Извор: mod.gov.rs
Политика Србија

Вулин: Србија има право да сама бира пријатеље, непријатељи нас сами нађу

Србија ће остати војно неутрална и та политика ће бити одржива док ми тако хоћемо и док бирамо људе који воде такву политику, поручио је министар одбране Александар Вулин у интервјуу за "Радио Београд".

ДЕТАЉИ МАФИЈАШКЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ У НОВОМ САДУ: Марко Маркуш изрешетан са седам метака из шкорпиона

„Велике силе увек покушавају да вас ставе под контролу. На вама је да се борите за свој народ и да то не дозволите. Ми чврсто верујемо да Србија има право да сама бира своје пријатеље, а непријатељи нас ионако сами нађу“, изјавио је министар одбране Александар Вулин у интервјуу за магазин „Седмица“ Радио Београда 1.

Србија ће, како је рекао, остати војно неутрална и та политика ће бити одржива док ми тако хоћемо и док бирамо људе који воде такву политику.

(ВИДЕО) ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПИЛОТА ЦИА: Куле близнакиње нису срушили авиони, у питању је нешто много језивије

Док је Александар Вучић председник државе и врховни командант Војске Србије, а он министар одбране, тако ће бити и у то нико не треба да сумња, наглашава Вулин.

Додаје, ипак, да су притисци огромни. Велики, како каже, често показују оно што нашем менталитету није блиско.

„Њима није довољно да не будете против њих већ траже да будете против оних које они сматрају непријатељима. То српски народ не може и неће да разуме“, каже министар одбране.

Великим силама поручује да своје ратове воде без нас, тамо где су их сами и започели. Србија, како каже, у томе не жели да учествује и било би добро да бар једном у нашој историји избегнемо неки велики рат.

Србија је, додаје Вулин, препозната као поуздан партнер који држи реч и стриктно се придржава своје војне неутралности.

Састанке које су поводом украјинске кризе, у Београду одржали руски и амерички представници, схвата као признање такве политике, али додаје да се не нудимо као посредници и да бисмо највише волели да они имају директну комуникацију.

Лукашенко даје Србији још мигова и С-300?

Сектор цивилне заштите поново у оквиру Министарства одбране

Министар је најавио да ће новом организацијом, коју предвиђа нова Стратегија одбране, која ће се ускоро наћи у Скупштини, сектор Цивилне заштите бити враћен у Министарство одбране. Са другим ресорима, првенствено министарствима просвете и здравља, затим ће се радити на проналажењу остварљивих начина за сповођење те врсте обуке.

Вулин је критиковао то што је тај сектор уопште укидан и што је претходна власт, уместо да јача цивилну заштиту када је суспендована обавеза служења војног рока, укинула сваку могућност обуке становништва за реаговање у ванредним ситуацијама.

Да бисте, како каже министар, спровели важећи принцип наше војске и државе о тоталној одбрани, морате да припремите људе за то и да их научите бар некој вештини која је потребна за одбрану земље. То раде и много развијеније државе од нас, закључује Вулин.

БРУТАЛНО УБИСТВО У ПАНЧЕВУ Очајни отац Биљане Мијатовић: Зет се шалио с нама па ми убио ћерку!

Вулин, који је и лидер Покрета социјалиста, позива Александра Вучића да не одбаци могућност расписивања ванредних парламентарних избора заједно са београдским.

„Када од представника појединих странака чујете да Србија не треба да буде неутрална, када слушате о томе да би требало да се одрекне дела своје територије, онда треба питати грађане да изаберу између једног и другог принципа и да кажу куда Србија треба да иде“, каже Вулин.

Потврду да је то потребно, према његовом мишљењу, представљају и последњи инциденти у Скупштини, а оне који су их изазвали треба суочити са ставом нације.

Вулин је потврдио да ће на предстојеће изборе у Београду Покрет социјалиста, као и до сада, изаћи у коалицији са СНС-ом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) Вучић уз бројне званичнике посетио музеј „Лувр“ у Абу Дабију

РЕЗЕРВНИ ПЛАН ПРИШТИНЕ: Ево како желе да ставе тачку на своју одвојеност од Србије, ово мора да се спречи!

Ево шта пише у фусноти пресуде Младићу која је разбеснела Хрвате

(ФОТО) Ивана Шпановић очарала Монако: Српска атлетичарка у хаљини са мотивима Београда

Извор: Радио Београд

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun