Printscreen
Србија Хроника

ЗАВРШНА РЕЧ ЗВЕЗДАНА ЈОВАНОВИЋА: Није било побуне ЈСО, реч оптуженог нико не слуша док криминалци и политичари лажно сведоче

БЕОГРАД - Бивши комадант Јединице за специјалне операције Звездан Јовановић рекао је данас у завршној речи на суђењу пред Специјалним судом да није било никакве оружане побуне ЈСО ни по једном основу против сада непостојеће државе СР Југославије.

„Два пута сам био мета овог тужилаштва (за организовани криминал) и изнова сам затечен његовом упорношћу у потурању лажи и доказа, дозвољавању да криминалци и политичари лажно сведоче, а да реч оптуженог нема тежину у овој судници“, рекао је Јовановић у завршној речи на суђењу припадницима ЈСО оптуженим за оружану побуну 2001. године.

(ФОТО) НАРОДУ ПУК’О ФИЛМ: КАМИОНИМА САМИ ПРОБИЈАЈУ БЛОКАДУ У МЛАДЕНОВЦУ

Јовановић, који је осуђен на 40 година затвора због убиства премијера Зорана Дјинђића 2003. године, сматра да је кривична пријава адвоката Срђе Поповића којом је инициран овај поступак, омогућила Чедомиру Јовановићу и Владимиру Беби Поповићу да утичу на суђење, „како би опрали своје крваве ручице и прикрили криминалне послове“.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПРОТЕСТАНТИ ПРЕТУКЛИ СТАРИЈЕГ ЧОВЕКА И ОТЕЛИ МУ 300 ЕВРА!

Суђењу је присуствовао и лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је пред почетак суђења рекао „да пуча никако није било и да је ЈСО употребљена у политичким обрачунима унутар ДОС-а“.

Пре Јовановића на прошлом суђењу своју завршну реч изнео је такође некадашњи комадант ЈСО Милорад Улемек Легија, који такође служи казну од 40 година затвора због низа кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Дјинђића.

(ВИДЕО) ОРГИЈЕ ТРАЈАЛЕ 24 САТА! Освануо снимак забаве мексичких фудбалера са 30 проститутки

Суђење се наставља излагањем завршне речи осталих оптужених припадника расформиране ЈСО, а након тога суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

У завршним речима тужилаштво за организовани криминал предложило је за све оптужене предложило затворске казне, док су брабниоци оптужених тражили ослобађајућу пресуду тврдећи да није било побуне, већ да се радило о протесту.

За Улемека тужилаштво је предложило суду да га осуди на казну од 12 година затвора због организовања оружане побуне, иако Улемек није био на челу ЈСО у време побуне, али је према ставу тужилаштва имао кључни утицај на јединицу која је била у саставу Ресора државне безбедности.

(ВИДЕО) ОРГИЈЕ ТРАЈАЛЕ 24 САТА! Освануо снимак забаве мексичких фудбалера са 30 проститутки

За тадашењег комаданта ЈСО Звездана Јовановића тужилаштво је преложило суду да му изрекне казну од 10 година затвора, док је за припаднике јединице Мићу Петраковића и Драгослава Крсмановића тражило по пет година затвора.

За Веселина Лечића предложило је четири године затвора, а за Драгишу Родића и Владимира Потића по три године затвора.

Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време побуне такође био комадант јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење, па је поступак против њега раздвојен.

СТРАВА И УЖАС У КАФИЋУ НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ: Газда мамио малолетнице у локал, па их снимао! 2 девојчице и силовао?!

Улемек, Јовановић и Маричић у пожаревачком затвору Забела издржавају максималне казне затвора од по 40 година због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Дјинђића.

Остали оптужени се бране са слободе.

Тужилаштво у оптужници наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Дјинђића, да прекине са побуном.

ШТА СЕ НЕ ЗНА О НАЈПОЗНАТИЈИМ ПРОТЕСТИМА: ГИДРА ХТЕО ТЕНКОМ НА ТИТА, КИШ МЕРКАО СТУДЕНТКИЊЕ!

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд код Сава центра.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

(ВИДЕО) УЖИВО У ЈУТАРЊЕМ ЈЕ УЛЕТЕЛА У КАДАР И НАПРАВИЛА РУСВАЈ: Срђан занемео, док је Јована ПРЕСТРАВЉЕНА одскочила од стола, а онда су прекинули програм

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднели оставке, док Михајловић то није учинио.

Оптужени су у својим одбранама махом тврдили да је Јединица била била обманута, јер је ухапсила браћу Бановић, који су потом изручени Трибуналу у Хагу, иако је постојао договор да се припадници ЈСО не ангажују за привођење хашких оптуженика.

Командантима ЈСО је наводно речено да су у питању опасни криминалци који ће пружати отпор и да нико није спомињао Хашки трибунал, али се испоставило другачије.

Тадашњи челници ДБ-а Горан Петровић и Зопан Мијатовић су одбили да причају са Јединицом која је била у саставу ДБ-а, што је резултирало незадовољством.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Случај „Хилари“ на хитном састанку у Министарству просвете

СПАСИЋЕТЕ СЕ! Решите се досадних мрава у кући, помоћу ОВЕ ЈЕФТИНЕ НАМИРНИЦЕ!

ПОЗНАТИ УМЕТНИК ПРОНАЂЕН МРТАВ! Трагедија у центру Београда!

НИНОВА ЋЕРКА СМРШАЛА 27 КИЛОГРАМА: Сада признаје како је било тешко, борила се и са депресијом!

САД прошириле списак санкција против Русије

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
25°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri