Youtube
Регион

„За дом спремни“ може понекад, петокрака није спорна

Пленковић је то изјавио након састанка са председником Комисије за суочавање са последицама владавине недемократских режима Звонком Кусићем. Ту Комисију основао је Пленковић пре годину дана, пише "Индекс".

УБИСТВО ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ: Снимци са куће ослобађају Зорана

Владина Комисија за суочавање с прошлошћу доставила је премијеру закључке и препоруке за коришћење симбола тоталитарних режима, у којима се каже да је усташки поклич „за дом спремни“ неуставан, али у изузетним ситуацијама, ипак допустив, док звезда петокрака није спорна.

Премијер Пленковић је, на конфренцији за новинаре коју су уживо преносили сви медији, рекао да будући да је питање рада овог тела било повезано и с конкретним случајем ХОС-ове плоче која је била постављена у Јасеновцу, јасно закључило, а то је, казао је, и његов став, да је поздрав на тој плочи супротан Уставу РХ.

„Јасно је да је и Комисија, а то је чврст и недвосмислен мој став, да је поздрав који је на тој плочи и који је регистрован као део статутарних одредби одређених удружења које се вежу на активност ХОС-а у Домовинском рату, супротан Уставу РХ. Ту нема никаквих дилема и Комисија је јасно то рекла у својим препорукама“, рекао је Пленковић.ž

ТРАГЕДИЈА У РУСИЈИ: Деветоро страдало у судару минибуса и камиона

Међутим, додао је, Комисија је уважила чињеницу да се у стриктно правно гледајући прописаним ситуацијама усташки поздрав, ипак, може користити као изузетак уз претходно прибављену дозволу.

Према његовим речима, ЗДС у грбу ХОС-а се изузетно може користити у ситуацијама када је реч о гробљима и местима где се обележава погибија, где су учесници били припадници ХОС-а.

На констатацију новинара да се у овој ситуацији дозвољава нешто што је противуставно, те колико далеко се може ићи са толерисањем неуствних ствари, Пленковић је казао:
„Нема одлазака далеко, нема никаквих дилема. Нема ничега што би се могло квалификовати на тај начин. Децидирани смо и јасни: Осуда НДХ и свега што има везе с усташтвом, ту нема дилема. Оно што сте ви казали сада и оно што је реалност у задњих 30 година, у околностима агресије на Хрватску, је нешто што је Комисија препознала, али је исто тако томе приступило рестриктивно, у јасним оквирима“, навео је Пленковић и поручио:

ЧЕДА СЕ УПЛАШИО МИЛИЦЕ ЂУРЂЕВИЋ: Није се појавио на ТВ дуелу!

„То не значи да институције хрватске државе толеришу нешто што је неуставно него се темељито одваја нешто према чему се јасно одредио и Фрањо Тудјман још 1992. и немамо око тога никаквих дилема“.
Значи ли то да ће ХОС-ова плоча са уклесаним усташким покличом бити враћена у Јасеновац, питање је за сада без одговора.

Премијер је рекао да документ који је добио од Комисије има 30-ак страница и да је подељен у две велике целине.

Један је, казао је, општи,оквир који на рационалан и методолошки начин дефинише све кључне појмове и проблеме с којима се хрватско друштво суочавало за време владавине тоталитарних режима и јасно се одредјује према култури сећања.

Други део документа, додао је, односи се на правно регулисање симбола тоталитарних режима и узима у обзир постојећи уставни и законски оквир у РХ.

„Зато ћемо те препоруке темељно анализирати и видети како нам могу помоћи у даљем креирању закондавног оквира“, рекао је Пленковић и додао да је све то било потребно да би се премостиле „велике идеолошке поделе и да бисмо се окренули ка будућности и према толерантном и укључивом друштву“, навео је.

Убио човека, пренео га у помоћни објекат, па запалио!

Влада ће, казао је, проучити документе и у складу са проценама предузимати даље кораке у смислу унапредјења законског оквира.

Пленковић је новинарима препоручио да добро изуче поменуте документе.

Председник владине Комисије Хрвоје Кусић је претходно рекао да изузетак у коришћењу усташког подравља не мња чињеницу да је он противуставан.

С друге стране, казао је, црвена звезда и комунистички симболи који означавају антифашистичку борбу.. сви знамо да су ти симболи били двозначни.

(ВИДЕО) СНИМАК ОД КОЈЕГ СЕ ДИЖЕ КОСА НА ГЛАВИ: Погледајте акцију спасавања човека који је висио изнад ледене Мораве

„Они имају и негативну конотацију у вези кршења људских права и масовних злочина, али имају и позитивну конотацију у антифашистичкој борби, тако да је овај део који се односи на антифашистичкју борбу неспоран, док препоруке предвидјају да онај део обележја који се могу подвести под чл. 39 Устава, а то је промовисање мржње или насиље, у том случају он може остати, али то је препуштено законодавцу, који то може уредити законским актима“, рекао је Кусић.


РЕКЛАМА
МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Они су нас избацили из сале, а ми ћемо њих збацити са власти!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путин: Русија неће бесконачно трпети нападе терориста из Источне Гуте

АКЦИЈА У АЛБАНИЈИ: Заплењено 613 килограма кокаина у пошиљци с бананама

Интерпол брутално ударио на Србију – Београд хитно одговорио

Убио човека, пренео га у помоћни објекат, па запалио!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri