Економија Србија

Закључен Споразум о прекиду штрајка у Гоши

Петомесечни штрајк у Фабрици шинских возила "Гоша" данас је и формално завршен, Споразумом о окончању колективног радног спора који су закључили представници послодавца и запослених у присуству миритеља Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, речено је Танјугу у тој Агенцији.

Запослени су се у петак вратили на посао да би могли да испуне своје обавезе према добављачима, након што су договорили нацрт споразума.

Овај споразум има снагу извршне исправе, а потписали су га председник штрајкачког одбора Милан Вујичић и генерални директор Гоше Милутин Шцепановић у присуству миритеља Живка Кулића.

Споразумом, у који је Танјуг имао увид, договорена је једнократна исплата по 30.000 динара запосленима у Гоши од стране пословних партнера, затим исплата просечно по 30.000 динара директно на рачуне запослених, пензионера и осталих бивших радника којима се дугује, а по испоруци 2 комада З1 вагона од стране АОФИ агенције.

Договорена је и исплата просечно по 30.000 динара у року од 15 дана од испоруке вагона на рачун Гоша РСЦ, с тим што ће исплата запосленима бити вршена уз обострану сагласност генералног директора и председника штрајкачког одбора.

По продаји 11 комада вагона и 47 обртних постоља биће извршена исплата заосталих зарада и алиментација, чиме ће бити исплаћена комплетна дуговања радницима и део обавеза према добављачима.

Репрограм дугова према држави, према Споразуму, ће бити регулисан 30 дана од почетка рада (повезивање радног стажа и социјалног осигурања) наводи се у споразуму и напомиње да ће се репрограмом дугова створити услови за деблокаду рачуна Гоша ФСВ.

Након четири месеца од почетка штрајка, у јулу се на сагласан предлог запослених и послодавца у поступак решавања спора укључила Агенција за мирно решавање радних спорова и одредила миритеља Живка Кулића да води преговоре ради постизања споразумног решења.

Након четири одржане расправе, Одбор за мисрење није дошао до усаглашених ставова, након чега је распуштен, а послодавац и синдикати су наставили да преговарају у циљу решења спора односно окончања штрајка.

Прошле недеље, након више разговора са Министарством привреде, кооперантима, подизвођачима и повериоцима, они су дошли до нацрта споразума који је данас закључен након разговора са миритељем.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СТИЖЕ ПОТОП: Сутра ће се над Србијом отворити небо, а ТЕМПЕРАТУРА ЋЕ ПАСТИ ЗА 15 СТЕПЕНИ

Сиријска војска одбила напад на Хаму

ДАЧИЋ О СУСРЕТУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ САД: Рекао сам Трампу да су Срби навијали за њега

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun