Европа

Зигмар Габријел покушава да умири немачке Турке док Немачка и Турска заоштравају односе

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел обратио се отвореним писмом објављеним у данашњој штампи немачким Турцима уверавајући их да се погоршање односа Немачке и Турске неће преломити на њима.

Мање од 48 сати након најаве темељног преиспитивања немачке политике према Турској, немачки министар спољних послова Зигмар Габријел обратио се отвореним писмом немачким Турцима у покушају да их увери да они неће бити на мети нове немачке политике. ,,Колико год били тешки политички односи између Турске и Немачке, једно је јасно: ви људи турског порекла у Немачкој припадате овде са нама, било да имате немачки пасош или не“, написао је Габријел у тексту који је објавила данашња штампа.

Зигмар Габријел, извор: Спутњик

До ,,рекалибрирања“ турско-немачких односа дошло је након што је суд у Истанбулу одлучио да задржи у притвору 6 активиста за људска права међу којим је и немачки држављанин Петер Штојднер из Берлина који је у Турску дошао као саветник за локалне активисте. Осим њега, у протеклим месецима Турска је ухапсила још седам немачких држављана, а у западном јавном мњењу је посебно одјекнуло хапшење представника организације Амнести Интернешнел (енгл, Amnesty International) док је локалне турске активисте подучавао техникама ненасилне борбе и компјутерске заштите података.

Петер Штојднер, извор: Твитер

Турска ова лица терети за ,,подржавање тероризма“ и ,,мешање у унутрашња питања Турске“, што немачки званичници одбацују као ,,бесмислено“ и ,,ирационално“. Турска иначе одбија да дозволи немачким дипломатама да обиђу притворене немачке држављане, а експерти процењују да је ово покушај Турске да ,,уцени“ Немачку како би је приморала да јој изручила учеснике неуспелог пуча који су потражили азил на њеној територији. Истражни притвор у Турској иначе може да траје до 5 година.

Како у Немачкој живи око 3 милиона Турака, Берлин нарочито брине могућност унутрашњих немира у случају даљег заоштравања односа са Турском. Тако Зигмарово отворено писмо треба посматрати као покушај превенције евентуалне ескалације нетрпељивости на немачком тлу. Он је навео да је пријатељство између Немаца и Турака велико богатство и додао да је Берлин увек тежио добрим односима са Анкаром зато што зна колико је то важно за три милиона Турака који живе у Немачкој. „Али сада су невини немачки држављани у затвору. Као немачка влада не можемо то пасивно да посматрамо. Морамо да заштитимо наше држављане“, навео је Габријел у писму објављеном на турском и немачком језику. Због тога се политика немачке владе према турској политици мења, рекао је он и додао да ће Берлин преиспитати сарадњу и економску помоћ Турској. Немачка је за сада предузела мере за упозоравање својих држављана да не путују у Турску због ,,повећаних ризика“ и ,,затварања људи противно међународном праву“, а повучен је и немачки војни контигент из ваздухопловне базе ,,Инџирлик“ на југу Турске.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

МАЈКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА ЈЕ СА БЕБОМ ПРЕЖИВЕЛА ПАКАО У ЦРНОЈ ГОРИ БЕСНА: ОСТАВИЛИ СТЕ НАС ДА УМРЕМО! (ВИДЕО)

Условна казна због споменика Пуниши Рачићу

Полицајцима-пресретачима ретко ко побегне

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue