YOUTUBE
Забава

ЗБОГ ЊИХ ЋЕТЕ ПУСТИТИ СУЗУ: Најпознатије југословенске баладе крију ове ПОТРЕСНЕ ИСТИНИТЕ ПРИЧЕ

Од настанка Југославије до њеног распада музичким водама владале су бројне поп-рок групе. Неке од њих успеле су да опстану за време и после пропасти некада највеће државе на Балкану, али једно је сигурно - свака група је имала жељу да бар мало изнесе своје ставове и гледање на свет у песмама.

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ВЛАДИ СРБИЈЕ Марко Ђурић: Албански терористи упали на Газиводе да би Тачи могао да се провоза чамцем! Вучић јавио међународној заједници да ће ЗАШТИТИТИ СРБЕ!

Већина нас баладе старе Југославије слуша у тренуцима када плаче или на радију док се вози аутом, а мало њих зна да се иза бројних песама крије истинита животна прича. Љубавне преваре, трагедије или смрти, подстакле су ауторе да у оним тешким тренуцима свој бол у срцу пренесу у стихове које ће облежити историју једног времена. Тако је Здравко Чолић песму „Она спава“ описао по случају који је тих дана потресала цео Балкан, а Милан Младеновић је једну нумеру посеветио девојци која је преминула од предозирања хероином, тада тек пристиглом на овим просторима. Почнимо редом, да сазнамо шта се све крије иза судбина највећих хитова.

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ПОВОДОМ НАПАДА НА ГАЗИВОДЕ НАРЕДИО: Све специјалне и посебне јединице полиције У СТАЊУ НАЈВИШЕ ПРИПРАВНОСТИ!

Када је Дарко Рундек 1985.године објавио песму „Ена“ у јавности је почела да кружи прида да ју је посветио тада фаталној глумици Ени Беговић коју је упознао током њеног снимања филма „Балкан експрес“. Љубавна веза која се родила између њих била је предмет свих прича у граду, а наводно лепа плавуша му је пружала огромну подршку да преброди проблеме са наркотицима и добије битку са дрогом. Након прекида везе, написао је песму којом је желео да сачува од заборава овај период живота. Са друге стране, у медијима када су га питали одакле му инспирација за ову песму, увек је давао кратке одговоре.

ВУЧИЋ НАКОН УПАДА АЛБАНАЦА НА ГАЗИВОДЕ ХИТНО ИЗДАО НАРЕДБУ: Војска у највишем стању борбене готовости!

– Ена је производ песничке слободе, тако се зове јер се римује са жена – гласила је изјава певача.

ДРАМА! ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ ЗАУЗЕЛИ ГАЗИВОДЕ!

СЛОМИО СЕ! Млади ватерполиста из Црне Горе признао да је БРУТАЛНО ИСКАСАПИО УКРАЈИНСКУ МИЛИОНЕРКУ!

Чувена група „Бијело дугме“ има бројне хитове, али једна има романтичну љубавну причу. Песму „Селма“ написао је Владо Дивљан посветивши девојци Селми Борић у коју је био заљубљен. У једној емисији Селма је објаснила да је 1945. Године када је имала свега 16. година упознала Владу, који је био заљубљен у њу. Била је родом из Зенице, а на факултет је ишла у Сарајево. Често је викендом путовала кући возом и једанпут је Владо срео на том путу. Понудио се да јој понесе мали, тамноцрвени коферчић до железничке станице. Испратио је у воз, прозор поред којег је села био је разбијен. Он јој је добацио: „Селма не нагињи се кроз прозор“. Након тог сусрета, Владо Дивљан је написао песму, а Селма није знала да је такав утисак оставила на њега. Тек јој је 1962. њен отац послао новине у којима је била објављена песма Селма. Нико од колега јој није вјеровао да је она баш та Селма о којој се пјева. Први пут Селма је чула ту песму у изведби „Бијелог дугмета“ 1975. године у концертној дворани „Ватрослав Лисински“. Влада њој никада конкретно није изјавио љубав, само је задивљено гледао, растали су се, а никад се чак нису ни пољубили.

ХОРОР У ЛИПОВАЧКОЈ ШУМИ Предрага тукли КАМЕНИМ ПЛОЧАМА па упуцали, а његово убиство има везе с другим великим злочином

(ФОТО) Пакао девојчице из Панчева коју нико не жели не престаје: Још јој је пред очима брутално убијена мајка, а трагедије се само нижу

Тешка животна прича крије се иза песме „Јелена“ групе „Болеро“. Много пута публика је послушала и у заносу певала легендарни хит. Сви су мислили да је посвећена девојци једног од чланова бенда. Права истина је потпуно другачија – Мишо Бартулица, аутор текста и члан бенда, посветио је ове тешке стихове мајци која га је оставила по рођењу. Према причама старијих фанова, када је касније покушао да је пронађе, она није хтела да га види, што је опевао у последње две строфе песме. Након овог сазнања, а поновним слушањем „Јелене“, и данашњим генерацијама очи се напуне сузама.

СТРОГО ПОВЕРЉИВО: ПУТИНОВЕ ТРИ ПОРУКЕ ВУЧИЋУ!

Када је давне 1993. године „Прљаво казалиште“ снимило баладу „Ту ноћ кад си се удавала“ сви су безброј пута преслушавали песму и знали да ће постати велики хит. Права истина која се сакрива иза ове нумере је једини разлог због ког је песма претужна, а истина нестварно болна. Уз ову песму многи већ двадесетпет година пате, а да не знају каква истина се крије иза ње. Вођа бенда Јасенко Хоура имао је девојку која је била центар његовог света. Како је морао да оде на одслужење војног рока, њихов растанк је био неминован. Није имао жељу да се заувек разиђе са њом, већ је мислио да ће га чекати када се врати са служења војске. Обоје су се сложили да ће љубав наставити након повратка из службе. После годину дана вратио се у родни град, а његов бенд је већ имао заказану свирку на једној свадби. Када је дошао у ресторан имао је шта да види, његова девојка се удаје за другог. Јасенко никада у јавности није желео јавно да говори на ову тему, али у појединим старим препричавањима ове приче помиње се да је девојка, мало након венчања, одузели себи живот тако што је пуцала у главу.

Јавност 1974. Године остала је у шоку када је девојчица Милица Костић која је била ученица средње медицинске школе скочила са 11.спрата Рубинове куле у Крушевцу. Наиме, Милицу је на превару једног момка дошла у стан у који су је позвао како би телефонирала његовој девојци. Тај младић је био један од петорице насилника који је заједно с њима желео да изврши групно силовање. Преклињала је и молила да је пусте, а они су остали одлучни при намери, те је Милица једини спас нашла у бекству. Будући да је хтела да сачува своју част, одлучила се за бекство. Када је остала сама у соби, скочила је кроз прозор са 11. спрата. Са тешким повредама пребачена је у болницу где је неколико дана касније преминула. У сећању на овај догађај, Чола је написао песму коју је посветио њој.

Неузвраћену љубав из младости чувени певач и композитор Арсен Дедић описао је у песми „Не даје се Инес“. Арсен и сплићанка Инес Барези упознали су се заједно у Београду, где су започели своју љубавну романсу. Љубавна прича није дуго потрајала и била је толико јака да је на Дедића оставила велики траг, те је имао жељу да је преточи у песму коју ће много касније извести Раде Шербеџија. Инес се неколико година касније преселила у Милано где се удала за једног Италијана.

Када се помене песма „Бацила је све низ реку“ свима је то асоцијација на групу „Индеџ“, међутим њу је за Даворина Поповића написао Кемал Монтено.

– Давор је имао цуру, били су пред браком. Велика је то љубав била. И њој се укаже прилика да иде у Америку. Али већ је била трудна и она се одлучи да абортира. Тако је настао тај део “носила је нашу љубав, нашу срећу први цвет, бацила је све низ реку и пошла у други свет“ – испричао је у једном интервју Кемал. Након дуго година на једном наступу у Шведској Давор је угледао у публици девојку, кренуо је да је тражи, међутим није успео. У исто време док је писао за Давора песму, Кемл се заљубио у извесну девојку из Чапљине:

– Шта ћу, заљубио се. Пођем у Чапљину њу да потражим, одем оним ћиром до тамо. Лутам, гледам хоћу ли је негде срести, ништа не знам, ни где живи, ма ништа. Идем тако по оној Чапљини, лето, осамдесет степени, и ођедном, на неком ћошку, стоји она, боса, а око ње – цвеће. Продаје цвеће. И мени тако та слика остане. Тако настане деоо „стајала је усред баште ко најлепши цвет“ – објаснио је Монтено.

Свако ко је бар једном био заљубљен у девојку која носи име Тамара посвећивао јој је истоимену песму од Бориса Новковића. Према његовим речима, он је за време средње школе написао ову песму, по узору на љубавну причу свог пријатеља који је раскинуо са девојком. Неколико година касније када је сазнала да се ради о њој, јавила се његовом пријатељу, али од помирења није било ништа.

– Песма је настала једноставно, тад сам био клинац, тинејџер, имао сам 17 година. Направио сам песму, али сам имао проблем с текстом јер сам тад писао све песме на енглеском. Назвао сам пријатеља који ми је дошао у помоћ и заједно смо сели. Узор нам је био један пријатељ који је доживио једну трагичну љубав за заиста једном Тамаром и тако је настао текст – рекао је Новковић једном приликом.

Важила је за једну од најтраженијих југословених манкенки, Биљана Невајда Шевић од Боре Ђорђевића тадашњег дечка у аманет је добила чак две песме. Прва „Остани ђубре до краја“ настала је након њиховог раскида и Биљаниног одласка у Сарајево.

– Било је вече. Звони телефон, јавља се Бора. Моли ме да се нађемо „Под липом“ да ми прочита песму коју ми је написао. Спремим се и одем да га видим, кад тамо… Баш као у песми: „Док стоји за шанком делимично пијан, мрзећи помало и себе и друге, убија лагано коњак, цигарете“ (смех). Седнемо за сто и он ми онако у цугу, из своје чувене свешчице, у коју је записивао стихове, прочита: „Нисам од оних који цвиле, више те немам и шта ту могу, бар се насмеши када ме видиш, остани ђубре до краја!“ У први мах ми је то „ђубре“ звучало помало грубо, али кад сам схватила да је то „ђубре“ заправо једна опасна, феноменална особа којом је он очаран, а она га немилосрдно оставља, дефинитивно ми се допала песма! Међутим, то је било све. У том тренутку није изазвала никакав потрес у мени. Сећам се да сам чак била равнодушна и када су ту ствар пуштали на мојој свадби. Уоште ме није дотицала – испричала је једном приликом Биљана и додала како је песма „Два динара друже“ настала исте вечери након што је отишла заувек од Боре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Експлозија у Доњецку: Повређен кандидат за шефа ДНР

СРАМАН ИНЦИДЕНТ НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ НА ЗЕЈТИНЛИКУ: Анархисти направили хаос уочи комеморативног скупа

Нова сазнања ЦФИ о бруталном злочину у Борчи: Зоран лагао о убиству Јелене

Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri