mod.gov.rs
Политика Србија

Вулини и амбасадор Алжира о јачању стратешке сарадње

Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Алжир Абделхамид Шебшуб сагласили су се да постоји снажан интерес за даље јачање стратешке сарадње две земље у области одбране, будући да је Министарство одбране Србије одабрано за стратешког партнера у обнови и модернизацији одбрамбене индустрије Алжира.

Осим војно-економске сарадње, саговорници су истакли значај сарадње у области војног образовања, истиче се у саопштењу ресорног министарства.

До сада је различите видове школовања на војнообразовним институцијама у Србији завршило око 90 Алжираца, а тренутно се на специјалистичким студијама Војномедицинске академије и у Војној академији налази 20 припадника алжирског министарства и војске.

Министар Вулин и амбасадор Шебшуб оценили су као веома користан механизам за унапређење сарадње рад Мешовите комисије за сарадњу у области одбране, која периодично заседа и прецизира заједничке активности.

Предвиђено је да шесто заседање Мешовите комисије за сарадњу у области одбране буде одржано у четвртом кварталу 2017. године у Београду.

Такође, министар Вулин и амбасадор Алжира разговарали су и о предстојећем заседању међудржавне Мешовите комисије за економску и научно-техничку сарадњу, које би требало да отвори ново поглавља у односима две земље, сем осталог, и када је реч о одбрамбеној сарадњи.

Министар одбране поручио је алжирском амбасадору да Србија изузетно цени принципијелну подршку Алжира нашим легитимним напорима за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији и захвалио му се на честиткама поводом именовања на функцију министра одбране.

Такође, министар Вулин затражио је од амбасадора Шебшуба да Алжир гласа против пријема такозваног Косова у Унеско на предстојећој генералној конференцији те организације.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стефановић у Москви

Суша узела данак, штета на житарицама 600 милиона евра

Јужна Кореја врши припреме за офанзиву на Север

Погледајте у ком граду у Србији живе НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri