Александар Вучић, извор: РТ
Политика Србија

Вучић о КиМ: Плашимо се себе, будућности, реалности…

Председник Србије Александар Вучић изразио је сумњу да ћемо као друштво успети нешто да се договоримо по питању Косова и Метохије и да нешто урадимо, у интересу будућности, "јер се плашимо себе, будућности и реалистичног приступа".

Вучић је у разговору са новинарима у Осечини најавио да ће у септембру почети да се разговара са цивилним сектором, црквом, академском заједницом и у парламенту о питању Косова.

На питање да ли постоје рокови у вези са унутрашњим дијалогом који је покренуо и када ће бити завршен, Вучић је прецизирао да рокови не постоје, већ да постоје само они који се тичу наше будућности.

Навео је да неки кажу како је Србији наложено да по том питању нешто мора да уради, а, приметио је, највероватније нећемо ништа ни урадити, јер се плашимо себе, будућности и реалистичног приступа.

Каже да нема страх нити бојазан за економску будућност земље, додајући да Србија има много боље полазне основе од других у региону и шире и по питању стопе незапослености, раста, инвестиција.

„Подићи ћемо раст повећањем плата и пензија, не видим проблеме, то све може да буде ако будемо политички паметни. Да ли ће се конкретизовати зависи од оцене свих нас – можемо ли да постигнемо консензус или не“, рекао је Вучић.

Немогуће је, каже, постићи апсолутни консензус, али можемо да постигнемо договор већег и најдговорнијег дела друштва.

Онда ће се, каже Вучић изаћи са конкретним предлозима.

„Наше је да се боримо за нас, нашу будућност и да гледамо да радимо што је могуће више, ако тако буде, не видим озбољније проблеме – као што су одбојкаши показали да борбеношћу могу све да победе“, рекао је Вучић.

Макалистер зна стање српске економије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом критике дела опозиционих лидера на састанку са Дејвидом Макалистером на рачун српске економије, да верује да је Макалистер после тог састанка био у одличном расположењу, јер боље од њих зна какво је стање економије Србије.

„Мислим да је отишао у добром расположењу после тога, јер, изгледа, боље зна од њих у каквом је стању српска економија“ рекао је председник Србије новинарима у Осечини.

Како је рекао, изгледа да они не виде право стање ствари од „силних брчкања и летовања“ и подвукао да Србија први пут има не само буџетски суфицит као прошле године, већ и општи суфицит, на нивоу читаве државе и то без приватизационих прилива.

Вучић је рекао да је то случај први пут после 1945. године наовамо а у прилог економског стања земље навео и да је незапосленост релано испод 12 одсто а била је пре него што је псотао премијер 23,4 па чак и 25,9 одсто.

Он је додао да од страних званичника добијамо све похвале за рад у сфери економије и додао: „Можете да замислите мученог Макалистера када је морао да их слуша а све то зна“.

Додао је да је сигуран да ће Макалистер доћи до правог закључка ма који то био.

Јуче су предсдници ДС-а, ЛДП-а, СДС-а и Покрета „Доста је било“ имали састанак са Макалистером где су навели да су госту из Европе пренели да је стање економије лоше и да не нема напретка већ напротив.

Вучић: Сам сам скинуо своје слике, али нису вам сметале Тадићеве

Једини сам председник који је сам скинуо саоптвене слике у Председништву Србије, рекао је Вучић и поручио да разуме фрустрације неких људи, али да се не сећа да су његови политички противници имали примедбе на слике Тадића, Коштунице и свих шефова државе и пре и после њих.

Вучић је, поводом примедби након налога министра одбране Александра Вулина да се у просторијама војске и министарства каче портрети председника, рекао да њему не ртребају слике, већ рад и дела.

„Молим Вулина да тои не ради“, рекао је Вучић новинарима у Осечини.

С друге стране, приметио је, они што имају примедбе тим поводом, иако је његових портрета 100 пута мање него Тадићевих, само „шаљу поруку“ грађанима „волите Вучића још више“.

„Ви мене не подносите, па нећете ни моје слике, ја моје слике не подносим, па их нећу“, додао је, али немојте сад о сликама, кад нисте за време ранијих председника.

Подсетио је да је и дипломатским председништвима Србије поручио да не стављају његове слике у службеним просторијама, а политичке противнике позвао да не воде кампању тим поводом, јер за то нити имају разлога, нити су то радили раније.

Разговори са великом кинеском компанијом

Председник је изјавио да су у току разговори са кинеским компанијама и да се један „велики кинески инвеститор двоуми да ли да отвори фабрику у Србији или у Словачкој“, као и да је реч о инвестицији од неколико стотина милиона евра.

На питање новинара шта ради Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином, Вучић је рекао да канцеларија ради свој посао и да представља канцеларију за везу за унарпеђење сарадње.

„У току су разговори са кинеским компанијама. Наше је да молимо, да вршимо притисак да долазе што више“, рекао је Вучић.

Истиче да се се тренутно „води борба“ да ли ће кинеска компанија да инвестира више стотина милиона евра у Србију или Словачку.

„У питању је фабрка која жели да уђе у Србију, борба је између нас и Словачке, ако бисмо то успели где би нам крај био“, навео је Вучић и додао да очекује да Канцеларија да значајан допринос.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Хоће ли оне који нису признали Косово да истерају из ЕУ, кад Србију не примају због тога?

ПУТУЈЕТЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ: Ово је 16 најопасних земаља света

Права срећница: Добила 758 милиона долара на лутрији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun