Фото: Јутјуб
Политика Србија

Вучић: Обавестићу Путина и тражићу подршку и савет

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће се за два дана састати са председником Русије Владимиром Путином и да ће га том приликом обавестити о тренутној ситуацији на Косову и Метохији. „Обавестићу Путина о свему и тражићу његову подршку и савет“, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре.

Вучић је изјавио да ће током састанка са председником Русије Владимиром Путином, кроз неколико дана у Москви, разговарати о свим важним питањима за Србију, а да ће приоритет у разговору бити ситуација на Косову и Метохији.

(ФОТО) ПОЧИВАЈ У МИРУ НАШ АНЂЕЛЕ: Партизан се емотивном поруком опростио до малог Душана!

Додао је и да су током данашњег дана о свему што се збива обавештени и руски амбасадор, као и амбасадор САД и други важни амбасадори.

На питање да ли ће од Путина тражити помоћ руске војске, као што је то својевремено тражила сиријска влада, Вучић је истакао да би волео да Србија, уз поштовање за грађане Сирије, буде мирна земља, успешне економије, земља будућности, а не да буде претворена у пакао.

ЛИЦЕМЕРНО: Огласио се КФОР – Немамо информације да су РОСУ упале на Газиводе!

„Не бих волео да се велики ратни сукоби одигравају на нашој територији и зато ћу дати све од себе да се мир сачува“, подвукао је он.

Навео је да нема сумње да ће обавестити председника Русије о свему што се збива и тражити његову подршку у свим међународним форумима, али и указати на лицемерје са којим се на дневном нивоу суочавамо и затражити савет од њега.

По трећи пут од 26. марта на апсолутно непримерен начин угрожен је мир и покушано да се од Србије добије одговор који би Приштина могла да искористи, заједно са једним делом међународне организације, да сатанизује Србију, рекао је Вучић.

То су, истакао је, учинили без било каквог права и супротно Бриселском договору и споразуму и покушали на сваки начин да покажу да их ти споразуми не обавезују и, још горе, да имају подршку пре свега својих западних савезника.

У операцији је учествовало између 110 и 130 припадника косовских безбедносних снага, све Албанци, сви под дугим цевима, а заузели су приступне саобраћајнице и све објекте у близини Газивода, брутално малтретирали више лица, а четворо држали као таоце.

Заветници први реаговали: СРБИЈА ХИТНО ДА ИЗДА РОК ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ РОСУ ЈЕДИНИЦА СА СЕВЕРА КиМ!

„Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима“, рекао је Вучић.

Да ли ишта значе договори у ЕУ и са НАТО-ом?

Председник Србије запитао је шта уопште значе договори са ЕУ и са НАТО-ом ако их Приштина не поштује.

„Наоружани Албанци на северу Косова, по договору који смо постигли, могу да се појаве само уз испуњење два услова: уз одобрење НАТО-а и уз пуну сагласност локалне српске заједнице“, рекао је Вучић.

„Не знам да ли су имали сагласност НАТО-а, а други услов је у потпуности погажен. Нико Србе није питао, нико их није обавестио“, рекао је српски председник.

(ВИДЕО) КРУНИЋКИН МОРБИДАН И МОНСТРУОЗАН КОМЕНТАР ЋЕ ВАС СЛЕДИТИ! „Шта ме мрачите са Дукијем, па шта ако је умро“!

„Да ли то значи да договори које постижемо у Бриселу, не само у ЕУ, већ и са НАТО-ом, вреде док траје прес-конференција, а после ништа? Или ћемо имати још 15 оваквих акција у којима је само питање тренутка кад ће неко да страда“, запитао је Вучић.

Подсетио је да је Кфор у првом саопштењу рекао да нема информације о присуству РОСУ, у тренутку када је већ свима била позната информација да су они у околини Газивода.

Погажени Бриселски споразум, 1244, Кумановски…

Данашњим актом специјалних јединица РОСУ погажено је више међународних споразума, договора и докумената, рекао је Вучић.

ИСПОВЕСТ РАДНИКА СА ГАЗИВОДА КОЈИ ЈЕ ЖРТВА ИЖИВЉАВАЊА РОСУ: Гурнули су нас на врата са дугим цевима! НА СВАКИ ПОКУШАЈ ДА ИЗАЂЕМО РЕПЕТИРАЛИ СУ ОРУЖЈЕ

Прекршен је Члан девет првог бриселског споразума, који уређује ланац командовања, и то тако што Срби ни на који начин нису били обавештени о тој војној акцији, при чему су свих 110 до 130 припадника РОСУ били Албанци, а који нису имали везе с косовском полицијом север, нити са регионалном командом, коју иначе води Србин.

Такође, договорено је да ће регионални командир сарађивати с другим командантима, а ни то није поштовано, јер нико од команданата српске националности није обавештен о акцији.

Погажени су још Споразум о слободи кретања, Резолуција 1244, на коју се не обазиру ни Албанци, али ни њихови западни савезници.

И, коначно, погажен је војнотехнички споразум, и то у више тачака, посебно у делу који се односи на улогу Кфора, рекао је Вучић.

ЕВО ШТА ЈЕ ХТЕО ДА ПОСТИГНЕ ПОСЕТОМ: Протест против Тачија у Приштини пао у сенку посете Газиводама

Није лепота од бога, него од Срба

„Јесте ли чули некад да неки председник иде на кафу с дугим цевима“, коментарисао је Вучић изјаве косовског председника Хашима Тачија о томе како је ишао на излет на језеро Газиводе.

„Потпуно је, као, нормално да је председник отишао на кафу, прошетао, парадирао мало… Скупа та кафа, јесте чули да тако иде неки председник на кафу?“, запитао је Вучић.

А, како је приметио, и „импресије“ које је Тачи пренео, погрешне су и, како је напоменуо, неко би морао Тачију да на то скрене пажњу.

„Он је рекао да је уживао у лепоти која је дар од бога, али треба да зна да је језеро вештачко, да га лепотом није обдарио бог него човек, и да је тај човек Србин, јер то су вештачко језеро направили Срби“, навео је Вучић.

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Председник Србије Александар Вучић се у 21ч обраћа јавности! Срби са КиМ почели са окупљањима

Господо из Брисела, од чега више да се уздржимо?

Председник је изјавио да се данас видело да српски народ нема на кога да се ослони осим на себе и своју државу, и упитао ЕУ од чега то Срби више треба да се уздрже.

„Данас се видело да српска суза нема родитеља, да морамо сами о себи да бринемо, да наш народ нема на кога да се ослони, осим на себе и своју српску државу“, рекао је Вучић и додао да је реакција ЕУ таква да је радије не би коментарисао.

„Позвали су на уздржаност све стране. Од чега да се уздржимо — моје је питање за ЕУ. Молим Могеринијеву, Коцијанчичеву, све, да ми кажу од чега да се уздржимо, шта смо урадили? Отворио сам фабрику у Нишу, радовали смо се нашим економским успесима“, рекао је Вучић.

(ВИДЕО) Тачи провоцира и после посете! Диван дан, обасјан јесењим сунчевим зрацима…

Упитао је и шта су то Срби урадили Албанцима и чиме су их увредили и натерали да погазе све споразуме.

„Од чега да се уздржимо? Кажите ми, господо из Брисела, од чега више да се уздржимо? Или би требало ви да се уздржите макар од лицемерја, ако можете“, додао је Вучић.

Вучић замолио Србе да напусте барикаде код Газивода

Вучић је позвао Србе са КиМ да буду мирни и замолио Србе из Зубиног потока и Косовске Митровице да напусте барикаде, и да се врате кућама.

„Молим их, немам права да захтевам, да то учине и да и убудуће увек питају своју државу Србију, да разговарају са нама и да се понашамо достојанствено, озбиљно и одговорно“, рекао је Вучић.

Подсетио је да се поставило питање зашто није ишао у Њујорк да се састане са Хашимом Тачијем.

„О чему да разговарамо? Да ли Албанци имају да нам кажу нешто друго осим да нам прете ратом? Ја не зовем Србе да се уједине против Албанаца, зовем их да се ујединимо у борби за истину. Још три пута ако се овако нешто понови, то више ни неће бити вест. Ни за Србе са севера Косова више неће бити вест. Брутално су лагали да никога нису задржавали и приводили“, истакао је Вучић.

ЕУ: Рачунамо на мир и уздржаност СВИХ, Ђурић: Изјава из Брисела је за сваку осуду, НИСУ СРБИ ПРОВОЦИРАЛИ

Циљ упада РОСУ — „ново равнотежно стање на КиМ

Вучић је рекао да акцијом РОСУ на Газиводама неко жели да направи „ново равнотежно стање“ и покаже да је присуство специјалних албанских јединица на северу КиМ нормално, иако је супротно Бриселском споразуму.

„Неко жели да направи ново равнотежно стање, да се покаже потпуно нормално присуство наоружаних албанских специјалаца на северу КиМ супротно Бриселском договору и да то више не буде вест. Ако се ово деси још три пута, више неће бити вест ни за Србе на северу КиМ“, рекао је Вучић.

О спуштању борбене готовости — након процене и консултација

„Одлуку о спуштању борбене готовости Оружаних снага донећу након процене и у договору са начелником Генералштаба Војске Србије“, рекао је председник Србије.

„Кад донесем одлуку о степену борбене готовости Војске Србије, јавност ће бити обавештена. То је суверено право председника Републике“, рекао је Вучић.

„Никога не угрожавамо. И данас видимо колико војска може да буде одвраћајући фактор у превенцији било каквих сукоба“, закључио је председник Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ЈЕЛЕНА КРУНИЋ СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН СКАНДАЛОЗНЕ ИЗЈАВЕ О СМРТИ МАЛОГ ДУШАНА: Њене речи ће изазвати само још беса!

(ВИДЕО) Србин изумео супермотику која чува леђа, први купац био је – ЦРНОГОРАЦ!

МАФИЈАШКИ ОБРАЧУН Мушкарац испалио 32 хица у аутомобил у покрету, има мртвих и рањених!

РАК ЗБОГ КОЈЕГ ЈЕ МАЛИ ДУКИ (4) ЗАУВЕК ЗАСПАО УГЛАВНОМ НАПАДА ДЕЦУ: Симптоми стравичне болести која коси малишане

Додик стигао у Сочи, сутра с Путином

ДЕЦА НАШЛА ЛЕШ У ПОРТИ ЦРКВЕ: Црквењак умро док је брао орахе!

(ВИДЕО) ЈАК ЦИКЛОН СЕ ОБРУШИО НА ГРЧКУ: Обилне падавине и ветар од 90 км на сат направили хаос на Пелопонезу, олуја се креће ка Турској

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
31°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat