Фот
Политика

Вучић: Снага српске политике је да не пристајемо на ултиматуме

Снага српске политике jе да не пристаjемо ни на какве ултиматуме, поручио jе данас председник Србиjе Aлександар Вучић, одговараjући на питања новинара у вези оцена премиjерке Aне Брнабић о позициjи Србиjе по питању EУ и Русиjе.
Извор: Спутњик

Вучић је рекао да не зна шта је ко с ким разговарао, нити да ли је неко некоме давао какве транскрипте, али да има пуно поверење у Брнабићеву и да се нада да неће због тога зажалити.

„Србија се налази на европском путу“, рекао је Вучић, али је додао да нико Србији не може да поставља ултиматуме у вези њених пријатељстава.

„То је снага српске политике. И биће наша снага да смемо да кажемо бобу боб, а попу поп“, истакао је председник, након уручивања официрских сабљи најбољим официрима у 60. класи Генералштабног усавршавања.

Председник је рекао да се то никоме не свиђа, али да је он управо за такву политику добио мандат грађана на изборима, три пута, највећи у историји Србије.

„САД већ имају базу у Србији – Бондстил“

Председник Србије Александар Вучић негирао је писање листа „Данас“ да САД траже да отворе базу на Пониквама и подсетио да Америка већ има своју базу на територији наше земље – Бондстил.

„САД већ имају своју базу на територији Србије, то је Бондстил. Ми желимо да имамо своје центре“, поручио је Вучић у изјави новинарима.

Указао је да Србија није била питана када је та база грађена на нашој територији и да је то био резултат – не пораза, пошто се, приметио је, не може рећи да нас је неко победио, јер победа није ако неко гађа са огромне висине, а ви не можете да се браните.

„Ми тада нисмо питани и данас не можемо да реагујемо“, констатовао је председник.

Казао је да није ништа чуо о томе да САД желе базу на Пониквама.

„Ако Данас зна нешто више од мене, очигледно сам неко ко ће мало да се пита за то“, ироницно је приметио и додао: „Нисам чуо да су добили неке дозволе за то, а ако добију – нека ме обавесте“, одговорио је председник поводом писања Данаса.

Подвукао је да је Србија војно неутрална и да жели своју војску, да она буде снажна.

„Желимо своју војску и да наша војска буде јака, гарант безбедности и слободе за наше грађане. Хвала свима на свакој врсти сарадње“, додао је Вучић.

Рекао је да не зна да ли ће неко успети да га замени на месту рпедседника, зато што сматра да многи нису поклоници слободе и независности Србије.

„Ја сам неко ко је увек више волео да држи страну моралу, части и образу, него страну силе“, закључио је Вучић.

Вучић о „Фијату“:  Враћамо дугове Тадићеве владе

Председник Вучић изјавио је да је тачно да је Србија дала компанији „Фијат“ 3,5 милијарде динара, али је нагласио да је то било испуњавање уговорниих обавеза, које је потписала влада на челу са Мирком Цветковићем.

„Србија није ништа поклонила, већ испуњавала своје уговорне обавезе, које је потписала претходна влада, Тадићева и Цветковићева.

„Чудим се када кажу да је Србија исплатила 2015. Јесте, али на основу уговора од раније, а не нових“, рекао је Вучић и подвукао да су њега и сада владу премијерке Ане Брнабић обавезују потписи и Бориса Тадића и Мирка Цветковића.

Он је додао да постоји још обавеза из ранијег периода које нису извршене, али да је 96-97 одсто испуњено.

„Тако се понаша одговорна влада. Вратили смо дугове Русима“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је добро што је Србија спровела мере фискалне консолидације, јер сада има новча да испуни своје обавезе.

„Да је била она влада која је потписала уговоре, не би могла да испуни те обавезе“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је тренутни јавни дуг 65,8 одсто, и да се Србија враћа у „нека добра времена“, наводећи пример да је 2012. био 56 одсто.

„То је велики успех и људи треба да буду задовољни. Имамо велики суфицит и надам се да ћемо моћи да убрзамо наш раст“, рекао је Вучић.

 

 

Извор: РТС, Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed