Регион Србија

Вулин: Инжењерци достојни успомене на Гвоздени пук

Поводом Дана рода инжењерије, министар одбране Александар Вулин обишао је највећу инжењерску јединицу Војске Србије - 310. инжењеријски батаљон Треће бригаде Копнене војске, размештену у касарни "Ратко Павловић Ћићко" у Прокупљу.

Вулин је поручио припадницима Треће бригаде да је то бригада која наставља славне традиције Гвозденог пука.

Према речима министра, род инжењерије, као и сваки род ВС, није само род већ је опредељење, одлука и воља сваког његовог припадника, да буде ту колико год и када год да је потребно.

Вулин је истакао да припадници инжењерије помажу увек тамо где је тешко, када треба да се пробије пут, да се разгрне снег, да се помере тоне блата, земље, камена…

„Када живот поново треба да се врати у нормалу, да постане вредан живљења, онда пошаљемо вас. Онда пошаљемо наше инжењерце за које не може и не сме да буде препрека које не могу да се савладају“, истакао је Вулин.

„Ниједан од вас не може и не сме да буде ништа мањи него што је успомена на славне ратнике, непобедиве гвоздене јунаке. Бригада у којој служите наставља традицију Гвозденог пука и ви пратите њихове стопе решени да личите на њих, да вас памте баш тако као што су памтили оне пре вас“, поручио је Вулин.

Вулин је истакао да све јединице заслужују поштовање, а сваки српски војник у себи баштини традицију најбољих победника са Кајмакчалана, јунака са Солунског фронта, победника са Куманова, победника са Брегалнице и да мисли о себи као како мисли читава земља – као најбољем, најхрабријем.

Вулин је поручио да је Србија поносна на своје војнике и да и они треба да буду поносни на оно што раде.

Навео је да се о војницима брине и да ће време које долази показати да ће и њихов материјални положај бити бољи.

„Знам да сте достојни успомене на Гвоздени пук и знам да ће као што памтимо њих и њихова имена, нека нова деца неки нови строј који ту једног дана буде стајао, са поносом говорити о вама о вашим подвизима о свему што сте чинили и чините за државу Србију, јер ми смо увек мирни и сигурни када знамо да сте ви на стражи, синови Гвозденог пука, очеви неког новог Гвозденог пука“, рекао је Вулин.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић похвалио је сарадњу ВС са локалним властима и поручио да су они увек ту када је потребна било каква помоћ и да се због тога сви осећају сигурно.

„Улагање у стандард војника – улагање у развој земље“

Вулин изјавио је да тај ресор, по наређењу врховног команданта Александра Вучића, спроводи низ мера за бољу технолошку опремљеност, развој Војске Србије и материјалном положају њених припадника.

Вулин је подсетио да је формирана радна група која се бави искључиво побољшањем материјалног положаја припадника Војске Србије.

„Као што знате, припадници Војске Србије су добили повећање зарада од 10 одсто што је највише у овој земљи, а ја ћу успут предложити да повећање не буде линеарно, већ да се на првом месту у већем обиму повећа првофесионалним војницима, подофицирима, па онда у складу са чиновима“, рекао је Вулин новинарима.

Такође, по наређењу Вучића, урађен је и пројекат масовне стамбене изградње за све припаднике безбедносног сектора са чиме ћемо врло брзо изаћи пред јавност и тада ћемо први пут још од времена ЈНА и СФРЈ на организован начин радити на стамбеном збрињавању припадника Војске, истакао је министар Вулин.

Подсетио је да је трупна дневница повећана са 800 на 1.100 динара што на првом месту, помаже онима који највише раде, који имају најтеже дужности.

„Увели смо солидарну помоћ за рођење детета у висини просечне зараде. Увели смо дакле читав низ мера које конкретно и одмах и сада побољшавају материјални положај свих припадника Војске Србије. Улагање у стандард припадника Војске Србије је улагање у развој читаве земље“, навео је Вулин.

Улагање у опремленост Војске Србије је, како је оценио Вулин, улагање и у технолошки напредак читаве земље.

„Када купите ново наоружање, када обезбедите могућност да примите нове инжењере у наше научне институте ви купујете памет, ви купујете будућа средства и купујете оно што ће значајно појачати технологију читаве земље и то ће на крају помоћи свакоме од нас“, навео је министар.

Нагласио је да је јака војска фактор одвраћања.

„Уколико имате моћну војску, уколико имате јаку и технолошки опремљену и задовољну војску, ви имате армију која је у стању да сама својим постојањем одвраћа потенцијалног агресора, истакао је Вулин.

Ако живимо у миру и ако можемо да будемо политички стабилни, ако је ова земља сигурна да неће бити агресије на њу и да би агресија била прескупа онда можемо да се развијамо и да кажемо да ће наша деца живети боље“, рекао је Вулин.

„Без јаке армије нема ни јаке земље. Наређење врховног команданта је било јасно. хоћу јаку и задовољну војску, на нама је да то и спроведемо“, закључио је министар одбране.

Вулин је пре обиласка тактичко-техничког збора и приказа дела оперативних способности одржао састанак са представницима ВС, Треће бригаде Копнене војске и Општине Прокупље.

Састанку су присуствовали и командант Копнене Војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде пуковник Предраг Грбић и председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСПОВЕСТ КАПЕТАНА ДРАГАНА ИЗ ХРВАТСКОГ ЗАТВОРА: Усташе се ничега не стиде, али једном ће ПЛАТИТИ ЗА СВЕ ШТО СУ НАМ УРАДИЛИ!

ШОКАНТНО! Дневно у Београду нестану три аутомобила, а ЕВО КОЈА КОЛА ЛОПОВИ НАЈВИШЕ КРАДУ!

СЛУЧАЈ „РАЈСКИ ПАПИРИ“: Министар Поповић демантује оптужбе

(ВИДЕО) Бивши репрезентативац Хрватске: Играћу за Србију – ко жели, разумеће зашто

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun