Америка Србија

Вучић са Мајком Пенсом у Белој Кући: ,,Можемо бити пријатељи, али немојте више да понижавате Србе“

Председник Србије Александар Вучић састао се у Белој кући у Вашингтону са потпредседником САД Мајком Пенсом ради унапређења билатералне сарадње Србије и САД и разматрања спорних питања две земље. Разговори су, према речима председника Вучића, протекли у тону узајамног разумевања.

Вучић је после састанка изјавио да је веома задовољан садржајем разговора, тоном и начином комуникације, темама и сагласјем о већем броју тема о којима су разговарали. Вучић је у директном укључењу у програм Пинк телевизије рекао да је Пенс учинио велику част српској делегацији тиме што га је испратио после разговора до капија Беле куће.

Он је рекао да је са Пенсом разговарао о свим отвореним проблемима: односима у региону, билатералним односима, глобалним проблемима и српско-руским односима. „Србија не може да одговори свачијим захтевима. Ми имамо независну политику и не можемо на сва питања да одговоримо како домаћин жели. Пенс је био веома коректан и није ме ниједног момента ставио у незгодну ситуацију“, истакао је Вучић. „САД нису непријатељ Србије“, истакао је и додао да морамо да радимо на томе да имамо другачији став САД према Србији.

„Нећемо се по свему усагласати, то није реално и могуће, али те разлике не треба да наше односе чине лошијим. Србија мора да има стабилну позицију и не сме да буде угрожена. Србија чува слободу за њене грађане и слободу у доношењу одлука. Нисмо ничији љубимци, сви нас поштују“, закључио је Вучић.

Према његовим речима, први ниво разговора били су односи у региону, на другом месту су причали о нашим билатералним односима и како да привучемо што већи број америчких инвеститора. „Трећи ниво разговора је глобални проблем тероризма и наравно тема је била и однос са Русијом“, рекао је Вучић и додао да је био веома отворен, да је говорио „без рукавица“.

Вучић је рекао и да је Пенс учинио велику част српској делегацији тиме што га је испратио после разговора до капија Беле куће.

„Ја сам веома задовољан тоном нашег разговора, и пре свега темама и сагласјем о већем броју тема. Честитао сам предеседнику Трампу и Пенсу на победи и рекао да је Србија једина земља у региону која је то дочекала са великим одушевљењем“, рекао је председник Србије.

„То говори да Србија нема антиамерички однос, и да је желела да покаже колико жели отворене односе са САД“, истакао је Вучић.

Разговарали смо, додао је, о односима у региону, о миру и стабилности у региону и на који начин да пронађемо решење за стогодишње проблеме који нас муче, да те проблеме ова наша генерација реши, да не оставимо будућим генерацијама. Срби, пренео је Пенсу, суштински виде напредак, прогрес, просперитет. „Говорили смо о томе колико је важно да се сачуа мир и какав утицај треба да има Србија у региону“, истакао је. Мајк Пенс је иначе, поводом регионалних питања, подржао европски пут Србије и истакао значај наставка дијалога са Приштином у циљу ,,нормализације односа“.

Кад је реч о билатералним односима, говорило се, каже Вучић, о томе шта треба да урадимо да повећамо трговинску размену. „Пенс је био добро припремљен, очекујем значајнији прилив америчких инвестиција“, констатовао је српски председник.

У трећем нивоу разговора, о глобалним проблемима, тероризму, и учешћу Србије као балканске земље са највише војника у мировним мисијама УН, Вучић је исказао спремност да тај број увећамо, јер је то добро искуство и начин да унапредимо борбену готовост, те да покажемо пријатељство и према другим земљама, западном свету и САД.

Вучић је рекао да је америчком потпредседнику изнео јасан став и позицију Србије кад је реч о односима са Русијом, како Србија гледа на одређене ствари у региону и где и на којим питањима има подршку Руске Федерације, коју од других земаља нема. На питање како је Пенс на то реаговао, Вучић је одговорио: „Био сам веома отворен. Говорио сам нешто другачије, без рукавица, и у једном тренутку је Пенс рекао да му се допада то што говорим отворено“.

Вучић није изнео детаље тог дела разговора, али је истакао, позивајући се на присутне том сусрету, да су могли да буду поносни начином на који је разговарао са Пенсом.

„Нисте ви овде да одговарате како неко жели. Мој посао је да Србија не буде супротстављена САД. Србија има своју независну политику И ми ћемо се трудити не само да чувамо, већ и да градимо пријатељство са САД“, рекао је Вучић.

Није, каже, на све што је тражено одговарао на позитиван начин, али јесте на рационалан начин.

Пенс је, истиче, добро разумео о чему је причао.

„Говорио сам шта је то што Срби осећају и колико се осећају запостављено, понекад и понижено и да то сви заједно морамо некако да променимо. Јер, мислим да је то уравнотежавање, да тежимо да будемо сви помало задовољни у региону, а не да Срби увек буду тужни и незадовољни, понижени, а други задовољни“, рекао је Вучић.

Вучић и Пенс, извор: Спутњик

Говорећи о делу разговора који се тицао убиства браће Битићи, Пенс је, каже Вучић, био коректан:

„Није хтео да ме доведе у тешку позицију“, рекао је председник.

„Ми знамо шта су наше обавезе, нисам хтео да бежим од одговорности Србије за тај злочин, али ћу бранити земљу од увреда против нашег народа“, додао је.

Пренео је утисак и да су сенатори Џонсон и Марфи, са којима се састао раније у току данина, пренели Пенсу садржај тих разговора.

Сенатору Мекејну, са којим је требало да се састане, али није због његових здравствених тегоба, пожело је брз опоравак и да се што пре сретну у Београду или на неком другом месту.

„Ми смо овде радили, мислим да смо Србију добро представили. Морамо више да радимо и боље Србију да представљамо и тиме ћемо се бавити у наредном периоду“, истакао је.

Код Американаца и Немаца то је, каже, „објективизовано“, ту нема „мрзим Вучића“, него колики ти је раст, колики ти је дефицит, јавни дуг, трендови најважнији и то они врло објективно сагледавају.

Навео је да је српска економија на бизнис Форуму добила само хвале, а биле су готово све највеће америчке компаније.

„Договорили смо личну комуникацију“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са америчким потпредседником Мајком Пенсом договорио да убудуће имају личну комуникацију.

Он је оценио да су његови разговори са америчким потпредседником у Белој кући додатно допринели стварању већег међусобног поверења.

Договорили смо наставак наше личне комуникације и мислим да је овај састанак, после важних разговора са сенаторима и конгресменима, додатно допринео учвршћивању српско-америчких односа, стварању већег поверења и још снажнијег пријатељства“, рекао је он новинарима.

Вучић је пренео да је са Пенсом имао изванредан састанак, да је честитао председнику САД Доналду Трампу и њему на изборној победи, али и на важним стварима које раде за своју земљу.

Позвао је Трампа и Пенса да посете Србију, сматрајући да ће најбољи дочек у том делу Европе и шире управо имати управо у нашој земљи.

Разговорима с Пенсом претходили су сусрети председника Србије у Конгресу, који су протекли у охрабрујућој атмосфери, судећи по коментарима америчких сенатора после састанка.

Сенатор Кристофер Марфи из Конектиката, демократа, рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа и републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије.

„Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо“, нагласио је Марфи.

Вучић је на почетку посете рекао да у Вашингтону очекује важне разговоре о важним темама за Србију, те да ће покушати да обезбеди вашингтонске администрације за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану.

Извор: Б92

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri