Wikipedia
Русија Свет

За филмски спектакл: Како је неустрашиви српски јунак скончао на Криму

Војвода Миленко Стојковић, један од најзначајних вођа Првог српског устанка и оснивач првог српског харема, сахрањен је на Криму, где је провео и последње године свог живота, али се не зна тачно где се налази његов гроб.

Ипак, прича о клинчевачком војводи и јунаку који се истакао у Сечи кнезова могла би да се екранизује, а постоје и најаве да ће започети потрага за местом где је сахрањен.

ЛЕГИЈА ОТКРИО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ О АРКАНУ: Његова гарда још увек постоји и делује по Србији!

Драги Ивић, директор пожаревачког Центра за културу, испричао је за РИА Новости о томе како је Крим постао уточиште српском војводи Миленку. Ивић планира да сними филм о српском народном хероју, али му је жеља, пре свега, да пронађе његов гроб и његове посмртне остатке врати у Србију.

Он је навео да би део документарца могао бити сниман на Кримском полуострву, где је српски војвода живео од 1812. па све до смрти, после 1831. године (тачан датум се не зна).

Позивајући се на историјске изворе, Ивић каже да се гроб војводе Миленка налази на територији Бахчисарија, на југозападу полуострва. Према његовим речима, тамо се налазе три гробља: турско, татарско и православно, а човек који је некада одржавао гробље својевремено је тврдио да је српски јунак баш ту сахрањен.

(ФОТО) ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО: Одсецање ушију, набијање на колац, вешање бодљикавом жицом – ово су прве српске жртве терористичке ОВК!

Руски војни историчари сматрају да ће бити веома тешко да се нађу посмртни остаци војводе Миленка, пошто се за много гробова не зна где се налазе.

Руски медиј подсећа да руско-српски односи имају богату историју. Како наводи, од 13. до 15. века, када је Русија била под татарско-монголским јармом, српски владари су подржавали руски манастир Свети Пантелејмон на Атосу. Током владавине Петра Великог, Срби и Црногорци су активно приступали ​у царску службу. У намери да Русију учини великом поморском државом, император је позивао стручњаке из Дубровника (Рагузе), Херцеговине и Црне Горе, који су били познати по својим богатим поморским традицијама.

У мају 1807. је први одред руске војске под командом генерал-мајора Ивана Исајева крочио на српску земљу како би подржао локално становништво у борби против Турака.

(ФОТО/ВИДЕО) ОВО ЈЕ ШОКАНТНА ИСТИНА О ВУЧИЦИ УХВАЋЕНОЈ У БЕОГРАДУ: Зове се Цока, има власника, одрасла у кревету?

Након што је Стојковић напустио Србију, једно време је живео на територији данашње Херсонске области, да би потом ошао на Крим.

Подсетимо, Миленко Стојковић је рођен 1769. године у селу Кличевцу, у нахији пожаревачкој и био је један од најзначајнијих вођа Првог српског устанка. Као имућан домаћин, пред устанак је већ био на челу покрета који се развио у његовој нахији, највећој у Београдском пашалуку.

Након чувене Сече кнезова (4. фебруара 1804.), масовног погубљења српских народних поглавара од стране јањичарских старешина — дахија, војвода Миленко је у августу исте године на острву Адакале на Дунаву лично погубио четворицу дахија.

(ФОТО) ЦЕЦА ПОТРЕСЕНА, ТЕШКА СРЦА УПУТИЛА ЈОЈ ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ: Душо моја, мирно спавај…

Циљ дахија, које су узурпирале власт у Београдском пашалуку, био је да погубљењем српских кнезова спрече побуну народа, али то је само убрзало избијање Првог српског устанка (1804-1813).

Миленко је остао упамћен као неустрашиви јунак. Ниједну битку није изгубио, а велики војнички успех доживео је у бици на Иванковцу, која је означила крај борбе против јањичара и почетак рата народа Србије против турског царства у Европи.

СРАМОТА НА ЕВРОВИЗИЈИ – ЗВИЖДАЛИ СРБИМА И РУСИМА!

Бој на Иванковцу између устаника вожда Карађорђа и војске Османског царства догодио се у време Првог српског устанка од 18. до 20. августа 1805. године, крај Ћуприје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СРБИ ПАТЕНТИРАЛИ, ХРВАТИ КОРИСТЕ: Откривен језив метод пљачке банкомата пред којим је ПОЛИЦИЈА НЕМОЋНА

(ВИДЕО) СТРАХОТА Хаваји могу бити уништени сваког тренутка, угрожено милион људи, очекује се најгори сценарио

(ВИДЕО) ЗВЕЗДА ОСВОЈИЛА НОВИ САД! Шампион после преокрета срушио Војводину!

Медији: Скрипаљ се састајао са чешким обавештајцима

РЕЧИ ДАНИЈА АЛВЕША ТЕРАЈУ СУЗЕ НА ОЧИ: Душа је напустила тело, плакао сам само једном…

НАТО стиже у Младеновац и околину, на стратешкој коти ниче нова база?

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар