Друштво Србија

Због корупције 2.500 пресуда

Заоштрава се борба против примања мита, злоупотребе службеног положаја...У 2016. пријављено око 11.000 кривичних дела с коруптивним елементом.

(ФОТО/ВИДЕО) Воз ударио у аутобус пун деце, има мртвих

ОСТАЛО је само два и по месеца до почетка рада четири посебна тужилаштва за борбу против корупције и финансијског криминала у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Мада је број осуђујућих пресуда за коруптивна дела повећан за трећину у односу на период од пре пет година, када су свима „уста била пуна“ корупције, борба против ове пошасти далеко је од краја. Србија се и даље сматра земљом са високим степеном корупције, иако је забележен благи напредак.

Према подацима из годишњег извештаја Републичког јавног тужилаштва достављеним „Новостима“, прошле године пријављено је укупно 11.310 људи због коруптивних кривичних дела, а највећи број пријава (више од 4.500) поднела је полиција. Следе пријаве оштећених и других државних органа. Укупно је подигнуто 3.058 оптужница и донето 2.500 осуђујућих пресуда.

ГРОБАРИ СЕ ОГЛАСИЛИ: Навијачи Партизана открили ко су људи које су скинули голе и пребили. Објавили и њихове личне карте (ФОТО)

Људи су махом гоњени због обичне злоупотребе службеног положаја и злоупотребе одговорног лица, због кривичних дела против привреде, проневера, примања и давања мита, прања новца, трговине утицајем… За примање мита нпр. пријављено је 160 људи, подигнуте су 62 оптужнице, а осуђено је њих 50. Међу окривљенима има највише директора и службеника, а далеко мање републичких и локалних функционера.

Пошто је процена државних органа да је борбу против корупције тешко водити у локалним срединама где се сви међусобно знају, ново нишко одељење за борбу против финансијског криминала и корупције покриваће цео југ Србије, новосадско север, крагујевачко Шумадију и део централне Србије, а Београд престоницу и околину.

Преживели навијач Партизана је унакажен: Избијени му сви зуби, откинут нос, скоро остао без увета

У Министарству правде су нам потврдили да је обука тужилаца при крају, као и обезбеђење свих услова за почетак рада. Тужиоцима ће помагати финансијски форензичари, а све то пратиће увођење осам нових кривичних дела против привреде и службене дужности.

У Министарству потврђују и да ћемо врло брзо, за месец – два, добити и нови Закон о Агенцији за борбу против корупције. Ово кашњење била је једна од главних примедби „Транспарентности Србија“.

Уједно, „Транспарентност“ подсећа да улазимо у последњу годину примене Националне антикорупцијске стратегије из 2013, која је прокламовала „нулту толеранцију“ на корупцију. Стратегија је предвидела мноштво мера за њену превенцију, као и јачање антикорупцијских институција и повећање броја решених случајева.

(ВИДЕО) Партизан се огласио после међусобне туче Гробара: Ко је изнајмио кикбоксере из Сплита?

– Током 2017. нису побољшани ни закони Агенцији, ни о финансирању политичких активности, и даље није уређено лобирање, нити је учињен корак напред у смањењу политичког утицаја у јавном сектору. Готово сви директори јавних предузећа и већина највиших државних службеника су вршиоци дужности и могу бити смењени сваког часа – упозорава Немања Ненадић, програмски директор „Транспарентности“.

Процене су да се у Србији догоди око 374.000 непријављених случајева подмићивања годишње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Огласила се полиција поводом нереда на Вечитом дербију: Међу повређенима и странци, укупно 26 особа ухапшено

ИСТИНА УГЛЕДАЛА СВЕТЛОСТ ДАНА: Поверљив документ ХВО-а потврда злочина Бошњака над Србима

НЕМОРАЛНА ОПАТИЦА: Рађала је децу, помагала љубавнику у убиствима и водила БЛУДНИ ЖИВОТ који је згрозио и невернике

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat