Kurir/Dragana Udovičić
Србија Хроника

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Нико неће одговарати због СИЛОВАЊА детета у Улици Гоце Делчева, ево због чега!

Дечак који је наводно покушао да силује пет година млађег малишана не може да одговара због својих година, а његови родитељи би могли да буду под истрагом само за занемаривање детета.

За случај сексуалног злостављања шестогодишњака на Новом Београду, по свему судећи, нико неће одговарати. Наиме, једанаестогодишњи напасник због својих година не може кривично да одговара, а његови родитељи могли би да се нађу под истрагом само за занемаривање детета, што је кривично дело које се иначе тешко доказује.

(ВИДЕО) СУКОБ НА ХЕПИЈУ – НАТО ЛОБИСТА ВРЕЂАО МИЛИЦУ ИЗ ЗАВЕТНИКА!

Подсетимо, инцидент се догодио у недељу увече на игралишту на Новом Београду, када је старији дечак млађег прво изударао, а потом га одвео у жбуње и наводно покушао да га силује. Отац жртве Зоран Грујић након тога је отишао у стан Станише и Катарине Ј. и после расправе пуцао из пиштоља и лакше ранио Станишу и Катарину, због чега је против њега покренута истрага.

Доказ о злостављању

Грујић је, међутим, тужилаштву које води истрагу против њега доставио лекарску документацију која сведочи да му је син био сексуално злостављан, али по закону, истрага о томе не може да се покрене.

– Више тужилаштво не може да покрене истрагу у вези са наводним силовањем јер је у питању малолетник млађи од 14 година, који по закону не подлеже кривичној одговорности. С друге стране, тужилаштво може због оптужби, али и лекарске документације, да наложи полицији да испита читав случај и провери да ли има елемената другог кривичног дела за које би могли да одговарају родитељи. У овом случају то је кривично дело запостављања детета, за које је предвиђена и затворска казна. Међутим, ово дело је у пракси врло тешко доказиво и због тога треба очекивати да родитељи прођу без било какве казне – казао је за Курир извор из тужилаштва, напомињући да о свему мора по хитном поступку бити обавештен и Центар за социјални рад.

ПУТИН ОТКРИО КО ЋЕ ОСВОЈИТИ СВЕТСКО ПРВЕНСТВО!

Једанаестогодишњи малишан, који је наводно покушао да силује пет година млађег дечака, према сведочењу комшија, наводно је променио више школа због проблематичног понашања. Међутим, због својих година он не може да одговара, што у неким другим државама не би био случај. Адвокат Небојша Милосављевић истиче да у свету и деца млађа од 10 година одговарају за тешка кривична дела.

– Неке европске, афричке и блискоисточне земље спустиле су границу кривичне одговорности, док у америчкој држави Луизијани деца од шест година могу одговарати. Француска је пример земље која нема лимит, већ се у сваком случају вештачи дете и утврђује да ли је имало умишљај и да ли је било свесно тежине дела које је учинило. То се ради да би се друштво заштитило од таквих појава. Не знам колико је наш систем спреман за овакву промену, али свакако би требало да пратимо тренд – каже Милосављевић.

ИВАНКУ МУЖ ПРОКЛЕО, А ОНА ГА ЗАКЛАЛА! Четири године се крила у селу код Алексинца!

Родитељи затајили

Наш саговорник истиче да по нашем закону, уколико дође до тога, родитељи дечака могу да одговарају само за занемаривање.

– Мислим да би држава требало да покрене поступак по службеној дужности за занемаривање детета јер је очигледно да су родитељи затајили. У пракси се ово ретко дешава, али је било случајева. Данас децу васпитавају улица, интернет и кафићи, а већина родитеља и не зна с ким им дете одраста – објашњава адвокат.

СВЕТОЗАР (59) ПОШАО ПО ДОРУЧАК, ПАО ПОД ВОЗ: Сам ме Бог погледао! Чуо сам неки унутрашњи глас како ме дозива Тозо, Тозо… Срећан сам што сам жив и 1 У МИЛИОН!

Курир је јуче контактирао и са градским центром за социјални рад, али до закључења броја нисмо добили одговор да ли су упознати са овим случајем и да ли ће предузети нешто из своје надлежности.

Реч стручњака Психијатар Ивица Младеновић
Деца изложена сценама агресије и експлицитног секса

Психијатар Ивица Младеновић сматра да је овај случај само још један показатељ општег моралног пада у друштву.

– Деца у узрасту од седам до дванаест година требало би да буду окренута социјализацији и друштву, а овакав случај је продукт сцена агресије и експлицитног секса који су деци постали веома доступни захваљујући интернету. Напад на дечака је индукован оваквим садржајима – објашњава психијатар.

Он наводи да би у нормалном друштву дете имало изграђене моралне норме и да би га породица упутила у то шта се и како ради.

– Нажалост, овакви догађаји су парадигма дешавања у друштву и они су показатељ докле смо стигли с падом моралних норми и хуманости. Ово што је дечак урадио указује да он нема развијен морални систем који би требало да има. У сваком случају, постоји одговорност родитеља – додао је наш саговорник.

КРВНИЧКИ СУ МЕ ТУКЛИ, ШУТИРАЛИ МЕ И БЕСОМУЧНО УДАРАЛИ: Снежану су сватови брутално претукли насред свадбе, а онда наставили у Дому здравља, па у болници…

Син запалио бескућника
Мајка добила шест месеци робије

Драгиња Ј., мајка дечака који је у децембру 2016. запалио бескућника у Новом Саду, осуђена је на шест месеци затвора због грубог занемаривања малолетног детета. Од последица опекотина, бескућник Драгутин Тодорчевић је преминуо у болници, али дечак није процесуиран пошто је у тренутку извршења дела имао 12 година и није био кривично одговоран.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШИПТАРИ ОПЕТ ПЉАЧКАЈУ СРПСКУ ИМОВИНУ: У Грачаници током ноћи пријављено 12 крађа

(ФОТО/ВИДЕО) НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИ ЧОВЕК У РУСКОЈ ИСТОРИЈИ: Процуриле приватне фотографије Распућина, духовног вође Романових

Америка улази у преговоре о Косову и Метохији?

СКАНДАЛОЗАН ПРЕДЛОГ „АЛБАНСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА“! Хоће да натерају децу на југу Србије ДА УЧЕ О ХИЛАРИ КЛИНТОН!

ДОНБАС КАО ЧЕЧЕНИЈА: Москва лансира идеју за крај кризе, али Кијев има опаснију намеру

Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue