Министар Вулин са припадницима Војске Србије, извор: МОД РС
Србија

Вулин најавио увођење цивилне одбране земље

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је у Дому Војске Србије у Београду округлом столу на тему “Обучавање грађана за одбрану земље”, који је део настојања да се кроз дијалог иницира широка јавна расправа о потреби едукације грађана за одбрану земље и организовано деловање у ванредном и ратном стању.

Александар Вулин је истакао да се одбрана сваке земље састоји од цивилне одбране и војске и да се одбрана сваке земље заснива на обучености и организованости читавог становништва, али да је Србија престала то да ради већ дуги временски период и препушта се случају.

„Министарство одбране неће дозволити да се таква политика настави. Управо зато у новој организационој структури Министарства одбране предвидели смо посебан сектор за цивилну одбрану, нешто што је укинуто још давне 2006. године и нешто што је укинуто суштински без разлога“, нагласио је Вулин.

Указао је да читаво становништво мора да буде упознато са својом одговорношћу, мора да буде упознато са својим обавезама, али мора да му се, како је рекао, понуди одговарајуће знање како би могао да штити и чува своју земљу, да штити независност и суверенитет своје земље.

„Ми се увек припремамо за најгоре, ми се увек припремамо за рат. То је посао и задатак и разлог постојања сваке војске. Али сваки цивил треба да зна шта да ради у случају елементарне непогоде, како да заштити себе, како да заштити своју породицу и како да помогне ономе коме је помоћ потребна“, навео је Вулин.

Због тога, додао је Вулин, Министарство одбране, заједно са Министарством просвете, Министарством унутрашњих послова, Министарством за локалну самоуправу, Министарством здравља, Црвеним крстом тражи конкретне начине и конкретне механизме како да омогућимо читавом становништву да буде укључено у одбрану своје земље, да буде укључено у одбрану себе и свог живота.

Становништво Србије мора да буде сигурно и способно да може да одговори на сваки изазов без обзира одакле и зашто он дошао.

„Била су времена када смо то умели да радимо и када смо се припремали за оно што је тешко. Нема разлога да то не радимо поново, нема разлога да не водимо рачуна и о себи и о својој земљи“, закључио је Вулин.

О важности обучавања грађана за одбрану земље на округлом столу говорили су представници Министарства одбране, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Сектора за ванредне ситуације МУП-а и Црвеног крста.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Лазаревић одслужио, а шта је с Харадинајем, Готовином?

Москва: САД ће објаснити Русији своје акције у Сирији

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Родитељски додатак за прво дете 100.000 динара

САД излазе из УНЕСКО-а

 

Оставите коментар

Close