Разбијање ћириличних табли у Вуковару 2013. године, извор: youtube.com
Uncategorized

Вукосављевић: Обнова српског наслеђа у Хрватској иде споро

Обнова српског културног наслеђа у Хрватској иде споро и у зависности од тог темпа реализује се и враћање културних добара, изјавио је министар културе Владан Вукосављевић.

Према Протоколу о враћању културних добара између Хрватске и Србије од 23. марта 2012. године, Хрватска је у обавези да реализује обнову манастира и цркава Српске православне цркве које су њене снаге уништиле и осигура безбедносне услове, посебно за оне у које се враћају културна добра, која потражује од Србије.

,,Тренутно Хрватска од Србије потражује културна добра која су спасена из манастира и цркава СПЦ у Хрватској, већином током операција ,Олуја’ и ,Бљесак’, која је српски народ донео са собом и предао установама културе на даље чување“, рекао је Вукосављевић за ,,Политику“.

Он наводи да највећи део тих добара чини ризница манастира Крка, односно из Далматинске епархије, али и из епархија Пакрачко-славонске и Осјечкопољске и Барањске.

Манастир Крка, извор: wikipedia.org

Министар истиче да су сви други предмети који су припадали збиркама музеја или другим јавним колекцијама, враћени од 2001. до 2015. године, као што је материјал из Градског музеја у Вуковару, археолошки материјал из Вучедола и целокупни спасени фонд из Галерије уметнина и Збирке Бауер, укупно око 20.000 предмета.

,,Враћени су и делови иконостаса из Даља, Боботе, Крке и сав материјал из манастира Крупе, јер су тамо остварени адекватни услови заштите, а уз претходну сагласност Светог синода СПЦ“, рекао је Вукосављевић.

Он каже да стручњаци, у оквиру заједничке комисије која је формирана у оквиру Протокола, редовно комуницирају и покушавају да нађу најбоља решења за свако појединачно питање.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, извор: youtube.com

,,Тренутно нас највише брине стање манастира Крка. У току је решавање питања ризнице, која је услов за враћање културних добара, док је проблем с прокишњавањем крова решен“, рекао је Вукосављевић.

Он је истакао да преговарачко поглавље 26 у преговорима о чланству Србије у ЕУ нема никакве везе са питањем враћања културних добара и да не постоји разлог да се ЕУ бави овим питањем јер постоји билатерални механизам који функционише.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Од сутра мерење просечне брзине између наплатних рампи

Да ли постоје тајни спискови Срба осумњичених за наводне ратне злочине?

Ружић: До краја године подаци из матичних књига у регистру и на локалу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat