Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, извор: youtube.com
Србија

Вукосављевић: Отварање Народног музеја у јуну 2018.

Радови на Народном музеју теку јако добро и биће отворен за посетиоце у јуну следеће године, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да ће Народни музеј у Београду бити отворен за посетиоце у јуну 2018. године.

„Радови на Народном музеју теку јако добро и биће отворен за посетиоце у јуну следеће године“, казао је Вукосављевић на конференцији за новинаре у Министарству културе и информисања, преноси Бета.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Поновио је да ће реконструисани Музеј савремене уметности, на београдском Ушћу, бити отворен за посетиоце 20. октобра ове године, на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

„Тај музеј је отворен 1965. године, али биће поново отворен у реконструисаном, обновљеном и изванредном издању“, казао је министар културе.

Вукосављевић је изразио уверење да ће до краја године бити отворен Кулутурно-информативни центар Србије „Иво Андрић“ у Пекингу.

„То ће бити највећи искорак у међународној сарадњи у последњих 40 година када је реч о формално инститиционалној сарадњи“, казао је Вукосављевић.

Министар културе изјавио је да очекује да ће до краја године бити усвојена Стратегије развоја културе Републике Србије од 2017. до 2027.

„Јавна расправа је окончана, остаје да извршимо корекције и допуне нацрта стратегије у оној мери у којој смо добили доста разумних предлога и допуна“, казао је Вукосављевић.

Он је рекао да очекује да Министарство културе и информисања, до 20. октобра, доставити коначан текст Влади.

„Након тога тај текст ћемо пустити у редовну процедуру“, казао је Вукосављевић.

Концертна дворана за све еминентне оркестре

Министар Вукосављевић изјавио је да Београд мора да има концертну дворану која ће бити дом свих најеминентнијих уметника и оркестара и чији ће оснивач бити Република Србија.

Поводом писма групе српских интелектуалаца који су затраззили да се уместо најављене нове дворане Београдске филхармоније, сагради нова концертна дворана која треба да буде подстрек целокупном уметничком и музичком животу Београда и Србије, Вукосављевић је рекао да се Министарство културе слаже са већином ставова изнетих у том писму.

Министар је у изјави Танјугу подсетио да је последња саградјена концертна дворана у Београду за потребе уметничке музике, била Коларчева задужбина 1932. године.

„Прошло је 85 година како ми немамо нову концертну дворану. Због своје музичке традиције и великог броја уметника и квалитетних оркестара, Београд мора да има нову концертну дворану која ће бити дом наших најеминентнијих оркестара и свих који су то квалитетом заслужили“, нагласио је Вукосављевић.

Спектакл 14. октобра – цела Србија игра и пева

Наступом више од 150 културно-уметничких друштава 14. октобра у градовима Србије Министарство културе жели да скрене пажњу на значај и снагу аматеризма, а министар Владан Вукосављевуић очекује да ће тог дана цела Србија играти и певати.

Најављујући овај догађај он је на прес конференцији рекао да се позиву Министарства за сада одазвало 150 друштава, али да ће сигурно бити више, подсетивши да су управо та друштва деценијама место сусретанаја и образовања и васпитања младих људи.

Она су, како каже, често језгро културе у малим срединама и расадник талената, али последњих деценија мало „зарђао и запуштен“, преноси Танју. 

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић: Не идем у Загреб, није добар тренутак

(ФОТО) ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СРПСКИХ ПИЛОТА у кокпиту моћних авиона „МиГ 29“! Браћа Руси деле с нама ЗНАЊЕ И ИСКУСТВО!

Језиво упозорење Ескима: Земља се померила! (ВИДЕО)

Путин: Време је да се ујединимо

 

Оставите коментар

Close