Uncategorized

Завршница снимања РТС-ове серије „Немањићи – рађање краљевине“ (ФОТО/ВИДЕО)

Снимање игране серије РТС-а „Немањићи – рађање краљевине“, по сценарију Гордана Михића и режији Марка Маринковића, улази у завршницу. Сцене о српској средњовековној династији, која је владала два столећа, данас су забележене у Луци „Београд“.

Крунисање Стефана Првовенчаног, коме је 1196. године Стефан Немања, одрекавши се престола, оставио управу над Рашком, обележило је 85. дан снимања серијала о Немањићима.

Помоћник редитеља серијала „Немањићи – рађање краљевине“ Младен Шевић открива да је у току снимање православног крунисања Стефана Првовенчаног: „Крунисан је двапут – једном по папском обреду, јер му је папа дао круну, али му је жеље била да га, ипак, крунише његов брат Сава.“

Фото: РТС

Лик Стефана Првовенчаног тумачи Војин Ћетковић, његову другу супругу Ану Дандоло Слобода Мићаловић, а Саву Немањића Драган Мићановић.

„Направили смо студио који апсолутно одговара Манастиру Жичи, с тим што су овде нове фреске, јер је у то време тек био саграђен“, прича Ћетковић.

„Она (Ана Дандоло) је заправо била једна важна фигура, пре свега у том крунисању, јер је, она, успела преко папе да обезбеди круну“, објашњава глумица Слобода Мићаловић.

Фото: РТС

Њихов колега Драган Мићановић истиче да Саву Немањића игра као живог човека, а да је тема која се обрађује веома значајна за данашње време, за нашу земљу.

„Снимање серије о Немањићима је нама посебно интересантно због тога што потичемо из краја који је био прва престоница Стефана Немање у 12. веку“, истакла је Јелена Илић из куршумлијске компаније АД „Планинка“.

Снимање се одвија на 220 локација, међу којима су Студеница, Сопоћани, Петрова црква и Калемегдан.

Ово је за последњих 30 година највећи и најзахтевнији пројекат којим Радио-телевизија Србије обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног под сводовима Манастира Жиче и осам векова самосталности Српске православне цркве коју је изборио Немањин најмлађи син Растко, потоњи Свети Сава.

Снимање серијала о Немањићима трајаће до средине августа, а почетак емитовања очекује се крајем године.

 

Максимално поштовање аутентичности

Професорка Смиља Марјановић Душанић је стручни консултант серијала.

„Све оно што је и стручни тим који је саветовао сценаристе, костимографе, редитеља јако пазио, то је да, у оној мери колико је то могуће, поштујемо аутентичност“, истакла је професорка Марјановић Душанић.

Прочитајте још и:

Чепурин: Ускоро руско-српски индустријски парк у Србији

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu