Економија Србија

Вучић рударима на КиМ: Док год је Србије, „Трепчу“ нико неће моћи да вам отме!

Рударско-металуршки комбинат "Трепча" данас обележава 90 година постојања и рада, а председник Србије Александар Вучић је тим поводом запосленима поручио да тако дуго постојање тог предузећа значи да оно више није само привредни субјект, већ део породичног и националог наслеђа – део традиције.

„Када се неко предузеће негује и гради 90 година, као што је случај са ‘Трепчом’, то предузеће више није само привредни субјекат, оно је део породичног и националног наслеђа, део традиције“, поручио је председник Вучић и подсетио да је традиција рударства на Косову и Метохији неизбрисива као и постојање српског народа на овим просторима.

На свечаности поводом тог јубилеја у Звечану, запосленима је прочитано писмо председника Вучића, у којем указује да је „Трепча“ била сведок великих историјских превирања, смењивања друштвених уређења и политичких система, али је надживела сва искушења и изазове.

„Србија ће бескомпромисно наставити да се бори за ваше право да управљате оним што су стварали ваши преци, што припада вама, и ‘Трепчу’, док год је Србије, нико неће моћи да вам отме и отргне“, поручио је председник Вучић.

Председник је запосленима поручио и да ће доживети да рударску традицију у том комбинату наставе и неке нове генерације српских рудара.

Отварање „Трепче“ пре 90 година, подсетио је, било је весник једног новог времена, времена урбанизације и економског напретка, али и сведочанство искрене жеље тадашње државе да овај део територије кроз индустријализацију извуче из мрака отоманског феудалног наслеђа.

Отварање „Трепче“ је, истакао је Вучић, била победа новог времена над заосталошћу, а симбол развитка и напретка остала је до дан-данас.

„Зато је ‘Трепча’ много више од рударског комплекса, она је идеја боље будућности и прогреса, и то ће бити и вашим синовима, као што је била и вама, вашим очевима и дедовима“, навео је председник.

Када су, како каже, неки покушали да посегну за оним што није њихово, заборавили су да је „Трепча“ постала и нека врста нематеријалне баштине, вредност која није опипљива и не може се украсти.

То је зато јер „Трепчу“ сваки радник носи у себи, сваки радник који је у њеним окнима и погонима градио будућност својих породица и српског народа на Косову и Метохији, навео је председник Вучић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ РАДИЛЕ ЗА ДБ: Шпијунирале политичаре и паковале им афере

Од 1. марта за децу још једна обавезна вакцина

Српско коло на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа (ВИДЕО)

Оставите коментар