Printscreen
Друштво Србија

ЗАСТРАШУЈУЋИ СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА И СЗО: СВАКИ ЧЕТВРТИ СРБИН ЈЕ ДЕБЕО! Гојазност узрок 50 одсто смрти код нас!

Према предвиђањима стручњака, већ 2020. године 38% нације биће дебело, а 1975. гојазно је било само 8,8 одсто грађана. Дебљина утиче на срце и притисак, изазива рак и шећерну болест.

Сваки четврти Србин је предебео, а број наших грађана са вишком килограма расте из године у годину, показују алармантни упоредни подаци Министарства здравља и Светске здравствене организације!

(ВИДЕО) ЖЕСТОКА ДЕБАТА – МИЛИЦА ИЗ ЗАВЕТНИКА ПРОТИВ СТРАНИХ ЛОБИСТА

Процењује се да ће већ 2020, за непуних годину и по, у Србији чак 38 одсто становника бити гојазно, што нас убраја у изразито дебеле нације.

Епидемија дебелих

Колико се последњих деценија гојимо, говори и податак да је 1975. у нашој земљи било само 8,8 одсто дебелих, а да је од 1990. до данас број оних са изразитим вишком килограма дуплиран . Што је најгоре, дебљина је узрок сваке друге смрти у Србији, јер утиче и на срце, и на дијабетес, и на развој карцинома.

(ВИДЕО) ИСПОВЕСТ ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈУ ЈЕ МАНИЈАК НАПАО У ТРАМВАЈУ: Молила сам за помоћ, путници су окретали главу! Кад смо изашли тек је уследио ШОК!

Према подацима кампање „Тежи ка равнотежи“, коју су спровели Министарство здравља и Привредна комора Србије, само у наредних годину и по дана број дебелих у Србији ће се драматично повећати.

Pixabay

– Око 25 одсто грађана Србије тренутно се сматра гојазним, а већ 2020. тај број ће скочити на 38 одсто. Према проценама, тада би 44 одсто мушкараца и 31 одсто жена могло да има индекс масе већи од 30, што значи да имају очигледан вишак килограма – пише у истраживању.

Пало осам чланова криминалне групе осумњичених за КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ!

Специјалиста опште праксе др Невенка Димитријевић каже да је ова статистика више него алармантна, јер је дебљина један од кључних узрока сваке друге смрти у Србији.

– Свест грађана мора да буде много већа и да схвате да је гојазност веома опасна болест. Она може да буде узрок низа других обољења, утиче на срце и притисак, на плућа, изазива шећерну болест, окидач је за карциноме, а често води и у психозу. Практично, свака друга смрт у Србији директно је повезана са вишком килограма. Посебно је лоше то што је међу гојазнима све више школске деце, која тиме добијају предиспозиције за неко хронично обољење већ у раној младости – каже др Димитријевић.

(ФОТО) Из два СКЛАДИШТА ЦАРИНЕ у Нишу нестало преко 30 ТОНА неоцарињене санитарије и скупих алкохолних пића

Нутрициониста Јована Срејић упозорава да основни проблем гојазности није у томе што Срби много једу, већ што се веома лоше и неквалитетно хране.


Петина деце гојазна, нарочито тинејџери

У Србији је готово свако пето дете гојазно, а број дебеле деце из године у годину стално се повећава! Највише расте број гојазних међу децом од 15 до 19 година. Разлог за ову статистику су неправилна исхрана, али и слаба физичка активност.
– Главни узроци гојазности међу децом су неправилна исхрана и недовољна физичка активност, што потврђује и податак да 43 одсто ђака сваког дана конзумира слаткише, при чему свако четврто дете једе слаткише више пута у току дана. Навику да сваки дан поједе јабуку, крушку или неко друго воће има тек сваки пети ученик, али зато исто толико њих свакодневно пије газиране сокове – кажу у Институту „Батут“.


ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ БОЛНИЦЕ: Нагло погоршано стање Дарка Лазића

– Наши људи доста раде, па немају времена да осмисле своје оброке. Уместо да једу здраво, обично узму нешто с ногу, неку брзу храну препуну масти и угљених хидрата. Форсира се тесто, инстант јела, јефтино месо, а избегавамо воће, поврће, не пијемо довољно воде и не бавимо се физичким активностима. Зато се све више гојимо, проценат оних са индексом масе преко 30 расте рапидно из године у годину, а до 2050. имаћемо праву епидемију дебелих – напомиње Срејићева.

ХОРОР У УЖИЦУ „Дај ми 30.000 евра иначе ћу ти побити децу!“


Пет фактора

Проф. др Сања Мазић са Медицинског факултета у Београду сматра да је за смањење ове статистике од значаја и умерена физичка активност, нарочито код младих.

– Потребно је упражњавати најмање 60 минута умерене физичке активности, по могућству сваког дана. А колико је важан здрав начин живота, потврђују и бројне научне студије. Њима је доказано да дужина живота после 50 година старости у великој мери зависи од пет фактора као што су некоришћење дувана, оптимална телесна тежина, редовно вежбање, избалансирана исхрана и умерена употреба алкохола – истиче Мазићева.


Гојазност у Србији

година проценат гојазних*
1975. 8,8%
1990. 13%
2000. 14%
2010. 17%
2014. 17,8%
2016. 20%
2018. 25%
2020. 38%**
*БМИ већи од 30
** предвиђања Министарства здравља


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПУТНИК УПУЦАО ВОЗАЧА (15) ТОКОМ ВОЖЊЕ: Кола пуна тинејџера се закуцала у пешаке, међу жртвама и ТРУДНИЦА

(ВИДЕО) СНЕГ У ШПАНИЈИ, НЕВЕРОВАТНИ СНИМЦИ спасавања оваца ОБИШЛИ СУ СВЕТ!

(ВИДЕО) ТЕШКА НЕСРЕЋА У КИНИ: Возач аутобуса се свађао с путницом па слетео с моста, КАМЕРА СВЕ СНИМИЛА!

ДРАМА ФРАНЦУСКОГ АВИОНА НАДОМАК РУСИЈЕ: Москва забранила прелет ЕР Франсу, ПОСЛЕ ШЕСТ САТИ ЛЕТА МОРАО ДА СЕ ВРАТИ!

СКАНДАЛ! Забрањене креме за сунчање у овим летовалиштима! Ако прекршите правило, платићете више од 100.000 динара!

(ВИДЕО) РУСИЈА, ИНДИЈА И ИРАН ПРАВЕ НОВИ „СУЕЦКИ КАНАЛ“: Амери и Запад ће полудети, остаће КРАТКИ ЗА МИЛИЈАРДЕ!

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
30°
Thu