Printscreen
Политика Србија

ВУЧИЋУ ЗЛАТНИ ЛАВ ЗА МИР 2018: Награда иде грађанима, који су ме обавезали да тражим мир!

Председник Србије Александар Вучић добитник је међународне награде Златни лав за мир за 2018. годину, коју је данас, на свечаној церемонији у Венецији, у његово име, преузео амбасадор Србије Горан Алексић

Пакт против Србије: Опасни разговори Енвера Хоџаја у Хрватској, Македонији и Црној Гори

Комитет за доделу награде одлучио је да амбасадор мира у свету за 2018. буде председник Србије због, како је наведено у образложењу, „плодног доприноса, међународног домета, који карактерише Вучићев мандат“, те његових „снажних напора у промоцији мира“.

Председник Вучић није присуствовао свечаности због ситуације на Косову и Метохији, односно кризе изазване мерама Приштине, а у писму, које је на церемонији прочитао српски амбасадор, поручио је да додела те награда неком ко, као он, долази са Балкана – улива наду, те да заправо припада свим оним људима у Србији који су га обавезали да ради у интересу мира.

– Чињеница да сам ја добитник ове дивне награде, ја, који долазим са Балкана, којег су толико пута звали “инкубатором ратова“, са Балкана на којем су жртве поравнале историју, из Србије, чија су деца, генерацијама, расла за рат, из Београда, који је 44 пута био разрушен до темеља, из земље, региона, у којима је славна смрт вековима била главна обавеза и задатак – то је више од наде – истакао је Вучић у писму, захваљујући се на признању.

То је, наводи се у писму, доказ да у Србији, у целом региону, „постоји она тиха, безимена већина, која хоће мир, која га доживљава као услов свих услова, као насушну потребу, и која жели да, после векова смрти, наступи нова ера, она у којој је врлина родити, и живети, помоћи, излечити, а не више убити, и не више – умрети“.

(ВИДЕО) СКАНДАЛ НА ТРЕНИНГУ РЕАЛА! ХРВАТ ПОТПУНО ПОЛУДЕО! Насрнуо на КЛИНЦА јер није вратио његову очајну лопту!

– Зато ова награда и иде њима, свим тим без имена, без славе, непознатима, тихим и добрим људима у Србији, који су ме обавезали да тражим мир, и подржали ме у томе, и дали ми снагу, и обавезали ме да то радим тако да они, на крају, буду награђени. Не само овим Златним лавом. Него миром – истиче се у Вучићевом писму.

– Драги пријатељи, хвала вам на овој дивној награди, и хвала вам што сте показали, и на тај начин, да мислите о нама, и да вам је стало. Значи, за нас, из малих народа, када видимо да смо део света, и те целине, чак и када је у њој мир реткост, и награда – закључује су поруци председника Србије коју је амбасадор Алексић прочитао пред званицама на свечаности у Венецији.

РОНАЛДО ПРИЗНАО СИЛОВАЊЕ: Рекла ми је да није одмах за се*с, па ме ухватила за пенис

Бивси шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, који је присуствовао церемонији у Венецији, сматра да су напори које је Вучић уложио у нормализацију односа са Приштином, упрос, како истиче, „провокацијама и агресивном ставу неких суседа“ један од разлога што је Златни лав за мир отишао баш у његове руке.

– Одлука да председнику Александру Вучићу буде додељена награда за мир Златни лав, донета је из три главна разлога. Зато што је успео да успостави личне и институционалне односе Србије са најважнијим светским лидерима на међународној политичкој сцени, зато што је од Србије направио стуб стабилности и безбедности у читавом региону и због његове способности да преокрене пасивну економију Србије у економски раст – казао је Фратини за Тањуг.

Вучић је, како је Фратини казао, био способан да успостави личне и институционалне односе Србије са глобалним лидерима, али и да ојача односе са државама попут његове, Италијом.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР Какво ли нас време тек чека када се сада овако СМРЗАВАМО?

– Због честих састанака председника Вучића и председника (Италије Серђа) Матереле, али и због честих посета глобалних лидера, попут председника Русије, Кине, Турске и других држава. То је први елемент који је узет у разматрање – капацитет успостављања односа који Србију доводе у средиште међународног дијалога и међународних односа – казао је Фратини.

Други разлог је, каже, то што је Вучић „без сумње, од Србије направио стуб стабилности и безбедности у читавом региону. Нарочито својим напорима да нормализује односе са Приштином, упркос провокацијама и агресивном ставу неких суседа“.

– Говорио је и увек говори да је једина црвена линија добробит и интерес српског народа, што је врло разумљиво. Говорио је да не може да нормализује односе по сваку цену, али је, у дијалогу са Европском унијом, увек говорио и да је спреман да пронађе решење које је добро за његов народ. То је врло важан разлог да заслужи Златног лава за мир – нагласио је Фратини.

„КИДНАПОВАН ЈЕ И СТАВЉЕН У ЗАТВОР, ШТРАЈКУЈЕ ГЛАЂУ“ Огласила се супруга Небојше Медојевића и открила у каквом се стању он налази!

Он је истакао да је Вучић, откако је дошао на премијерску позицију, до данас, успео да преокрене пасивну српску економију у економски раст.

– Сада БДП у Србији расте, расте број радних места и наравно, постоји већи број прилика за инвестиције. Истовремено је остварио напредак у преговорима са Европом по питању бројних реформи које су већ усвојене и оних које се већ примењују – истакао је Фратини.

Нагласио је и да Србија данас доприноси бројним иницијативама у региону, бори се против тероризма, против инфилтрације терориста и исламистичких ћелија у региону и доприноси решавању мигрантске кризе на балканској рути.

– У претходним годинама Србија је била врло одговоран партнер Европи у решавању и одржавању контроле мигрантске кризе на балканској мигрантској рути. Сви ови разлози су основа одлуке коју су донели организатори церемоније у Венецији и он је, наравно, потпуно заслужио ову награду и признање – закључио је Фратини.

Оштра реакција шефа дипломатије! Дачић: Време је да Европи кажемо ћао!

Он је казао да разуме да „Србија проживљава тешке тренутке“, али нагласио да је ова награда за мир „сведочанство тога да ми, пре свега, препознајемо напоре које је председник Србије уложио у духу сарадње и покушају да се пронађе решење, што није лако“.

Награде Златни лав за Мир и Златни лав за предузетништво главне су награде Међународног Гранд прија Венеције, као и проглашење Светског амбасадора мира, што је за ову годину кардинал Франческо Кокопалмерио.

Према речима председника Комитета за доделу признања, Силена Канделарезија, „Златни лав за мир“ је награда која „жели да буде симбол и обележје поновног рађања у свету који је толико оптерећен актуелним геополитичким комешањима“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРИФУНОВИЋ ОПЕТ ПОЗИВА НА КРВОПРОЛИЋЕ: Хоће на улици да руши власт

(ВИДЕО) Поново немири у Паризу: Сузавац против „жутих прслука“, 120 особа ухапшено

Откривено када ће се појавити руска база на Месецу

СЕРГЕЈ ЖЕЛЕЗЊАК: Зауставите прогон Медојевића и Кнежевића!

Tanjug/Informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
16°
Tue
14°
Wed
14°
Thu
16°
Fri