pixabay.com
Друштво Србија

ЗАШТО НАЈВИШЕ УМИРЕМО У ЈАНУАРУ Постоје два кључна разлога, а на један и те како МОЖЕМО ДА УТИЧЕМО

Најивише грађана Србије умре током овог месеца, а тај тренд се наставља све до марта, црна је статистика која се сваке године понавља код нас.

ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТИ КОНАЧНО ИЗА РЕШЕТАКА! Љуштаку и Мустафа отпутовали у Хаг! Морају бити осуђени за крваве злочине над Србима!

То су углавном оболели од кардиоваскуларних болести и болести крвних судова, а умиру због инфаркта или можданог удара. Два су кључна разлога за то – хладноћа и прекомерна исхрана током ударне сезоне крсних слава, које почну још у септембру и „протегну“ се до краја јануара, а ту је и Нова година и Божић.

(ФОТО) ТРАЖЕ ГА ЗБОГ УБИСТВА: Он се у Подгорици дружи са сином Мила Ђукановића!

Све су то дани и месеци када једемо као да смо на такмичењу. Количине поједених сарми, руских салата, меса, торти и колача су незамисливе. Колико год на све то дода хладноћа и дебео минус – то све заједно може да угрози живот, што и званичне статиске показју

Расколници заузели храм на западу Украјине

Батут: Умирање се повећава за 10 одсто

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у Србији у просеку годишње умре око 104.000 људи, а смртност без обзира на узрок смрти повећава се за 10 одсто од јануара до марта, у протеклих неколико година.

ХТЕО ДА ОСВЕТИ ОЦА, НЕКАДАШЊЕГ ШЕФА БЕОГРАДСКОГ ПОДЗЕМЉА: Петар из аутомобила у покрету пуцао у Гагеца! ОТКРИВЕНА ПОЗАДИНА ПУЦЊАВЕ НА БУЛЕВАРУ

Према истим подацима, сваки други становник наше земље годишње умре од болести срца и крвних судова, а динамика њиховог умирања повећава се током зимских месеци. Тада нису угрожени само они, већ оболели од дијабетеса, којима такође не погодује јесење и зимско време.

БОДИРОГА ОТВОРИО ДУШУ И ОТКРИО: О чему прича са Додиком, колико проводи времена са политичарима и шта мисли о Републици Српској!

Црна статистика

И последњи подаци Републичког завода за статистику потврђују да се у Србији највише умире у јануару. У 2017. години, која је последња статистички обрађена година, у јануару је умрло чак 13.385 особа и то је највише и у односу на остале месеци током те године, али и драстично више него истог месеца за претходне четири године.

Нешто мање грађана преминуло је 2015. – 10.121, а 2016. – њих 9.529, али је свакако тог месеца у одоносу на остеле из исте године било највише урмлих.

Бошко Двери не бира средства: Писмом хушка Путина против власти у Србији

Хладноћа и преждеравање

Проф. др Миљко Ристић, најпознатији српски кардиохирург, коментаришући црну статистику, каже да је чињеница да хладноћа не погодује кардиоваскуларним болесницима и онима који имају болести крвних судова, па је тако највише умрлих тих пацијената од јануара до марта.

– Што су темепратуре ниже, то је погорашање болести евидентније, па и умирање. Крвни судови, који су углавном сужени код кардоваскуларних пацијената, било на срцу или у осталим деловима тела, на хладноћи се додатно сужавају доводећи до погоршања основне болести, па и смрти – наводи он.

(ФОТО) СТИДИТЕ СЕ КО ВАС ПОДРЖАВА! Украјински ботови воде кампању за опозицију у Србији против Вучића и Путина

Проф. др Ристић додаје да и прекомерна, славска и празнична, исхрана сигурно додатни фактор који утиче на погоршање болести и умирање баш у јануару.

– У Србији имамо велике крсне славе, које почну да се нижу од септембра, па до Нове године. Потом иде Божић, српска Нову година… У питању су два, три месеца у којима се прекомерно једе и пије – објашњава он.

(ВИДЕО) ЉУДИ-РИБЕ ЖИВЕ МЕЂУ НАМА: Чудно племе може да издржи под водом 13 минута због ретке ГЕНЕТСКЕ МУТАЦИЈЕ!

Мада, према најновијим подацима ЈКП „Погребне услуге“ има наде да овај јануар неће бити толико „црн“. Њихови подаци од почетка године до данас, дакле ових десет дана, говоре да је број сахрана до 40 дневно, што је њихов просек. Према речима Драгана Болтовског, рецимо 2017. године било је око 60 погреба дневно у јануару.

У том јавном предузећу ипак наводе за „Блиц“, јануар и то не само код нас већ и свуда у свету, јесте карактеристичан по већем броју преминулих лица.

У просечним годинама, према њиховим подацима, тај број је већи за око 5 до 10 одсто.

– Сахране се у овом тренутку заказују уобичајеним темпом, за период од два до четири дана. Евидентирали смо само нешто повећан број заказаних испраћаја за кремацију са Новог гробља, што не представља значајан проблем, а у вези је са избором локације испраћаја од стране наших суграђана – наводе у ЈКП „Погребне услуге“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИЛО ЗАБРАНИО СРПСКУ НОВУ ГОДИНУ! Народ ће се ипак окупити, митрополит Амфилохије служи молебан у поноћ

ВОЈА БРАЈОВИЋ ОТКРИО ДУГО ЧУВАНУ ТАЈНУ: Када сам саопштио оцу да ћу играти Вука Бранковића он је само ућутао… После дуге паузе, запалио је цигарету и рекао нешто што ће Воја ПАМТИТИ ЦЕЛОГ ЖИВОТА!

ХТЕО ДА ОСВЕТИ ОЦА, НЕКАДАШЊЕГ ШЕФА БЕОГРАДСКОГ ПОДЗЕМЉА: Петар из аутомобила у покрету пуцао у Гагеца! ОТКРИВЕНА ПОЗАДИНА ПУЦЊАВЕ НА БУЛЕВАРУ

У Грчкој хаос: Хоће ли бити референдума због Македоније?

(ВИДЕО) МАКЕДОНСКИ РУКОМЕТАШ ИЗРАЗИО РЕВОЛТ ЗБОГ ПРОМЕНЕ ИМЕНА ДРЖАВЕ: АЛБАНСКИ спортски коментатор на македонској телевизији током преноса није желео да му изговори име! ЕВО КОЈИМ НАЗИВОМ ГА ЈЕ ОСЛОВЉАВАО

МАЈКА ПРЕМИНУЛОГ ДЕЧАКА НЕ КРИВИ ЛЕКАРЕ „После операције ми је рекао: ‘Мама, НЕ ВЕРУЈЕМ ДА САМ ОВО ЈА’“

СРБИЈА ЈЕ СКУПЉАЛА НОВАЦ ЗА МАЛОГ АНДРИЈУ: Био је одличан ђак, обожавао историју и разбијао шах! ХРАБРО ЈЕ ИЗДРЖАО 7 ОПЕРАЦИЈА, АЛИ НЕ И ПОСЛЕДЊУ…

Како ће изгледати битка најмоћнијих сила ван планете Земље

Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
25°
Thu
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun