sps.org.rs
Политика Србија

ЗАХВАЛНОСТ АМБАСАДОРУ БУРУНДИЈА Дачић: Признање Косова није завршен процес

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова и међународне сарадње Бурундија Аланом Емеом Њамитвеом и рекао да Србија дугује велику захвалност тој држави која је, повлачењем признања независности Косова, показала да тај процес није завршен и да позиција Србије може бити побољшана.

ЕВО ЗАШТО БРИТАНИЈА РУСИМА ПОДМЕЋЕ ТРОВАЊЕ СКРИПАЛА! Бивши премијер Јапана открио МРАЧНЕ ПЛАНОВЕ Терезе Меј!

Дачић је навео да је вербална нота Бурундија о повлачењу признања Косова „озбиљан политички текст“, те да је та држава дубински анализирала ситуацију и за своју одлуку дала „изванредно правно образложење“.

Он је подвукао да је потребно наставити сарадњу између две земље и додао да су иницирани споразуми о укидању виза, економској сарадњи, сарадњи у области безбедности, одбране и образовања.

(ВИДЕО) ПУТИН НАСТАВИО ДА МАЛТРЕТИРА АМЕРЕ И НАТО: Русија испробала нови досад најмоћнији пројектил за противракетну одбрану!

Упитан зашто је до повлачења признања независности дошло баш 17. фебруара ове године, шеф дипломатије Бурундија је рекао да је та држава своју одлуку о признању независности Косова преиспитала како би била сигурна да је у складу са принципима спољне политике, као и да је поред Косова, Бурунди оспорио и независност Западне Сахаре.

ЛАЗАНСКИ: Можемо да узмемо север Косова и за 60 минута!

Министар Дачић је рекао да је одлука Бурундија мотивисана и активношћу Србије, која разговара са свим земљама које су признале Косово, осим са онима које су „тежак случај“.

„Ми разговарамо са свима, није то био посао за један дан. Ја сам дуго ишао тамо и тешко радио да се они мотивишу да преиспитају одлуку“, рекао је Дачић.

Министар Њамитве је навео да добри односи Србије и Бурундија датирају још из доба СФРЈ, која је међу првима признала независност те државе и играла „покретачку улогу у деколонизацији Африке“.

НАЈЕЖИЋЕТЕ СЕ: Исповест жене која се вратила са „оног света“

„Важно је да постоје јаке и чврсте везе између две земље, да појачамо сарадњу у просвети, економији, култури, трговини“, рекао је Њамитве.

Министри су се сложили да треба продубити спољнотрговинску размену две земље, која је прошле године износила само 193.000 евра.

(ФОТО) Даринка Таталовић је једина жена која је била на Голом отоку! ОТКРИЛА ЈЕ НАЈГНУСНИЈЕ МУКЕ ЗАТВОРЕНИКА У ТИТОВОМ ЛОГОРУ СМРТИ

Они су истакли директан увоз кафе из Бурундија у Србију као једну од могућности сарадње, као и спортску сарадњу, нарочито у фудбалу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русија протерује црногорског дипломату

Ђурђевић: Кандило слободе горело у Црној Гори, док је пола Европе било у тами

Трамп зове Путина у Белу кућу

Лавров: Хладни рат је и имао нека правила, а овај сада…

(ВИДЕО) ПЕТКОВИЋ: Политика Вука Јеремића била је гора за Србе на КиМ од политике ОВК!

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun