Извор: sputnik.com
Аналитика Блиски исток Свет

Зашто је деблокада Деир ез Зора ,,почетак краја“ сиријског грађанског рата

Након разбијања трогодишње џихадистичке опсаде Деир Ез Зора сиријска армија је на корак до заузимања читавог правца ка граници са Ираком. Док Вашингтон постепено губи било какав утицај на догађаје у Сирији, Русија јача своје војно, дипломатско и хуманитарно ангажовање у читавом региону.

Коментаришући скорашњу деблокаду источног сиријског града Деир Ез Зора, професор Геворг Мирзајан са Финансијског универзитета руске владе је истакао позитивне ефекте овог догађаја на развој ситуације у Сирији: ,,Разбијање опсаде Деир Ез Зора је постало не само почетак спасавања стотина хиљада грађана од трогодишњих напада ДАЕШ-а, него и почетак ослобађања источних делова Сирије од терориста“.

Он је цитирао и специјалног известиоца УН за Сирију Штафана де Мистуру који је изјавио да је успех војне операције за ослобађање Деир Ез Зора почетак краја сиријског грађанског рата и да би сиријска опозиција требала да прихвати реалност – нису победили легитимног председника Башара ел Асада.

Извор: sputnik.com

Упркос резигнираности опозиције Мистуриним ставом, многи спонзори сиријске опозиције, а нарочито Саудијска Арабија, су почели да преговарају са Москвом која игра улогу медијатора, подсећа Мирзајан. ,,Бела Кућа оклева да седне за преговарачки сто са Москвом, понајвише због непомирљивог става и чињенице да су америчке позиције у Сирији преслабе за учешће Вашингтона у преговорима.“ – додао је Мирзајан.

Он наводи да ,,из разлога што Вашингтон не жели да преговара са слабих позиција, он настоји да ослаби Асада спречавајући га ослободи источне делове земље и повеже се са Ираком и Ираном“.

Осврћући се на руски регионални утицај, Мирзајан је цитирао америчког политиколога Николаса Гвоздева који је констатовао да је ,,Русија сада присутна на читавом Блиском истоку“. Према Гвоздеву, Израел и Египат граде све чвршће везе са Москвом, сматрајући Путина поузданијим лидером одговорним према својим обавезама. ,,Из Тел Авива и Каира се чује ехо Ердоганових речи који такође најављује стратешко приближавање Москви кроз енергетику, евроазијску безбедност и рекалибрирање Блиског истока.“ – објаснио је Гвоздев.

Извор: sputnik.com

Мирзајан је подсетио да се ,,Москва са своје стране бави разрешењем конфликта у Сирији, како војно, тако и политички“, а оценио је Русију као ,,једног од најважнијих спонзора и гараната процеса преговора“.

,,Разрешење курдског питања, укључујући и могућу аутономију курдске државе, у великој мери зависи од Москве. Поред тога, Русија је медијатор између неких од најљућих регионалних непријатеља – Саудијске Арабије и Ирана, као и Ирана и Израела. На Блиском истоку, а посебно у Сирији, Русија пружа modus vivendi за све те различите снаге.“ – истакао је Мирзајан.

Извор: sputnik.com

Иако је опсада Даир Ез Зора разбијена, борбе за потпуно ослобођење граде и даље се воде. Успешно сламање опсаде овог града представља највећи војни успех против Исламске државе у овом региону још од када је ова терористичка група одсекла град 2014. Од тада су становници овог града били изложени артиљеријском гранатирању, несташици хране, воде и лекова, али и америчком бомбардовању које је, упркос изјавама званичника, ишло на руку терористима.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Народ у Црној Гори се искорењује процесом атлантизације

Невреме у Србији, ветар однео кров зграде у Шапцу (ВИДЕО)

НАТО: Формирати војску Косова

Оставите коментар