Uncategorized

Вулин о враћању војног рока, наменској индустрији и војној неутралности

Нови министар одбране је у интервјуу за часопис ,,Одбрана" најавио да ће му приоритет бити побољшање материјалног положаја војске, реафирмација друштвене улоге Војске Србије и очување војне неутралности.

„Србија би била неозбиљна држава уколико би, како промени министра, мењала и политику одбране. Наставићемо са истом политиком, и ако је потребно да је дефинишемо у једној реченици онда би то било: политика војног несврставања“, казао је Александар Вулин.

„То, наравно, има своје изазове. Најтеже је и најскупље бити неутралан. Али је најчасније. Када се ставите под заштиту неког од моћних блокова или неких војно моћних држава, чињеница је да не морате да бринете о својој безбедности, али исто тако престанете да бринете и о сопственим одлукама, јер их нећете ви доносити“, рекао је Вулин.

У интервјуу магазину „Одбрана“, нови министар одбране је рекао да је Србија одлучила да брине о сопственим одлукама и да их сама доноси, а за то мора постојати јака војска као довољно снажан фактор одвраћања.

„Да, то јесте најскупље и најтеже, али ми то само тако и знамо да радимо“, рекао је он.

Министар Вулин са припадницима Специјалне бригаде Војске Србије, извор: МОД РС

Вулин је додао да му је први изазов да поправи материјални положај припадника војске и да обезбеди да и у времену штедње армија осети своју изузетност.

„Желим да се припадници војске осете изузетним и да то читаво друштво цени. То је мој први и последњи изазов. То је мој посао. Наравно, ту је и савремено наоружање, техника, опрема… Али човек који ради на тој техници, мора да буде задовољан или барем задовољнији него што је сада“, рекао је Вулин.

Говорећи о расправи која се води у јавности о могућем поновном увођењу обавезе служења војног рока, Вулин је рекао да су многе земље, попут Шведске, одлучиле да врате ту обавезу, а многе је нису ни укинуле, али да је то исувише комплексна тема да би могао да се експлицитно изјасни.

„Није то нешто што министар може да пресече. Читаво друштво треба да размисли о томе. Истина је да се протеклих година пуно причало о тој теми, и када слушате медије, могли бисте да дођете до закључка да је скоро 100 одсто Срба за враћање обавезног служења војске. А онда позовете резервисте на вежбу и доживите салве напада. Кажу како се ‘милитаризује друштво’, питају ‘за који се рат ми то спремамо!?’ Дакле, морамо о томе сви добро да размислимо“, навео је он.

 

Министар Вулин са припадницима Војске Србије, извор: МОД РС

Наређена провера противпожарне заштите у војним фабрикама

Александар Вулин наредио је ванредан инспекцијски надзор противпожарне заштите и заштите на раду у свим објектима одбрамбене индустрије Србије. Вулин је за ТВ Пинк рекао да се лекари на ВМА и даље боре за живот радника који је у петак, 14. јула, повређен у пожару у фабрици у Лучанима, док је други радник преминуо.

„То је трагедија. Надлежне службе су одмах почеле да раде на утврђивању разлога и узрока несреће“, казао је министар одбране.

Говорећи о статусу одбрамбене индустрије он је рекао да ће она остати у власништву Србије.

„Омогућићемо законским решењима да приватни капитал уђе у одбрамбену индустрију Србије. До процента од 49 одсто. Држава, дакле задржава апсолутну контролу, али је сјајно да добијемо још новца да добијемо нове технологије, нова тржишта. Одбрамбена индустрија је заиста велика шансе наше земље“, казао је Вулин.

На питање да ли ће бити уведен обавезни војни рок, Вулин је рекао да то не може да се уради „преко ноћи“, и да о томе „не могу да одлучују цивили“.

„То је нешто о чему треба струка да се изјасни, па онда тек долази до политике, онда долази до финансија, онда се израчунава шта нам је потребно… Имате стратегије који су то безбедносни изазови са којима се суочавате па шодно са тим дајете одговарајући одговор“, казао је Вулин.

Извор: Одбрана, Б92, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

СПЦ одговорила на оптужбе о раду комисије за дијалог о Степинцу!

ЏАНГ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Кинеска иницијатива “Појас и пут“ претвара се од идеје у реалност

Чепурин: ,,Нико не сме да врши притиске на Србију!“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
24°
Fri
24°
Sat
26°
Sun
30°
Mon

Истакнуто