Извор: pixabay.com
Америка Аналитика Блиски исток Свет

Зашто све више цивила гине у ваздушним нападима америчке анти-ИСИС коалиције?

Последњих пар месеци обележили су готово свакодневни извештаји о ,,колатералној штети", односно убијеним цивилима у ваздушним нападима анти-ИСИС коалиције коју предводе САД. Ова чињеница почела је да доводи у питање много хваљену ,,прецизност" америчког ратног ваздухопловства.

Аутор: Катарина Ђукановић

Дебата о повећаном броју цивилних жртава америчких ваздушних напада у Ираку и Сирији постаје све узаврелија у америчкој стручној јавности, упркос томе што је темпо операција опао након ослобођења Мосула од терориста тзв. ,,Исламске државе“.

Са једне стране, независни портали попут Airwars.org говоре о хиљадама мртвих цивила (овај портал наводи да је до сада убијено око 4900 цивила), док америчка Централна команда износи бројку од неколико стотина, тачније нешто више од 700. Иако је очигледно да тачан број неджних жртава веома варира, обе стране сложне су у закључку да је број драматично порастао у последњих 6 месеци. Међутим, консензуса о узроку овог феномена нема.

Извор: vk.com

Амерички медији спекулишу о читавом низу разлога, од којих је неке навела и сама америчка војска. Међу њима су померање тежишта операција са мање насељених у густо насељене урбане области Мосула и Раке, делегирање одговорности за извођење ваздушних напада на ниже делове командне хијерархије, мањкави обавештајни подаци на основу којих се припремају напади, одсуство копнених јединица за навођење ваздушних напада и процену њихових ефеката, примена агресивнијих тактичких образаца и притисак да се Исламска држава што пре уништи, неједнак ниво обучености и професионализма војски које учествују у коалиционим ваздушним нападима, употреба ,,живих штитова“ од стране терориста, итд.

У свему овоме је посебно интересантан разлог формулисан као ,,примена агресивнијих тактичких образаца“. Нормалним речником објашњено, овде се ради о томе да америчка војска сада има генерално агресивнији приступ него што је то био случај до пре шест месеци. Шта се у тих шест месеци променило? Одговор је за многе очигледан – председничка администрација.

И заиста, преко 60% укупних цивилних жртава америчке анти-ИСИС коалиције настало је у периоду од када је администрација Доналда Трампа преузела кормило над војним операцијама. Доналд Трамп је неколико пута јавно истицао да је ,,војска добила пуно овлашћење за примену силе“, а једно од сведочанстава нове праксе била је и прва употреба најразорније конвенционалне бомбе у америчком арсеналу, тзв. ,,Мајке свих бомби“, против џихадиста у Авганистану у априлу ове године.

Извор: wikipedia.org

Све учесталији инциденти у којим америчка авијација убија цивиле по Ираку и Сирији, осим што су срушили мит о ,,неприкосновеној прецизности“ америчког ратног ваздухопловства, срушили су и вештачку позицију моралне величине са које су западни медији сатанизовали руске акције у Сирији као ,,бруталне“ и ,,безобзирне према цивилима“, док су истовремено акције америчке анти-ИСИС коалиције хваљене као ,,праведне“ и ,,чисте“.

Да ли ће ово натерати Пентагон да ревидира своје процедуре, или ће се напротив, показати да је овај тренд безобзирности према цивилима наговештај праксе која ће још интензивније бити примењивана у блиској будућности брзо ће се показати, с обзиром на то да САД у овом тренутку прете војним интервенцијама на Корејском полуострву, Филипинима, Венецуели, Персијском заливу…

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Састали се Вулин и Шојгу, потврђена испорука МиГ-ова и тенкова, разговарало се и о С-300

Уз помоћ руске авијације ослобођен град Сухне

Летелица ,,Касини“, након невероватних открића, приводи крају мисију на Сатурну

Оставите коментар