Извор: pixabay.com
Кина Свет

За непоштовање химне Кине до три године затвора

Стални комитет Свекинеског народног конгреса (парламент) усвојио је измену Кривичног закона којом се непоштовање државне химне проглашава кривичним делом и кажњава затвором до три године.

Тиме се предвиђа казна за људе за које се утврди да су у јавности исказали „озбиљно” ;непоштовање према националној химни.

Одлука је донета након што је председник Кине Си Ђинпинг крајем октобра изабран у новом петогодишњем мандату за генералног секретара Комунистичке партије Кине.

АП наводи да је у Хонгконгу, где Пекинг покушава да потврди своју власт, протеклих месеци дошло до политичких тензија због кинеске химне „Марш добровољаца”.

Фудбалски навијачи у Хонгконгу извиждали су химну Кине на утакмицама на којима су играли домаћи тим и тимови из Кине и других земаља, због чега је Међународна фудбалска федерација (ФИФА) казнила надлежну хонгконшку организацију.

Амандман који је усвојен у Пекингу предвиђа притвор и потом затвор до три године, уз лишавање политичких права.

Такве казне раније су примењиване за скрнављење државне заставе и грба, навела је кинеска агенција Синхуа.

Продемократски активисти и посланици у Хонгконгу прибојавају се да би увођење новог кривичног дела могло да угрози слободу говора у тој специфичној, богатој и либералној области.

Извор: Бета-АП

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Војнотехнички институт запошљава нове стручњаке

НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Криза „Агрокора“ куца на врата Србије

НАТО планира да изгради две војне базе у Црној Гори

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
26°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
28°
Thu