Pixabay
Свет

Заплењен накит од кљова мамута изумрлог пре више хиљада година

Нелагална трговина слоновачом од неколико милијарди фунти изазвала је смрт више од 30.000 слонова годишње. Напори да се сузбије таква трговина добили су неочекиван заокрет када се на тржишту слоноваче у Камбоџи појавио накит направљен од кљова вуненог мамута.

Срби неће у јањичаре! Образ се не продаје ни за 1.600 евра: Нова подвала Приштине у вези „Војске Косова“

Cambodia seizes 3 tonnes of ivory Cambodian authorities have seized more than three tonnes of rare African ivory…

Posted by WAR – International Asia & Australia on Saturday, 15 December 2018

НОВА НЕСРЕЋА НА СРПСКИМ ПУТЕВИМА: Погинула жена (49) у удесу код Младеновца

Научници из единбуршког зоо-врта дошли су до изненађујућег открића кoрстећи ДНК анализу у борби поротив криволова и нелегалне трговине слоновачом, пише Индепендент, а преноси РТС.

Резултати анализа узорака заплењеног накита од слонoваче показали су да они потичу од вуненог мамута који је изумро пре више хиљада година.

Др Алекс Бол који је вођа пројекта „Дивљи гени“ каже да је све у тиму изненадило да је накит од кљове мамута на тржишту нарочито што је пронађен у тропској земљи као што је Камбоџа.

ПОТПУНО РАСУЛО У ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ! Хашим опструира Албанце! Неће да преда документа новом преговарачком тиму?!

„Тешко је рећи какав утицај на постојећу популацију слонова би овај проналазак могао да има. Планирамо да наставимо истраживање као бисмо утврдили место пореклa тих мамута“, додао је Бол.

Узорци ДНК са слоноваче могу да утврде најчешћа места за криволов. Истраживачки тим је пронашао доста узорака афричких и азијских слонова — врста које су збрисане са лица земље ловом или губитком станишта.

Нелагална трговина слоновачом од неколико милијарди фунти изазвала је смрт више од 30.000 слонова годишње.  ДНК анализе које су обављене на узорцима омогућиле су хапшење високорангираних криминалаца умешаних у криволов и трговину слоновачом.

Бол напомиње да иако је илегaлна трговина слоновачом у Камбоџи у порасту, нема доказа да се популација слонова у тој земљи смањује.

ЗАШТО СЕ ЗАПАД ПЛАШИ РУСКИХ ПВО СИСТЕМА? Кад би се С-400 позиционирао код Ниша, погледајте шта би Србија све могла да одбрани

„Главни задатак је да се утврди порекло слоноваче како би се разбиле устаљене руте за транспорт“, додаје Бол.

Према новима прописима, само мала количина слоноваче може се налазити у антиквитетима и музичким инструментима који се продају.

Са друге стране, Европска унија је већ неко време на мета критика због уздржавања да уведе нове мере које би ограничиле трговину слоновачом међу земљама чланицама.

(ВИДЕО) Србија узима хеликоптере са ротационим митраљезима: Киша метака чека сваког ко се намери на Х145М!

Истраживања су показала да је већина слоноваче која се продаје на тржишту ЕУ потиче од слонова убијених пошто је глобална забрана лова ступила на снагу.

(ВИДЕО) СКАНДАЛ У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ: За 17 дана и 2.500 марака добила диплому средње медицинске

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: За СПЦ Васељенска патријаршија апсолутно није врховна власт

ВЕЛЕОБРТ! Американци не иду из Сирије?! Трамп је донео одлуку, а сада се формулишу ПЛАНОВИ

Тужилац све демантовао: Није проширена истрага о убиству Ивановића

РУСИ ЈАЧИ ОД ЦЕЛОГ СВЕТА! САНКЦИЈЕ ПЉУШТЕ, ПУТИНОВА ЕКОНОМИЈА РАЗВАЉУЈЕ! Ово је 10 ПРИВРЕДНИХ РЕКОРДА Русије у 2018, У ИНАТ ЗАПАДУ!

Амерички авион надлетао руске базе у Сирији

ПАО НОВАК! Агут фантастичном игром оставио Ђоковића без финала у Дохи!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар