mc.rs
Србија

Вулин: Подићи сарадњу Србије и Републике Српске на економском плану

Министар одбране Србије Александар Вулин и његов домаћин министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ðокић посетили су данас предузеће Космос и Владу Републике Српске, а након тога су сумирали дводневне активности које су започели посетом фабрици посебне намене "Орао" у Бијељини, пренела је РТРС.

Министар Вулин је истакао да су политички односи Српске и Србије на највишем могућем нивоу, али и да тај ниво треба дићи и на економском плану.

– Морамо да радимоо на конкретним моделима како да технологију, људе, традицију и оно што поседује Српска, када је реч о систему одбране, буде стављено на располагање Србији. Тиме ће се унапредити одбрана Србије, али и економски помоћи радницима и економији Српске – рекао је Вулин.

Вулин је додао да је Министарство одбране Србије посебно заинтересовано за ремонт ваздухопловних система, а реч је о вишемилионским финансијским оквирима.

– Ипак, важније од новца у овом тренутку је дугорочност којом се обезбеђује функционисање ових предузећа – истакао је Вулин.

Одговарајући на питања новинара, Вулин је рекао да су милионски износи у питању, с обзиром на то да се ремонт једног савременог ловца-авиона не може урадити са 100.000 евра.

Поручио је да су одрживост и дугорочност сарадње најбитнији у свему.

Министар Ðокић изразио је захвалност министру Вулину који је, како је истакао, дошао са намером да помогне и настави интензивније да спроводи активност која је започета пре неколико година.

У наредним данима, како су најавили, детаљније ће бити дефинисани модели сарадње када је реч о раду ових предузећа за потребе Министарства одбране Србије али и других тржишта.

Министри су договорили да би сва три предузећа требало да добију могућност да раде, ангажују своје капацитете и остваре добит.

– Спремни смо да размотримо све могућности, али најважнија је воља и спремност да се стање у тим предузећима промени у сарадњи са Владом Србије – нагласио је министар Ðокић и додао да је од велике важности оно што се могло видети у Космосу, да је то предузеће, које су сви отписали, данас предузеће које стабилно послује и редовно извршава своје обавезе и има стабилне приливе.

Ипак, нагласио је Ðокић, капацитети Космоса нису у потпуности искоришћени и постоји иницијатива за његову приватизацију.

– Постоји иницијатива за продају Космоса. Влада РС се о томе још није изјаснила, али је овај разговор био важан како би се видело шта се Влада Србије може ставити на располагање. Ипак, неће бити угрожзена иницијатива која је дошла од партнера из Аустрије, могуће је да ће космос проћи кроз процес промене власништва – рекао је Ðокић.

У оквиру данашњег разговора кандидована су још два предузећа – Творница пречишћивача Рогатица и фабрика у Рудом које би могле бити предмет сарадње.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прво обраћање Трампа у УН: ,,Уништићемо Северну Кореју ако угрози САД“ (ВИДЕО)

Меланијин ултиматум Хрватима

СТИЖЕ ПОТОП: Сутра ће се над Србијом отворити небо, а ТЕМПЕРАТУРА ЋЕ ПАСТИ ЗА 15 СТЕПЕНИ

Српски начелник Генералштаба на вежби ,,Запад 2017″ у Русији

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue