Pixabay
Аналитика

Запад „крчка“ четири подвале да Косово добије столицу у УН

Оно што би било најизгледније у очима западних центара моћи јесте да се притиском на Србију издејствује нека врста прихватања формуле две Немачке. Битно је заобићи вето Русије и Кине у Савету безбедности Уједињених нација. То могу да учине само преко Србије, ако би она подлегла притиску и пристала на губитак Косова и Метохије.

ПОЗНАТИ АДВОКАТ ИСПАЛИО 6 МЕТАКА У БИВШУ ЖЕНУ: Владанка убијена испред зграде! КАМЕРЕ СНИМИЛЕ СВЕ, ЋЕРКА ОТКРИЛА УБИЦУ

Такозвани председник Косова Хашим Тачи очекује да самопроглашено Косово ове године постигне „историјски“ споразум са Србијом. Како је рекао, тај споразум не би морао да значи признање независности, али би Приштини омогућио место у Уједињеним нацијама.

„Договор Косова и Србије за који верујем да ће бити постигнут 2018. године биће историјски свеобухватан споразум који ће резултирати чланством Косова у УН“, прецизирао је Тачи у интервјуу за Ројтерс.

Ишингерова лицемерја

Искусни дипломата Владислав Јовановић за Спутњик најпре подсећа на предлог из Немачке и такозвану Ишингерову формулу — две Немачке, које се међусобно нису признале али су постале чланице Уједињених нација.

То је начин да се избегне форма директног признавања, напомиње Јовановић, а у ствари је подвала која би била учињена према Србији.

„То се покушава преко такозваног свеобухватног обавезујућег правног споразума који, према њиховом очекивању, треба да буде закључен између Србије и њене одметнуте покрајине. То је нешто што постоји као стална опасност јер би у том случају вето Русије и Кине био заобиђен, јер би постојао споразум Београда и Приштине“, указује Јовановић и додаје да је у овом случају тешко веровати да би било која власт из Србије могла да пристане на тако нешто.

Паника у Приштини: „Српски тенкови кренули на Косово!“

Није зрело за националнегранице

Друга теоријска могућност коју наводи Јовановић јесте да се инсистирање Запада на јединственом случају Косова замени неким другим прилазом, на пример прилазом о неопходности уређивања Балкана према линији националних граница.

„У том случају би национално питање Србије, Хрватске, Албаније било решавано тако што би укључивало и највећи број њихових грађана који тренутно не живе на њиховим територијама. То је теоријско мишљење које је лансирано из Америке пре неколико месеци од стране неког професора, али није наишло ни на какву реакцију у самој Америци, што значи да, барем у овом тренутку, ако не и уопште, то није зрело“, тумачи Јовановић.

Посматрач без наде

Трећа могућност, према Јовановићевом мишљењу, јесте да Косово тражи статус посматрача у УН, а не пуноправног члана, као што је својевремено имао Ватикан, па онда неки ослободилачки покрети.

Међутим, то решење је далеко од чланства, констатује тај искусни дипломата, може да се гради нада или илузија да ће то једног дана довести до чланства, али не мора увек да се тако заврши.

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Шта Ким Џонг Ун замера Србији

„Према томе, у овом тренутку оно што би било најизгледније у очима западних центара моћи јесте да се притиском на Србију издејствује нека врста прихватања те формуле две Немачке. Битно је у свему томе заобићи вето Русије и Кине у СБ УН. То могу да учине само преко Србије, ако би она подлегла притиску и пристала на губитак Косова и Метохије“, сугерише Јовановић.

Тако нешто није могуће, нити се може очекивати, сматра саговорник Спутњика, између осталог зато што то подлеже референдуму, а референдум то сигурно не би потврдио.

„Дакле, све је у знаку неизвесности, а Западу се жури јер та црна тачка не може тако дуго да стоји у центру Европе, најуређенијем континенту на свету, и да се мора затворити или да се преформулише цео случај и да се поново преговара са Србијом или да се напусти цела та идеја пошто није остварљива“, тврди Јовановић.

Косово нема моралну вертикалу

Палестина је својевремено добила столицу у УН, а Израел је и даље не признаје. На питање да ли је таква нека варијанта могућа за Косово, односно колико су случајеви Косова и Палестине упоредиви, Јовановић одговара:

„То би онда требало да се одлучи у Генералној скупштини Уједињених нација двотрећинском већином, а Генерална скупштина је јако подељена. С друге стране, популарност Косова као самопроглашене државе је у знаку опадања, а не у знаку пораста јер су се неке земље, додуше тај број није већи у овом тренутку, већ покајале и почеле са повлачењем признања“.

АКО РОДБИНА НЕ ПРОГОВОРИ, ЗОРАН ЈЕ ГОТОВ: Нејасно зашто чланови најуже породице не желе да сведоче

Процес тражења таквог неког статуса у Уједињеним нацијама није охрабриван даљим подршкама Косову као некој независној држави, подвлачи Јовановић, а проблеми који се дешавају широм света могу само да буду додатна упозорења земљама са компактним националним мањинама да буду још обазривије и да се не приклањају ставу да је Косово јединствен случај који се неће понављати у другим земљама.

„Палестина је масовно подржана од стране такозваног трећег света, Покрета несврстаних који су на томе највише радили. Такође, Палестина има дипломатске односе и са низом других земаља. Притом, тај случај је од стране УН признат као отворен, нерешен случај. Палестина и Косово не могу да се изједначе јер Косово нема ту моралну димензију коју има Палестина, с обзиром на све оно што се дешавало у прошлости“, категоричан је Јовановић.

Време не ради за западне центре моћи, већ више ради за Србију, која, према мишљењу овог дипломате, не мора ништа да чини осим да држи до свога права и чека да развој догађаја доведе до сазревања неке друге околности која ће принудити западне центре моћи да измене своје досадашње мишљење и да приђу решавању тог питања на начин који неће бити противан интересима Србије.

ПОДГОРИЦА СПРЕМА НОВИ УДАР НА СПЦ: Свештеници Митрополије црногорско-приморске мораће да полажу црногорски језик!


РЕКЛАМА
Заветници: „Јачаћемо стратешке односе Београда и Москеве!“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ ГОМИЛАЈУ ОРУЖЈЕ: Споре се око једне територије, а цео свет би могао да буде увучен у крвави окршај!

Суђење Шарићу без новог почетка, настављено извођење доказа

АКО РОДБИНА НЕ ПРОГОВОРИ, ЗОРАН ЈЕ ГОТОВ: Нејасно зашто чланови најуже породице не желе да сведоче

Убиство Оливера Ивановића: Суд потврдио кривицу али одбио да одреди притвор полицајцима

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
22°
Wed
25°
Thu
27°
Fri
19°
Sat