Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Вулин: У Србији неће бити НАТО вежба него регионална иницијатива

Вежба ,,Регекс 2018", планирана за идућу годину, у којој Србија учествује са НАТО-ом, јесте командно-штабна вежба, која се и раније одржавала на простору наше земље и није НАТО вежба већ регионална иницијатива, изјавио је министар одбране Александар Вулин и поручио да је Србија неутрална земља.

,,То није НАТО вежба, већ регионална иницијатива и ништа друго“, рекао је Вулин одговарајући на новинарско питање да ли вежбе у којима Србија учествује са НАТО-ом мењају наш став о војној неутралности.

Иницијатива, како је подсетио, постоји од 2013. године.

,,До сада се та регионална иницијатива спроводила у Турској, БиХ, Грчкој, Јордану, а идуће године ће бити код нас. То је командно-штабна вежба, која ће бити подржана одређеним рачунарским симулацијама, и то су вежбе које су се и раније одржавале на простору наше земље. Прва вежба таквог типа урађена је 2010. године.“- каже Вулин.

Према његовим речима, Србија је неутрална земља и вежбаће са свима од којих можемо нешто да научимо, и са НАТО-ом, и са ОДКБ-ом.

,,Вежбаћемо и билатерално са Оружаним снагама САД, вежбаћемо билатерално са снагама Руске Федерације и са сваким од кога можемо нешто да научимо, ми ћемо радити. Док је Александар Вучић председник државе и врховни командант и док сам ја министар одбране, Србија неће ући у НАТО пакт.“ – поручио је Вулин.

Вежба ,,Регекс 2018″ је резултат и наставак војне сарадње више земаља у оквиру регионалне иницијативе покренуте 2013. године, а реализује се уз стручну и делимичну финансијску подршку Команде здружених снага Напуља и према НАТО стандардима које су прихватиле и све државе чланице ЕУ.

Трошкове учешћа на вежби сноси свака земља учесница за своје припаднике.

Наредне, 2018. године, одржавање вежбе ,,Регекс 2018″ биће у Србији. У плану је командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама по теми „Рад команде мултинационалне бригаде у мултинационалним операцијама“.

До сада је учешће на вежби потврдило 12 држава чланица Медитеранског дијалога, Партнерства за мир и НАТО-а.

,,Регекс 2018″ није прва међународна вежба која се према НАТО стандардима реализује у Србији.

Претходно су реализоване вежбе „Викинг 14“ и „Логекс 15″, као и један сегмент вежбе ,,Combined endеavour 2011“.

Прва вежба у оквиру регионалне иницијативе (Регекс – Regional exercise) одржана је 2014. године у Турској, уз учешће пет официра Војске Србије.

Вежба ,,Регекс 15″ реализована је у Грчкој уз учешће четири официра Војске Србије, а 2016. године вежба је реализована у Босни и Херцеговини уз учешће пет штабних официра и једног вода Војне полиције Војске Србије.

Ове године вежба је реализована у Јордану уз учешће четири штабна официра Војске Србије.

Вулин подржава иницијативу о споменицама

Министар Вулин је подржао иницијативу о додели државних споменица у част хероја са Кошара, оцењујући је као одличну.

Упитан о раду Канцеларије ордена Председништва Србије на припреми процедуре за доделу државних споменица у част хероја битке на Кошарама, Вулин је рекао да је Александар Вучић први политичар у Србији који је читавом свету рекао да је 1999. године на Србију била извршена НАТО агресија.

,,Вучић је први политичар у Србији који је са позиције председника Владе смео да стане испред Владе, да стане испред камера читавог света и каже да је 1999. на нас била извршена НАТО агресија и да је свако онај који се супротстављао НАТО агресији био јунак и да заслужује поштовање и сећање ове земље.“- рекао је Вулин.

Та иницијатива, каже, говори о нама, о томе колико ми треба да се сећамо оних који су били најбољи и колико ми треба да покажемо самопоштовање јер, истиче, народ који не поштује себе и своје жртве, не може да се нада да ће га било ко други поштовати.

Ти момци су нас, каже, задужили, и сви они који су се борили, сваки становник Србије 1999. је задужио српски народ сећањем ако ничим другим.

,,Апсолутно подржавам ту иницијативу и мислим да треба да се прошири не само на Кошаре него и на друге велике битке у нашој историји“, каже Вулин и подсећа да је Влада подигла споменик једном од јунака са Кошара, Тибору Церну.

Како пишу данашње Новости, Канцеларија ордена Председништва Србије ради на припреми процедуре за доделу државних споменица у част хероја битке на Кошарама, а разматра се и могућност да слично признање добију сви учесници великих и најтежих битака на Косову и Метохији током НАТО агресије 1999. године.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У ИШЧЕКИВАЊУ АМЕРИЧКЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ НА ФИЛИПИНИМА: Ево шта треба да знате

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri

Истакнуто