Танјуг
Политика Србија

ВУЧИЋ: Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем!

Председник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас у Апбаху на међународну заједницу да допусти Србима и Албанцима да покушају сами да реше проблем Косова и Метохије, јер ако се дође до решења то би било од суштинског значаја за цео Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време

И председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи позвао је међународну заједницу да подржи решење до којег би се дошло дијалогом, поручивши да оно никога неће угрожавати.

ВОЈСКА НА ГРАНИЦИ! ХИЉАДЕ МИГРАНАТА ПРЕКО АЛБАНИЈЕ УЛАЗИ У ЦРНУ ГОРУ

Вучић је, говорећи на дебати „Нове перспективе проширења ЕУ“ у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах, рекао да се види све више да неки, као Лондон, наводно брину више од нас и више су заинтересовани за нашу будућност наводно од нас.

– Разумемо да имате сопствени интерес, али које су границе Србије или Косова. Ми Косово сматрамо према Уставу и Резолуцији УН 1244 као део Србије, а они се сматрају независном државом. Где су границе ? Ко ће да нам помогне? Пола света, укључујући и Аустрију, каже Косово је независна држава, а друга половина, укључујући пет чланица ЕУ, Кина, Русија, Аргентина, Мексико, пола исламског света признаје само Србију. Како да решимо проблем? – упитао је он додајући да сви из Лондона или Беча поручују да не треба мењати границе, јер су их успоставили како су желели.

(ВИДЕО) СКАНДАЛ: МИГРАНТ НАПАО ПЕНЗИОНЕРКУ У БЕОГРАДУ

Срби, како је додао, неће прихватити такав став, јер ће рећи да имају своје границе, а Албанци се с тим неће сложити и због тога покушавамо да урадимо нешто што је од значаја за наше грађане.

– Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности? – нагласио је Вучић.

(ВИДЕО) Ово је РУСКИ ВОЈНИК БУДУЋНОСТИ: Може да заустави директан хитац и има способност камуфлаже

Танјуг

(ВИДЕО) ПОЖАР У ЦИРИХУ Букти ватра у близини главне железничке станице, чују се и експлозије

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у својој земљи, укључујући и представнике цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да наводно да „свету земљу“ Албанцима, а истовремено на западу га називају лидером великосрпске идеје.

– Ја сам обичан човек који покушава да утиче на начин да можемо да нађемо пут да одржимо мир и стабилност у региону. Сада када смо коначно почели да причамо о суштинским питањима, сви они кажу „шта то радите“. Шта вас брига, ми радимо за будућност наших грађана. Чинимо то за нас. Не утичемо ни на кога другог у региону – поручио је Вучић подсећајући да је хиљаду пута рекао да Србија поштује и да ће поштовати територијални интегритет БиХ.

УХАПШЕНА ГРУПА КОЈА ЈЕ ПЕЉЕШИЛА ПЕНЗИОНЕРЕ: Деветоро превараната организовало лажне наградне игре!

Пренео је да је питао канцелара Себастијана Курца, и европског комесара Јоханеса Хана, правог пријатеља Србије, да подрже не само наш регион, већ и дијалог Београда и Приштине.

– Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли – не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговармао и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година. Ако будемо у могућнсоти да пронађемо решсење, то ће бити могуће само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога нећемо никада бити у могућности – казао је он.

Танјуг

Вучић је указао да увек тражи решење које би могло изазвати најмање негативних последица, и да се нада да ће обе стране бити довољно храбре да донесу свету праве поруке.

– То би било нешто суштнски за Балкан нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време. Људи који су били раније на власти су увек радили на склањању у страну проблеме, само да преживе политички још коју годину – рекао је он.+

ЛУДИЛО НА АУТО-ПУТУ БЕОГРАД -НИШ! Ухапшен јер је истерао два радника из аутомеханичарске радионице и ЗАПАЛИО ЈЕ!

Вучић је поручио да решити ово питање тиме да Србија не добије ништа неће бити могуће, као ни што неће да се деси да Србија протера Албанце преко Проклетија.

Указао је да он не говори и преговарачком процесу, не износи детаље, додајући да Београд преговара у најбољој намери и да, ако се постигне могући договор тиме чинимо најбоље грађанима.

САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Певач Баја Мали Книнџа имао удес

Изразио је уверење да ће у Београду бити најтеже добити подршку да се прихвати договор, али да је неопходно размишљати о будућности и избегну патње кроз које су прошли народи раније.

Информер

(ВИДЕО) ТРАГЕДИЈА У БУГАРСКОЈ: Сурвао се аутобус с туристима, погинуло 15, повређено 27

Тачи је казао да је велико достигнуће за регион што је дијалог ушао у коначну фазу ка споразуму о нормализацији помирењу.

– Званично смо покренули финалну фазу нормализације односа Београда и Пристсине. Позвани смо на трећи састанак 7. септембра у Брисел. Косово је опредељено да се постигне правно обавезујући споразум са Беогардом. Време је да се то учини сада. Имамо мали прозор који треба да искористимо – нагласио је он додајући да то није нимало лако.

Казао је да су због тога обе стране одлучиле да анализирају сваку могућу опцију.

– Из моје персективе корекција граница у циљу проналажења решења је опција. Нико из нашег региона, чланице ЕУ и друге у свету не треба да се супроставе или плаше потенцијалног мировног споразума, чак иако такав договор садржи корекцију граница. Уверавамо да споразум под тим сценаријом неће ићи дуж етничких линија. Косово остаје мултиетничка заједница, наставиће да примењује најише стандарде по питању мањинских права и исто важи за Србију. Договор може имати само позитивне ефекте по регион и шире – нагласио је Тачи.

Он је истакао да споразум мора бити приоритет агенде проширења ЕУ.

Тачи је казао да је историчар по струци и да не жели да живи „у књигама историје Балкана, а ни своје земље“, већ да је време да пишемо нову историју.

УМРЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА: Директор и радник гребали на врата док су се гушили! Застрашујући детаљи незабележене трагедије у Народној библиотеци!

– Не волимо се Вучић и ја, али имамо обавезу да седимо заједно, радимо и преговарамо. Надам се, иако знам да је тешко, да ћемо учинити најбоље. Ако не постигнемо мировни договор, шта је решење? То је питање противницима споразума. Ко ће бити снажнији – популисти, националисти у Србији, на Косову, у региону, као и чак антизападне идеологије. Зар неко мисли да неко неће да искористи тај вакуум. Неко ће сигурно, а не неко са западим вредностима – упозорио је он и додао:
Ми нисмо проблематични, само желимо да дођемо до решења. Нико не треба да страхује и да је потребна подршка ЕУ и САД.

Тачи је подвукао да је потребан не само интерни консензус у Србији и на Косову, већ и међународне заједнице, па и суседа

Указао је да је Србија дала гаранције везане за Републику Српску, и да треба бити прагматицан у тражењу решења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕСРЕЋА НА ДУНАВУ: Код Смедерева потонуо брод

Реч на „И“ тресе Америку: Трампове „зечице“ против „града лешева“ у орману Хилари Клинтон

ПОКРЕТ СОЦИЈАЛИСТА: Тадић јесте клечао, али не због Србије

НЕВЕРОВАТНА ТАЈНА ЈОВАНКЕ БРОЗ: Била је рођака са Николом Теслом и заправо све време имала два презимена!

Мрка опалио по министарки: ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ЈЕ КЛАСИЧНА ПЛАВУША, ПРОФЕСИОНАЛНА НЕЗНАЛИЦА, ДИЛЕТАНТ И ВЕЧИТИ ПРЕЛЕТАЧ

Informer/Tanjug

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun