Занимљивости

Због напада „педеруса“ у Србији све више посета лекару

Не само што нам овог лета опекотине прете од претераног излагања сунцу, већ је могуће задобити их и током ноћи, док се седи уз светлост лампи! Наиме, када сунце зађе, опекотине могу да се јаве од токсина инсекта "педерус", који своје жртве напада искључиво док седе под неком светлошћу, јер га то привлачи.

Ове године велика је најезда инсеката педерус (лат, paederus), који нападају ноћу, баш као и комарци. Они не уједају, већ испуштају отров из стомака оног момента када покушате да их се отарасите руком. Тако заправо само растрљате њихов отров по својој кожи.

И тако настаје „дерматитис педерус“ (paederus dermatitis), разлог због кога је потребно јавити се лекару.

“Ове године дерматолошке ординације су пуне људи који су задобили опекотине од овог инсекта. Свакодневно бар 10 одсто пацијента је дошло због алергије која је настала од токсина овог инсекта”, објашњава др Горана Исаиловић, дерматовенеролог.

Она појашњава да су људи углавном збуњени и да сви до једног прво мисле да је реч о херпесу, јер буба не уједа и самим тим не оставља никакав траг. То је и разлог зашто се ни не посумња да је за све крив инсект. На месту где овај инсект испусти токсин, како објашњава др Исаиловић, настаје црвенило, а најчешће страдају руке, врат, ноге, лице, предео око ока.

“То место онда почиње да пецка, као када се опечете о жар цигарете. Настаје права опекотина, која је непријатна, али нестаје брзо. Након седам дана све се повлачи. Обично се користе препарати који локално смирују упалу. Међутим, док лечење траје треба се склањати са сунца, да не би флека, која ипак остаје, постала још израженија”, закључује у разговору за “Блиц”.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Џанг поручио Србији: ,,Осетио сам искрено пријатељство српског народа, наши односи улазе у нову историјску фазу!“

Венецуела на ивици грађанских сукоба, Америка прети санкцијама

Пожар на Ади Хуји, осморо повређено

Оставите коментар