youtube.com
Политика Србија

Вучић у Загребу до краја године

Председнику Србије ускоро стиже позив Колинде Грабар Китаровић. Разговараће о свим темама које оптерећују билатералне односе, у плану и састанак Брнабићева - Пленковић.

Председник Александар Вучић добиће ускоро позив да званично посети Загреб до краја године. Како за „Новости“ кажу извори блиски председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић, очекује се да посета отвори нову фазу у односима двеју држава, а убрзо за њом уследио би и сусрет премијера Ане Брнабић и Андреја Пленковића.

Двоје председника ће, пре Загреба, имати прилику за сусрет и на маргинама Опште скупштине УН у Њујорку, а разматра се и могућност да састанци државног врха Хрватске и Србије убудуће буду чешћи.

– Било би изузетно добро када би се председници двеју држава, али и премијери редовно састајали, бар једном годишње. Сада је тренутак за нови почетак односа и хрватски врх у том смислу и чека долазак Вучића у Загреб – каже, за „Новости“, један истакнути хрватски дипломата.

Очекивања Загреба од састанка Вучића и Грабар Китаровић су изузетно велика и посета се већ најављује као преломна за нормализацију односа и затварања старе књиге неспоразума.

Две председничке канцеларије у сталном су контакту како би били договорени детаљи разговора који ће бити вођени у Загребу. На столу ће се наћи све теме које оптерећују односе, од оних из прошлости, попут решавања судбине несталих и поврата културног блага до граничних питања и економске сарадње.

Загреб изузетно цени напоре које је Вучић уложио још док је био премијер, након сусрета са Грабар Китаровић у Хрватској и Србији и потписивања Декларације у Суботици. Нажалост, друга страна није много урадила, јер је у, међувремену, у Хрватској пала влада, док је Вучић реализовао готово све што се тражило. Пре свега се то односи на конкретне случајеве живота Хрвата у Војводини, те положаја хрватске заједнице у целој Србији.

ДОГОВОР

ВУЧИЋ је јуче, у разговору са одлазећим амбасадором Хрватске Горданом Маркотићем, позвао тамошњи државни врх да поклони већу пажњу положају српске националне мањине. Саговорници су изразили очекивање да ће бити испуњен део обавеза из Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања, потписане прошле године. Договорено је и да се интензивира рад мешовитих комисија за решавање отворених питања.

 

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички сенатор Вучићу: Не дајте статус Руском центру

САД предлажу резолуцију о Северној Кореји

Јапан и Јужна Кореја траже оштрије резолуције УН према Пјонгјангу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon