Занимљивости

ЗАСТРАШУЈУЋА ПОЈАВА ШОКИРАЛА НАУЧНИКЕ: Нико не зна шта гута огроман део земље испод Индијског океана

Стручњаци већ дуже време покушавају да открију порекло необичне појаве у једном делу Индијског океана, где недостаје огроман део Земљине масе и на којем се налази удубљење од 100 метара.

С обзиром на то да Земља није лопта савршеног облика, и гравитациони потенцијал на њеној површини мења се од места до места, а зависи од густине материје која се налази испод нас.

ХЕРОЈИ СА KОШАРА ОГОРЧЕНИ НА ГЛУМЦА: Сергеј, нек се твојима деси исто што и нама

Раније теорије полазиле су од тога да је ова појава последица пропадања хладних и густих океанских плоча у дубљи земљин слој- мантл.

Професор Атрији Гош са Индијског научног института каже да ова појава и даље збуњује научнике.

„Постојање овог геоида је један од највећи проблема у изучавању Земље. Реч је о најнижој гравитацијској аномалији на Земљи, а научници до сада нису испели да се сагласе по питању њеног порекла. Сматра се да постоји огроман недостатак масе у појасу доњег мантла који је узрок недосатка Земљине масе на дну океана“ објаснио је професор Гош и додао:

Руска одмазда за пилота: Ликвидирано више од 30 терориста у Идлибу

„Ниски гравитацијски потенцијал би значио да ц́е се површина океана смањити. Дакле, овај ниски геоид би у дубину могао да спусти океан за 100 метара на том делу површина океана би се смањила за 100 метара у том региону“.

(ВИДЕО) СРЂА ТРИФКОВИЋ: Ево зашто сам напустио Двери!

Међутим, најновије истраживање развило је нову теорију према којој је депресија заправо последица издизања вреле материје у ментлу испод Африке.

(ФОТО/ВИДЕО) ОЛУЈА ПОХАРАЛА ЦРНУ ГОРУ: Ветар чупао дрвеће, улице поплављене, НА СНАЗИ ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ!

„Студија је показала да се извор ове појаве крије у аномалији мање густине, која се простире на дубини од 300 до 900 километара јужно од северне области Индијског океана. Врео, плутајући материјал подиже се из ове зоне у правцу североистока, а његово кретање узрокује померање индијске тектонске плоче у истом правцу, што изазива споменуту аномалију“, наводи се у истраживању.

РЕКЛАМА
Заветници: Нападају нас зато што хоћемо да зауставимо финансирање антисрпских НВО из градског буџета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Америка отвара најмрачнију епоху: Свет више неће спавати мирно

Дамаск: Америчке оптужбе изговор за дејства против Сирије

ПАО У БАЊАЛУЦИ Ухапшен осумњичени за брутално пребијање полицајца

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri