russian.rt.com
Русија Свет

Запад се овоме није надао када је уводио антируске санкције

Упркос нади Запада, санкције нису могле руској економији и власти Владимира Путина да нанесу значајну штету, пише немачки ,,Контра Магазин" (Contra Magazin). Суочивши се са санкцијама, Москва је почела да шири своју економију, а стране производе да мења домаћим, што ће у дугорочној перспективи учинити Русију још мање зависном од иностранства.

Од како је почела украјинска криза, Русији изнова и изнва уводе санкције, а Москва на њих одговара контрасанкцијама, мада много блажим. Међутим, очигледно је да санкције нису постигле тај ефекат којем су се западни политичари надали: ,,слабљење руске економије и власти Путина“. Иако је економском расту нанесена безначајна штета, због ниских цена нафте, он је одавно уравнотежен.

Уместо да очајавају, Руси показују ,,типичну тврдоглавост“. Свуда где је било могуће, стране производе су заменили домаћим. Тамо где домаћа производња није била могућа, Руси су пронашли нове партнере за трговину. Финансијске санкције су такође довеле до тога да руске компаније подижу кредите у руским, а не у банкама западних земаља.

Пре свега, Руси су схватили да зависност од нафте и гаса није пожељна, и почели су постепено да обнављају и проширују економију. Сектор робе има све мању улогу. ,,Пре или касније Русија ће изаћи из овог процеса значајно јача и владаће у потпуности самостално економијом, која ће од иностранства зависити само у неким областима.“ – пише Контра Магазин.  Осим тога, спољна трговина, која је дуго времена била усредсређена на Европску унију и Сједињене Америчке Државе, у великој мери ће проширити количину производа за извоз и важних партнера, закључује уредник Контра Магазина Марко Мајер.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Да ли је дошло време да Србија изађе из зачараног круга евроинтеграција?

Споменик дечаку ког је свирепо убио Насер Орић

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat