Извор: pixabay.com
Србија

ЗАМАЈАВАЊЕ НОВИМ РОКОМ: Макрон и Јункер траже да ЕУ прими Србију до 2025.

Председник Француске Емануел Макрон и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматрају да Европска унија треба да до 2025. године отвори врата за нове чланице са западног Балкана, закључак је интерне анализе коју је Јункер поднео на незваничном самиту ЕУ синоћ у Талину, помињући Србију и Црну Гору.

„Ако желимо већу стабилност у нашем суседству, онда морамо одржати убедљивим и изгледе за улазак Западног Балкана у чланство“, пише у Јункеровом документу и каже се да о томе постоји „важна сагласност пошто обојица истичу потребу да се до 2025. године ЕУ прошири на Западни Балкан“.

Објашњава се да Макрон сматра да ће „Унија морати да се отвори за земље Балкана чим оне у потпуности буду поштовале услове правне тековине ЕУ и захтеве који се тичу демократије“.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Јункер је аналитички представио у чему се – у циљу даљег јачања и интеграције ЕУ – подударају његови ставови из недавног годишњег излагања о стању Уније, и предлози Макрона за „обнову Уније“ и њено економско и безбедносно јачање „у светлу изазова у данашњем свету“ – које је председник Француске изнео у говору у уторак.

Макрон је своје темељите и свеобухватне замисли о преуређењу целе ЕУ и нарочито зоне евра синоћ додатно образложио шефовима држава или влада земаља Уније, а Јункер им је поделио своју анализу.

У одељку о подударности његових и Макронових ставова о проширивању чланства ЕУ, Јункер наглашава да је следећи корак да се „припреми тле за проширивање током идућег мандата Европске комисије“ и назначава да се то односи „на Србију и Црну Гору“.

„То се мора усредсредити на владавину закона, темељна права и борбу против корупције, као и на укупну стабилност тог региона“, подвлачи председник Европске комисије.

У вези с Турском, Јункер је предочио да је њен „улазак у чланство одбачен до даљњег због нарушавања владавине законе, правде и темељних права, мада су руке ЕУ и даље раширене за турски народ“.

Уз то, по Јункеровој анализи, Макрон је „на јасном стајалишту да Турска још није испунила услове за отварање врата чланству у ЕУ“.

Иако речи ове двојице политичара могу охрабрити евроентузијасте у Србији, чињеница је да оне не значе баш ништа, јер нити су Макрон, нити Јункер у позицији да одлучују о пријему нових чланица у ЕУ – одлуке о томе доноси свака држава чланица засебно.

Извор: Говори Србија,Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Трпимо велике притиске због Руско-српског центра

Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Рогозин: Руска техника се производи за рат, а не за параду

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun