Printscreen
Политика Србија

Вучић у Њујорку: Чуле су се тешке речи, Србија боље да буде ван радара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, да се у седишту УН могло чути и "много тешких речи" у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо "изван сваког радара".

Александар Вучић је са новинарима у седишту УН разговарао после обраћања америчког председника Доналда Трампа, који се фокусирао на земље које сматра највећим безбедносним изазовом по светску заједницу, а посебно на Северну Кореју, а које је, по процени српског председника, наишло на веома подељен пријем и реаговања.

На питање Танјуга како оцењује актуелну ситуацију у свету, на трагу оцена да ће та питања бити доминантна и у дебати на Генералној скупштини, Вучић је приметио да му се чини да постоје одређене паралеле са ситуацијом пред Први светски рат и неким другим историјским периодима и приликама.

„Мислим да је свет данас у веома опасној ситуацији. Много се тешких речи данас могло чути. Остаје да се види шта ће на то рећи представници Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, али и Кине и других земаља“, рекао је председник у изјави српским новинарима.

Вучић је истакао да је ситуација у свету врло компликована, а да је за нас, као бројчано и територијално малу земљу, боље да будемо тихи и „ван сваког радара“, те да чувамо своју земљу и будућност наше деце.

Наше је, истракао је шеф српске државе, да урадимо све да никада не будемо на списку земља, које је данас „у пакао слао амерички председник“, да водимо паметну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, при том, интересе Србије и наших грађана“.

Пажљиво је, каже, слушао говор америчког председника, а поразговарао је о њему и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, са којим је имао билатерални сусрет у седишту УН, као и са представницима Сејшела, који у здању светске организације седе поред нас, а веома су нам важни, не само због односа у Унеску.

„Председник сам мале земље и не могу да говорим све што о томе мислим, али могу да кажем да ћемо сваку реч председник Трампа анализирати. Видела се дубока, дубока подељеност око његовог говора у сали Генералне скупштине УН“, рекао је Вучић који је раније данас у Њујорку имао низ билатералних састанака.

„Све друго што би коментарисао нисам сигуран да би било у нашем интересу“, истакао је.

Вучић је казао да је чуо данас неколико добрих порука, али и неколико за њега изненађујућих и тешких.

„Анализираћемо озбиљно, данима и недељама ћемо радити на Трамповом говору, као и на говорима неких других, да бисмо могли да пронађемо праве закључке за вођење српске политике у наредном периоду“, рекао је председник.

Према његовим речима, тих 45 минута говора ћемо анализирати наредних 45 дана да бисмо извукли поуке како да се понашамо у будућности и шта је то што је најбоље за Србију.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Двери брутално по Шешељу

Прво обраћање Трампа у УН: ,,Уништићемо Северну Кореју ако угрози САД“ (ВИДЕО)

Меланијин ултиматум Хрватима

СТИЖЕ ПОТОП: Сутра ће се над Србијом отворити небо, а ТЕМПЕРАТУРА ЋЕ ПАСТИ ЗА 15 СТЕПЕНИ

 

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat