Аналитика

Зашто санкције нису зауставиле севернокорејски ракетни програм?

Севернокорејски програм развоја интерконтиненталних балистичких ракета је у протеклим месецима забележио невероватан напредак, па се поставља питање како то да га нису омеле санкције којим је Пјонгјанг подвргнут.

Аутор: Виктор Вуловић

У протеклих 20 и више година, највећи део међународне заједнице, као и сваки амерички председник од краја Хладног рата до данас, настојали су да спрече Северну Кореју да да оствари управо онакве могућности какве она сада има – да буде у стању да нуклеарним оружјем нападне било коју земљу у пацифичкој регији, па чак и саму Америку.

Методе обуздавања Северне Кореје углавном су се сводиле на темељну изолацију ове земље од остатка света (макар онолико колико је суседна Кина била спремна да томе допринесе) и наметање обимних санкција. Иако су се у време америчког униполаризма из деведесетих година прошлог века санкције показале као веома делотворно средство америчког империјализма, садашњи примери санкција против Русије, а нарочито против Северне Кореје показују њихову неспособност да допринесу остварењу америчких интереса. Зашто је то тако у случају Северне Кореје покушаћемо да објаснимо у остатку овог чланка.

Технолошки базиране санкције

Савет безбедности УН је 2006. године, након првог севернокорејског нуклеарног теста, забранио ,,снабдевање, продају и трансфер предмета, материјала, опреме, добара и технологије“ који би могли допринети развоју ракетног програма ове непокорне далекоисточне државе.

Савет безбедности УН, извор: sputnik.com

Поједине државе, а пре свих САД, улажу напоре за спречавање Северне Кореје да прибави напредне ракетне технологије још од почетка деведесетих година прошлог века. Међутим санкције УН из 2006. су отишле још даље од тога јер су поставиле стандардизоване правне захтеве пред све државе света како би програм Пјонгјанга за развој оружја за масовно уништење био онемогућен.

То значи да су ове санкције ,,универзалне“, односно обавезујуће за сваку државу на свету и да намећу одговорност свакој држави света да у оквирима својих граница онемогући активности које би допринеле развоју севернокорејског програма оружја за масовно уништење. Промет ракетних, нуклеарних и војних технологија су регулисани кроз националне системе извозне контроле, као и међународним правилима. Извоз одређених роба и технологија захтева издавање извозне дозволе од националне владе, што државама омогућава надзор над овим трансакцијама и умањује опасност од нежељених употреба роба као што су оне за развој оружја за масовно уништење или кршење људских права.

Теоретски, требало би да је свака држава у стању да имплементира технолошки базиране санкције. Државе су у обавези да имају системе извозне контроле од доношења Резолуције СБ УН 1540 у 2004. години. Међутим, више од деценије након њеног доношења, многе државе, а нарочито оне у развоју, и даље не успевају да имплементирају ову Резолуцију.

Ово је довело до неједнаке имплементације санкција за набавку ракетних технологија према Северној Кореји. Скорашњи британски извештај је описао санкције УН као ,,кућу без темеља“, истичући да ниједан њихов елемент ,,не ужива снажну међународну имплементацију“.

Извори ракетних технологија

Како је севернокорејски ракетни програм напредовао, тако су и његови извори набавке ракетних технологија еволуирали.

Пјонгјанг је свој дуги пут развоја ових технологија отпочео куповином целих ракетних система и настојањима да их копира. Примера ради, након набавке ракета кратког домета класе ,,SCUD“ од Египта седамдесетих година прошлог века, Северна Кореја је била у стању да произведе сопствену копију до средине осамдесетих. Деведесетих су севернокорејски ракетни инжењери развили ,,Нодонг“, ракету средњег домета базирану на совјетским ,,SCUD“ моделима, а касних деведесетих и до средине прве деценије 21. века уследили су експерименти ракетама већих домета. То су били ,,Таеподонг“ модели који су користили моторе развијене од својих претходника мањег домета. Већ Таеподонг-2 је имао карактеристике интерконтиненталне ракете, иако никада није успешно тестиран.

Од доласка на власт 2011. године, Ким Џонг Ун је драстично убрзао севернокорејски ракетни програм. Само прошле године, Северна Кореја је извела пробе 4 потпуно нове ракете, укључујући модел који је лансиран из подморнице, као и различите типове интерконтиненталних балистичких ракета.

Пјонгјанг је такође настојао да прибави знања о томе како да произведе потребне компоненте самостално. Севернокорејски ракетни програм је наравно огрнут велом мрака и однос између зависности од увозних делова и самодовољности узроковане домаћим капацитетима је нејасан, међутим поједини догађаји могу дати некакав увид.

Тако (у мору) пронађени остаци ракете коју је Пјонгјанг лансирао у свемир 2012. ради постављања свог сателита у Земљину орбиту указују на зависност Северне Кореје од иностраног тржишта. Извештај УН из 2013. наводи да је ракета поседовала модерне компоненте из Кине, Швајцарске, Велике Британије и САД, као и ,,канибализоване“ делове из старих ,,SCUD“ модела и друге совјетске компоненте из осамдесетих.

Од тада, Кимов режим је наставио свој поход за прибављање што савременијих производних технологија. Фотографије учесталих посета Ким Џонг Уна ракетним постројењима и фабрикама показују да је ова земља дошла у посед напредних компјутерских уређаја потребних за функционисање ракетних и нуклеарних програма. Фотографије са војне параде из априла ове године указују на то да нове севернокорејске ракете које се лансирају са подморница поседују композитне материјале, што сведочи о драматичном технолошком напретку ове земље.

Извор: kcna.kp

Вештина избегавања санкција

Како би остварила ове технолошке напретке, Северна Кореја је морала да некако избегне санкције и свеопшти надзор међународне заједнице. Њене технике набавке жељених роба укључују коришћење истурених повезаних фирми, камуфлирање крајњег корисника, фалсификовање докумената и погрешно етикетирање пошиљки. Извештај УН из 2017. закључује да се севернокорејске технике избегавања санкција ,,увећавају по обиму и софистицираности“.

Севернокорејске пословне везе за војне набавке и набавке оружја за масовно уништење су глобалне. Према неким проценама распростиру се у готово 60 држава широм света.

Услед географске блискости, историјских и политичких односа, као и ширих трговинских веза, Кина у овоме игра кључну улогу. Многи играчи ,,средњег нивоа“ и посредници који раде за Северну Кореју су стационирани у Кини, а са развојем кинеског приватног сектора отворили су се услови за ситније и самим тим мање уочљиве набавке технологија. Почетком ове године Американци су саопштили да кинески произвођачи и кинеско-севернокорејске здружене фирме раде у корист севернокорејског ракетног програма. Ово обухвата машине за производњу, компоненте и материјале.

Који су ефекти санкција?

Посматрачи широм света се с правом питају – да ли су санкције пропале?

Главни циљ санкција против Северне Кореје био је да успоре и спрече севернокорејски развој ракетног и нуклеарног оружја за масовно уништење. Скорашњи догађаји показују да ове мере очигледно нису у томе успеле.

Оне су међутим успеле у нечему другом. Као и било где другде у свету, санкције најпре погађају обичан народ. Тако и најновија рунда санкција против Северне Кореје којом се овој земљи забрањује извоз рудних богатстава погодиће пре свега рударе, инжењере, возаче камиона и људе који раде у рударским компанијама. Недостатак лекова, па чак и глад су такође последице санкција, мада је Северна Кореја од 2008. углавном искоренила проблем глади. Ипак, све ове тешкоће неће довести до отпора народних маса против режима – напротив, ојачаће антиамерички сентимент и приморати севернокорејско друштво да се још тврдоглавије опире спољним притисцима.

Извор: sputnik.com

Тако ће и севернокорејски илегални канали за набавку ракетних технологија и других потрепштина постати још софистициранији и разгранатији, што ће Западу бити изузетно тешко да обузда.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ГЕОПОЛИТИКА РАКЕТНИХ ПРОБА: Шта за Пјонгјанг значи лансирање ракете преко Јапана?

ЕУ: Пооштравање санкција према Северној Кореји

Једини српски политичар који је напао Заева у Македонији (ВИДЕО)

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Хидрогенска бомба Северне Kореjе пет пута jача од оне бачене на Нагасаки

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue