука“, познат и као ,,Система Периметр“ са службеном ознаком 15Э601. Оно што западне војне аналитичаре последњих година забрињава у вези тог система јесте спекулација да је он и даље функционалан у наследници Совјетског Савеза, односно Руској Федерацији. Пламен знатижеље додатно је распалио бивши совјетски председник Михаил Горбачов када је у интервјуу недуго након америчких председничких избора забринуто изјавио како се ,,свет нашао у опасној ситуацији“, јер Запад провоцира Путина до тачке која би могла да доведе до армагедона. Они информисанији на Западу помислили су да је стари совјетски лидер дискретно покушао да укаже на тзв. ,,Мртву руку“, односно систем ,,Периметр“. Али шта је у ствари овај систем?

Периметр је заправо систем контроле нуклеарног арсенала Руске Федерације у кризним ситуацијама који као главни циљ има одвраћање потенцијалног нуклеарног напада на РФ. Систем се састоји од мреже сензора и супер рачунара којим детектује и процењује комбиноване појаве наглог ослобађања радијације, сеизмолошких активности, јаког притиска и ослобађања светлосне и топлотне енергије на основу чега процењује да ли је на територији РФ дошло до низа нуклеарних детонација које подразумевају нуклеарни напад на руско тло. Уколико систем детектује нуклеарне ударе, одговара истом мером, односо нуклеарним контранападом по унапред задатим циљевима, претежно на територији НАТО чланица. Ово значи да би чак и у случају неутрализације односно погибије целокупног руског ланца командовања, “Мртва рука“ (одатле и назив) самостално извршила осветничке нуклеарне нападе на унапред задате циљеве широм планете. Систем се у редовним околностима држи искључен како не би дошло до грешке са апокалиптичним последицама, а предвиђено је да се активира једино у кризним периодима, када су тензије великих сила на врхунцу. На овај начин се потенцијалним противницима даје до знања да, уколико покушају да униште Русију нуклеарним нападом, истовремено ће уништити и себе неизбежним аутоматизованим контранападом.

Процењује се да се систем активира кроз 5-7 стадијума. У првом руски Генералштаб преко мреже сателита добија податке о лансирању нуклеарних интерконтиненталних балистичких ракета према Русији. Потом Генералштаб шаље команду за активацију ,,Мртве руке“. У трећем стадијуму, уколико систем детектује нуклеарне експлозије на руској територији или крах командног ланца, следи аутоматско одашиљање команде за осветнички нуклеарни противнапад. Најпре долази до лансирања нуклеарних пројектила смештених у подземним силосима или покретним копненим платформама. Преостала два стадијума су предмет спекулација, па није сасвим сигурно да ли су они у домену техничких могућности ,,Мртве руке“. Наиме, у шестом стадијуму долази до лансирања нуклеарних пројектила са подморница, а у седмом дежурни нуклеарни стратешки бомбардери руског ратног ваздухопловства лансирају своје крстареће нуклеарне пројектиле ка САД и другим НАТО чланицама. Док поједини аналитичари тврде да систем није довољно софистициран да интегрише целокупан руски нуклеарни арсенал, други сматрају да је то постигнуто његовом модернизацијом. У сваком случају, епилог његовог дејства је глобална нуклеарна деструкција.

О постојању руске “Мртве руке“ јавност је сазнала тек 1992. када су поједини руски генерали обелоданили неке детаље о овом систему. Процењује се да је систем оперативан још од почетка осамдесетих година прошлог века, а највеће питање је да ли је функционалан и данас. Још једна непознаница је и то да ли је систем у потпуности аутоматизован или је за његово дефинитивно активирање потребан људски фактор који би одобрио финално лансирање пројектила. Поједини извештаји из 2009. указују да је систем функционалан и да је чак модернизован у међувремену, а у интервјуу који је 2011. године дао командант руских стратешких снага, генерал Сергеј Каракајев, потврђено је да је систем “оперативан и усавршен“. ,,Мртва рука“ или макар гласине о њој, ту су да подсете свакога ко помишља да језиком силе разговара са Русијом да у евентуалном обрачуну са овом земљом не би било победника.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Србин УСРЕД Тиране: ,,КОСОВО ЈЕ СРБИЈА, НЕМА ПРЕДАЈЕ!“ (ФОТО)

ИНТЕРВЈУ: Кустурица о разликама Русије и Запада, Путину, свом стваралаштву

Полиција на мети екстремних комуниста и анархиста!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed